ngutu 03.11.03, 16:31 Mam pytanie - czy gdzieś w Warszawie przed Bożym Narodzeniem można kupić gotowy Christmas Pudding? Dziękuję za informacje, ng Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dandelion Re: Christmas pudding IP: 149.156.49.* 04.11.03, 12:19 szukaj w supermarketach TESCO - maja maly kacik angielski wiec moze przed swietami i pudding sie tam pojawi - gdzies w domu mam przepis od prawdziwego Anglika, jesli chcesz to odgrzebie i sie z Toba podziele - zaznaczam, ze dlugo to sie maceruje w lodowce i moi znajomi anglicy za przygotowanie puddingu zabierali sie juz pod koniec listopada. pzfka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Christmas pudding IP: *.gl-wa.digi.pl 04.11.03, 16:27 nie wiem jak ngutu ale ja bym bardzo prosila zawsze mnie intrygowal ten ?? przysmak?? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Christmas pudding IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 04.11.03, 22:29 Nie robilam nigdy, ale kupilam kiedys w sklepie Harrod's i byl...OK. Podaje link do kilku przepisow/ ale po angielsku/. Moze skorzystasz. web.foodnetwork.com/food/web/searchResults?searchString=christmas+pudding&site=FOOD&searchType=Recipe&GoSearch.x=11&GoSear ch.y=11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dandelion Re: Christmas pudding IP: 149.156.49.* 05.11.03, 08:32 moj przepis tez jest po angielsku! Jesli juz postanowicie to cos zrobic samemu lub uda Wam sie pudding gdzies kupic, to polecam do niego (nalezy cieply pudding tym polac) - budyn smietankowy, o dosc rzadkiej konsystencji ale nie za rzadkiej z odrobina brandy lub whisky - to da sie zrobic w domu. W Anglii w okresie swiatecznym do puddingu kupuje sie specjalne smietanki z alkoholem. Ja jadlam z budyniem - tak to serwowalismy w knajpie i smakowalo wybornie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie Re: Christmas pudding IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 05.11.03, 11:23 no coz, gusta jak widac sa rozne, bo wedlug mnie to paskudztwo niewiarygodne!!! tak samo zreszta jak angielskie Christmas cake - bleeee, blee, blee, bleeee.... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dandelion Re: Christmas pudding IP: 149.156.49.* 05.11.03, 11:54 paskudztwo, bo masz to od malego na wyciagniecie reki niemalze - ja uwielbiam bakalie we wszelkich mozliwych postaciach i christmas pudding jest dla mnie ciekawa odmiana naszego polskiego piernika. No i lubie to 'paskudztwo', a moje lubienie jest wprost proporcjonalne do trudnosci, jakie napotykam na drodze do zdobycia tego calego puddingu .... Sama robic nie probowalam, choc kto wie .... Ale masz racje gusty to sliska rzecz ... zreszta juz starozytni o tym wiedzieli i wymyslili taka oto ladna sentencje - "De gustibus non est disputandum". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie Re: Christmas pudding IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 05.11.03, 12:06 nie od malego, od calkiem duzego;-) nie lubie bo jest taki naladowany bakaliami, o wiele za duzo, smakuje przez to dziwnie, a konsystencje ma gluciasta. Christmas cake tez pewnie lubisz? Oddam oba chetnie za kawalek pysznego makowca!!!!:-) pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dandelion Re: Christmas pudding IP: 149.156.49.* 05.11.03, 12:15 szczerze, to tego christmasowego kejka nigdy nie jadlam; probowalam natomiast jakies takie paje z dziwna masa w srodku. Polskie ciasta polecam ze sklepu przy polskiej parafii na Balham - szczegolnie sernik z makiem, ktory swego czasu wypiekala moja znajoma .... pychotka !!! Nie wiem, moze makowce tez teraz maja. pzfka ps. masz racje angielskie ciasta sa paskudne - szczegolnie te z gruba warstwa jakiegos zielonego lub niebieskiego lukru !!!! brrrrrrr !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie Re: Christmas pudding IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 05.11.03, 12:22 no wiec kejk jest czyms w stylu naszego keksa tylko znowu napakowany bakaliami do nieprzytomnosci, tak ze trzeba pomiedzy nimi ciasta usilnie szukac. Na wierzchu jest centymetr marcepanu, a na to nastepny centymetr lukru - zielony albo niebieski tez sie zdarza! a paje ktore jadlas to pewnie mince pies - kruche ciasto (niezle) z masa owocowo-bakaliowa w srodku (bleeee...), wbrew pozorom nie maja nic wspolnego z mielonym miesem...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie Re: Christmas pudding IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 05.11.03, 12:16 moze sprobujesz: www.bbc.co.uk/food/features/news_stirupsunday.shtml tylko nie wiem skad w Polsce 'basen do puddingu' skombinujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dandelion Re: Christmas pudding IP: 149.156.49.* 05.11.03, 12:19 dziekuje bardzo, przepis mam swoj, kiedys na pewno to wyprobuje - na te swieta chrismas pudding juz mam ... GB serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Christmas pudding IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 13:06 Gość portalu: Camille napisał(a): > Nie robilam nigdy, ale kupilam kiedys w sklepie Harrod's i byl...OK. > Podaje link do kilku przepisow/ ale po angielsku/. Moze skorzystasz. > web.foodnetwork.com/food/web/searchResults? searchString=christmas+pudding&site=FOOD&searchType=Recipe&GoSearch.x=11&GoSear" target="_blank">web.foodnetwork.com/food/web/searchResults? > ch.y=11 Te angielskie, chrystmasikowe (choć nie tylko) budynie zawierają łój, który mnie strasznie brzydzi i przez to nie wziąłbym takiego budyniu do pyska. A marchewka tarta też tam jest raczej zbędna - moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dandelion Re: Christmas pudding IP: 149.156.49.* 05.11.03, 13:14 Moja sugestia o budyniach byla na 'polski rynek', bo tu raczej trudno o te gotowe dodatki do puddingow, ba, tu nawet o pudding bardzo trudno ... Mialam na mysli polski budyn z Winiar. Odpowiedz Link Zgłoś