marghot 04.11.03, 16:21 Czy znacie przepisy na przyrządzenie kapusty, za wyjątkiem: kulebiaka, kapuśniaku, bigosu, kapusty z grzybami? Dzięki za pomoc, pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lola Re: Kapusta - sposoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 18:42 Krokiety , pierogi - do farszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Kapusta - sposoby IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 04.11.03, 19:30 Ja robie na slodko kwasno do mies- kroje kapuste, wrzucam do garnka z minimalna iloscia wody i kawaleczkiem masla. Po doslownie kilku minutach/jak jest dosc miekka, ale nie calkiem/ wciskam sok z polowy lub wiecej cytryny, ze 2 lyzeczki cukru i szczypte soli. Dopoty je dodaje, dopoki nie uzyskam fajnego slodko-kwasnego sosiku. Od razu podaje, taka jeszcze nie calkiem dogotowana- naprawde lepsza od takiej rozplywajacej sie w ustach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala lazanki IP: 81.21.197.* 04.11.03, 19:51 lazanki z kapusta i miesem mielonym smazonym lazanki z kapusta i grzybami, mniam uwielbiam bo bez miecha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: lazanki IP: *.proxy.aol.com 04.11.03, 22:50 Nie wspominasz o surówce coleslaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie Re: Kapusta - sposoby IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 05.11.03, 11:29 a ja gotuje cala albo pol glowki pokrojona w cwiartki, z kostka bulionu, koperkiem, czosnkiem i duzo pieprzu. Najlepsa do tego jest wloska kapusta, ale mloda, albo jakas inna zielona tez moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno zapiekana IP: 217.11.133.* 05.11.03, 11:46 Danie smaczne i proste: 25 dag mielonego mięsa 1 główka kapusty włoskiej 2 cebule 2 strąki papryki jajko koncentrat pomidorowy tarty ser przyprawy (majeranek, czosnek, mielona papryka, sól, pieprz) co kto lubi (jałowiec) Ciemne, twarde liście trzeba wyrzucić. Te jaśniejsze zdjąć, wyciąć z nich twardy środek, gotować w całości przez 10 min z kminkiem Resztę kapusty posiekać drobno, wymieszać z mięsem + jajko + przyprawy i pokrojoną papryką. Formę do zapiekania wyłożyć ugotowanymi liśćmi, nałożyć farsz i tak warstwami. Ostatnia warstwa to liście. Należy to włożyć do piekarnika na ok. 25-30 min. wyjąć, posmarować z góry przecierem pomidorowym, posypać jałowcem i grubo serem. Wsadzić jeszcze na 10-15 min. aż do zapieczenia sera. Można odgrzewać, robi się wtedy jeszcze lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie Re: zapiekana IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 05.11.03, 11:55 czekaj no Bruno bo sie zgubilam: to ile tej kapusty ugotowac - cala????? i potem pokroic czy reszte nieugotowana pokroic?????? czy tez srodek ugotowac????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: zapiekana IP: 217.11.133.* 05.11.03, 12:06 Ugotować w całości ładne, jasne liście z wierzchu kapusty. Resztę główki (surowej) posiekać i wymieszać z mięsem. Obgotowanymi liśćmi wyłożyć naczynko, jak też nimi oddzielać warstwy farszu i na wierzch całości położyć. Dlatego musi być ich dość sporo, żeby wystarczyło. Obgotowane też muszą być starannie, bo jak będą twarde, to cała radość z jedzenia na nic. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie Re: zapiekana IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 05.11.03, 12:17 dzieki - teraz wszystko jasne! wyprobuje na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreczek Re: zapiekana 05.11.03, 12:24 Poprosze o 2 szczegóły: 1. jaka ma być temp. w piekarniku? 2. z czym to podajesz? samo?, brzmi naprawdę smakowicie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: zapiekana IP: 217.11.133.* 05.11.03, 12:31 Piekarnik ma być dość gorący - nie mam termometru, nie wiem, co Ci odpisać. Zazwyczaj podjadamy z pieczywem, ale ja to w ogóle chlebożerny jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreczek Re: zapiekana 05.11.03, 12:35 No dobra, jakoś sobie poradzę, bo wypróbuję na pewno, jeszcze mi się tak jedna rzecz nasunęła, czy jak smarujesz przecierem i dodajesz ser i wstawiasz do zapieczenia, to czy przykrywasz naczynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: zapiekana IP: 217.11.133.* 05.11.03, 12:40 w piekarniku piecze się odkryte, tylko jakbyś widziała, że wierzchnie liście się chcą przypalić, albo że za gorąco, to przykryj np. folią aluminiową. A te ostatnie minuty z serem, to bez przykrycia, oczywiście. O pokrywce nie pisałem, bo zawsze robię w tortownicy (takiej z klamerką) i nie ma do niej pokrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Kapusta - sposoby 05.11.03, 11:52 parzybroda gołąbki kapusta faszerowana kapusta zasmażana Odpowiedz Link Zgłoś