Dodaj do ulubionych

Szukam sprawdzonego przep. na placuszki z jabłkiem

IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 04.11.03, 11:07
Jak robicie placuszki z jabłkiem lub bez jabłka?? Ja robię zawsze "na oko" i
wychodzą mi gumowate i nie wyrośnięte. Marzą mi się takie puszyste,
pulchniutkie placuszki, a nie płaskie placki.
Podajcie wasze przepisy i rady.
Obserwuj wątek
    • Gość: nIck Re: Szukam sprawdzonego przep. na placuszki z jab IP: 193.109.115.* 04.11.03, 12:29
      Ostatnio zrobiłem coś takiego na sniadanko.
      Weź 3 jajka, żółtka utrzyj z 3 łyzkami cukru, dodaj śmietany (lub smietany i
      mleka), szklankę maki, troche soli i ubita piane z białek. Wymieszaj i smaz na
      oleju z duzymi plastrami jabłek. Podawaj opruszone cukrem pudrem.
      • Gość: kaska Re: Szukam sprawdzonego przep. na placuszki z jab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 13:15
        to sa jablka w szlafroczkach: cale platsry obsmazane w ciescie. Sa jeszcze
        racuchy, gdzie jablko jest tarte, ale moja bacia nie dodawala drozdzy, a
        wszedzie sa przepisy z drozdzami, niestety.
    • effka454 Re: Szukam sprawdzonego przep. na placuszki z jab 04.11.03, 14:08
      Ja robię albo z mlekiem (przepis jak na naleśniki tylko ciut więcej mąki, żeby
      było gęstsze ciasto), albo na jogurcie/kefirze - właściwie też wszystko na oko.
      Z tym, że ze względu na alergię dziecka dodaję tylko żółtka z jajka.
      Wlewam "płyn mleczny" ;-), dorzucam żółtka i miksując wsypuję powoli mąkę -
      uzyskując pożądaną konsystencję. Potem jabłka "we wiórkach" lub rodzynki, lub
      śliwki.
      Wydaje mi się, że sekretem jest smażenie na głębokim oleju.
      Kiedyś smażyłam na maśle i były do luftu, tak samo jak nie da się usmażyć
      dobrych placków na patelni teflonowej "beztłuszczowej" - tu wychodzą konkursowe
      gnioty.

Pozdrawiam
      Effka
    • Gość: Anna Re: Szukam sprawdzonego przep. na placuszki z jab IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.03, 20:06
      Jada goscie, a tu nic slodkiego.....
      Zaden problem: trzy jednakowe czesci TWAROGU, TLUSZCZU maslo?, MAKI
      - zagniesc ciasto, rozwalkowac, pokroic na kwadraty 6x6, w kazdy wlozyc
      czastke jablka i wszystkie 4 rogi polaczyc w srodku w wiatraczek.
      Piec w goracym piekarniku ok.20 min. polukrowac: wrzace mleko, cukier puder,
      cynamon.
      Smacznego :-))
      • Gość: Maria Re: Szukam sprawdzonego przep. na placuszki z jab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 20:54
        Przepis na jabłka w cieście piwnym:
        5 czubatych łyżek mąki
        3 jajka
        3/4 szklanki piwa jasnego
        1 łyżeczka rumu lub brendy
        1 łżka oleju
        szczypta soli
        Przesianą mąkę z trzema żółtkami,rumem, olejem i solą zmiksować, dodając piwa
        tyle, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Białko ubić na
        sztywną pianę i dodać do ciasta tuż przed smażeniem.
        5-6 jabłek obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na plastry grubości
        ok. o,5 cm. Pokrojone jabłka zanurzać w cieście i smażyć na gorącym tłuszczu
        na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
        Zyczę udanego smażenia. - Maria
    • Gość: Kasia Re: Szukam sprawdzonego przep. na placuszki z jab IP: *.crowley.pl 05.11.03, 13:42
      Dziękuję bardzo, przepisy przydadzą się na piątkowe obiadki :))Kasia
      • Gość: kags Re: Szukam sprawdzonego przep. na placuszki z jab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 13:54
        a ja zredukowalam skladniki... nie dodalam kiedys jajka do maki i mleka...
        sosypalam ciutke proszku do pieczenia i troche cukru pudru... po raz pierwszy
        wyszly "NIEGUMOWATE"!!! Jablka w rozne kawalki, tak jak uda sie pociac. Smazyc
        oczywiscie na oleju... :)
        papka mleczno-maczna konsystencji jak na nalesniki.
        pozdro,
        KaGS
        • maniaczytania Re: Szukam sprawdzonego przep. na placuszki z jab 05.11.03, 13:59
          wlasnie, zeby byly pulchne, to trzeba dac troche proszku do pieczenia, ja robie
          podobne ciasto jak na nalesniki (troche gestsze), dodaje tez troche smietany
          • Gość: wini3 Re: Szukam sprawdzonego przep. na placuszki z jab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 08:50
            Moje są chrupiące. Krążki jabłek maczam w cieście jak na lane kluski /jajka,
            mąka, sól/. Smażę na oliwie / z Biedronki- tania, bezzapachowa/ pod koniec na
            zapach trochę masła. I cukier puder. Samo ciasto wlane na gorący tłuszcz jest
            też pyszne i jakie szybkie.
            • Gość: Kasia do wini IP: *.crowley.pl 06.11.03, 09:23
              Cześć, podaj choć zbliżone proporcje jajek, mąki i co tam jeszcze potrzeba.
              Smakowity przepis (uwielbiam lane kluski:)
              • Gość: wini3 Re: do wini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 06:48
                Żadnych proporcji- wbijasz jajka / powiedzmy 2/ dodajesz mąkę jak na lane
                kluski i sól . Maczasz plasterki jabłka. smażysz. posypujesz cukrem pudrem.
                jesz. smacznego
    • Gość: Kasia Re: Szukam sprawdzonego przep. na placuszki z jab IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 07.11.03, 09:23
      Baaardzo wszystkim dziękuję, nie wiedziałam, że placki z jabłkiem są na tyle
      sposobów.!! Najważniejsze, że wczoraj zrobiłam i wyszły takie, że palce lizać,
      moje dzieciaki były zachwycone!!! Nie zostawiły tacie nawet okruszka, a było
      ich ze dwadzieścia.
      Teraz wiem, że owszem można robić na oko, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych
      czynnościach, aby placusie były puszyste i mięciutkie:
      Oddzielnie ubić żółtka z paczką cukru waniliowego, białka ze szczyptą soli.
      Do żółtek dodać mąkę i jogurt/śmietanę, jabłka a potem na końcu pianę z białek.
      Smażyć w głębszym oleju, aby placusie mogły pływać.
      Osączać na papierze kuchennym.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Nareszcie wyszły mi takie, jakie chciałam, aby
      wyszły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka