magda.no 03.01.09, 15:57 Mam zamrożone... Da się z tego zrobic coś pysznego? Może zupę rybną? Nigdy jej jeszcze nie robiłam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: 4 karpie głowy 03.01.09, 16:05 jak najbardziej rozmroz je najpierw w lodowce i dokladnie oplukaj, inaczej wywar bedzie bardzo metny do bulionu rybnego dodaje duzo pietruszki i cebule u mojej babci, jak i u mnie teraz na wywarze rybnym przygotowuje barszcz wigilijny Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne ps makabryczne 03.01.09, 16:06 przed gotowaniem usunac oczy, z rybek oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
magda.no Re: ps makabryczne 03.01.09, 16:13 Dziękuje :) na szczęście moja kochana Babcia, która uszczęśliwiła mnie tymi elementami z ryb, wyłupiła im wcześniej oczy.... UFFFF Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: ps makabryczne 05.01.09, 16:25 sa osoby ktore jedza te oczy,bo lubia sa osoby ktore jedza swieza watrobke bo lubia sa osoby ktore lubia kuchnie Toskani oni podaja np.szyjki kurczaka,nadziewane i z glowa, albo steka bez krwi(bo ten byk tego potem nie ma) itd.dajcie ludziom jesc co chca, podac przepis oczywiscie, ale nie pisac to sprawdzony, moj smak to nie twoj smak, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówka Re: 4 karpie głowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 16:10 wyjdzie,ale zupa z głów rybich,niekoniecznie rybna.Trzeba wywalic oczy i skrzela i gotować jak każdą zupę.Najlepsza jest jednak z ryb mieszanych,radzę więc dokupić kilka płotek,okonków,jakąś inna drobnicę oraz jedna porządną,sporą rybę typu np sandacz.Głowy,drobnicę(po oczyszczeniu z wnetrzności,łusek,oczu i skrzel) oraz głowę,kręgosłup płetwy sandacza ugotować z warzywami,a potem przetrzeć przez durszlak lub sito.Wyjęte uprzednio warzywa dodać do przetartej zupy ,zagotować i dodać do takiego gestego wywaru spore filety z sandacza. Delikatnie gotować nie dopuszczając do rozgotowania tych filetów.Potem przyprawy i podawać gorącą zupę na talerzu. Każdemu kawałek fileta z sandacza i rozdrobnione warzywa. Mozna zabielic śmietaną,dosypać pietruszkę.Podawać z chlebem. Odpowiedz Link Zgłoś
ul_ka Re: 4 karpie głowy 05.01.09, 18:39 prowadze gospodarstwo agroturystyczne nad jeziorem i czesto swoim gosciom serwuje zupe rybna-rewelacja:) rybke lub głowy oczyszczone gotuje z bardzo duza iloscia włoszczyzny gdy rosołek jest gotowy wybieram włoszczyzne doprawiam do smaku i wrzucam makaron swideki gdy jest pół miekki (a taki powinien byc) dodaje uprzednio rozrobione 2 zupki w proszku zurka ze smietana 30% zagotowac i dodac sporo posiekanej natki pietruszki - polecam paluszki lizac ps jeli gotujem rybke nie tylko głowy na koniec dodaje kawałki ugotowanej ioczyszczonej z osci rybki Odpowiedz Link Zgłoś