pladespiller 04.01.09, 17:16 Czy znacie jakieś wegetariańskie potrawy kuchni duńskiej poza zupą jabłkową i wege-gołąbkami, które można podać gościom? (wyłączając desery) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thorgalla Re: kuchnia duńska 04.01.09, 18:30 Nic mi oprócz pieczonych ziemniaków z kremówką w tej chwili do głowy nie przychodzi. Zapytam męża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: kuchnia duńska IP: *.bredband.comhem.se 04.01.09, 19:59 A dlaczego to musi byc dunskie? Mysle,ze wegetarianizm nie polega na tym,ze w tym kraju marchewka jest inna od tej,ktora rosnie np. w Belgi.Makaron czy kartofle tak samo.Jesli ktos Ci sie trafia z Dani to rob wege. tak samo jak dla swojego.Co to oni maja inne podniebienia?Daje Ci gwarancje,ze jedza o wiele gorzej niz polacy.Mieszkam w Szw. i wiem duzo na temat ich kuchni.Byle co,byle jak i ,aby szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tannat Re: kuchnia duńska IP: *.ghnet.pl 04.01.09, 20:08 www.mojeprzepisy.pl/Przepisy/kuchnia_dunska/1/ Nie wczytywałem się. Może coś znajdziesz dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówka Re: kuchnia duńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 20:28 1:1 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówka Re: ? /bt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 20:43 pamięć masz krótką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tannat Re: ? /bt IP: *.ghnet.pl 04.01.09, 20:48 Pamięć mam świetną. Myślałem, że masz na myśli jakąś złotą proporcję w kuchni duńskiej, bo tego dotyczy ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: kuchnia duńska 04.01.09, 20:54 Naprawdę tak trudno poszukać w sieci, a łatwo kręcić nosem, że mało odpowiedzi? Widać ludzie na FK nie znają kuchni duńskiej, a już tym bardziej bezmięsnej. recipes.wikia.com/wiki/Danish_Cuisine Odpowiedz Link Zgłoś
pladespiller Re: kuchnia duńska 04.01.09, 20:59 szukam szukam, cały czas, ale zawsze można znaleźć coś ponadto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówka Re: kuchnia duńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 21:03 Dania to prawie nasza strefa kulturowa.Społeczeństwo bardziej zeuropeizowane niz północna Skandynawia,takie same warzywa,takie same przyprawy. Wpływy kuchni niemieckiej,sporo ryb w jadłospisie i nabiału(porządnego). Nie sądzę,by była to kuchnia egzotyczna na miarę kuchni fińskiej,lapońskiej,islandzkiej czy szwedzkiej.Poza tym,te kraje nie miały i nie mają tradycji wegetariańskich. Ludzie zawsze żyli tam w trudniejszych warunkach,musieli odżywiac się kalorycznie i tym co mieli pod ręką czy pod dnem łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pladespiller Re: kuchnia duńska 04.01.09, 21:07 chyba skończy się na tym, że podam coś wegetariańskiego nie troszcząc się o kraj pochodzenia potraw (: w każdym bądź razie dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: kuchnia duńska 04.01.09, 21:36 blagam tylko nie rob tego starego polskiego numeru, ze masz na kolacji dunczyka, to podasz dunskie potrawy! czy Ty chcialabys przejchac pol europy, zeby dostac nieudolnie zrobione pierogi przez kogos, kto nie ma pojecia jak powinny smakowac? oczywiscie wiem, ze to moze byc nie ten przypadek (a np. przyjecie pod haslem wegetarianska europa da sie lubic i Tobie przypadla Dania), ale bede apelowac o to zawsze i wszedzie gdzie sie da. polecam jakas ciekawa tarte warzywna, np. pani serwusowej fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89178022,89178022.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Brawo Boblarus :D IP: *.icpnet.pl 05.01.09, 16:29 To tak jakby Rosjaninowi serwować bliny z kawiorem, Czechowi knedliki z sosem i kapustą a Anglikowi rybę z frytkami i czipsy octowe. Skoro ktoś wyjeżdża za granicę to nie zmuszajmy go by poczuł się w jak improwizowanym domu tylko jak na miłej, egzotycznej wycieczce. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniakin Re: kuchnia duńska IP: *.pp.htv.fi 05.01.09, 21:07 > Nie sądzę,by była to kuchnia egzotyczna na miarę kuchni > fińskiej Kuchnia finska raczej dla Polakow egzotyczna nie jest, poza miesem z renifera/losia/niedzwiedzia. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: kuchnia duńska 06.01.09, 04:18 Wybór linków po polsku: aesoze.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś