doral2 23.01.09, 13:28 co jeszcze robicie z mielonego, bo mielone mi się przejadły :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazia Re: z mielonego tylko mielone? 23.01.09, 15:04 Pulpety ;-) A zapiekanki, lazania, chilli con carne to pies? Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer Re: z mielonego tylko mielone? 23.01.09, 16:09 sos do makaronu typu "spaghetti bolognese", chili con carne, zupę z pulpetami, naleśniki i pierogi (te ostatnie z gotowanym mielonym, ale kiedyś jadłam pierożki z surową wołowiną i były pyszne), klops nadziewany jajkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: z mielonego tylko mielone? 23.01.09, 17:40 Moja ciotka robi na imieniny do wódy taką fantastyczną "zupę". Gotuje w wodzie lekko poszatkowaną kiszoną kapustę z zielem, liśćmi laurowymi i kminkiem. Na patelni smaży malutkie kotleciki mielone, wrzuca do ugotowanej kapusty. Następnie doprawia papryką słodką, pieprzem i na ostro tabasco, dodaje pomidory z puszki i gotuje 10 minut. Można dodać podsmażoną z kawałkami boczku paprykę jak ktoś ma mocny żołądek. Zupa na zimowe imieniny jest super, składa się w połowie z mięsa, jest podawana w kokilkach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hossa76 Re: z mielonego tylko mielone? 23.01.09, 19:05 Chili con carne albo kebabki albo chevapchichi - do tego tzatziki w ilości hurtowej:) Mielone jem u mamy:D Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: z mielonego tylko mielone? 23.01.09, 20:48 zrobiłam mięso jak na mielone, ale utoczyłam mniejsze kuleczki i usmażyłam we frytkownicy, wyszły boskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
hossa76 Re: z mielonego tylko mielone? 23.01.09, 22:00 Ja daję cebulę i czosnek (mało), paprykę i ostrą i słodką, majeranek, świeże zioła - np. miętę albo inne ustrojstwo typu kolendra, sól, pieprz - robię tzw. balaski i piekę w piecyku na folii aluminiowej. Do tego tzatziki na bazie serka bieluch i mamy obiad w wersji ligt;) Odpowiedz Link Zgłoś
wielebnna Re: z mielonego tylko mielone? 24.01.09, 10:05 gołąbki, faszerowana papryka, sos boloński, zapiekanka z ryżu, mielonego i szpinaku Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: z mielonego tylko mielone? 24.01.09, 14:46 Jeszcze "oszukane gołąbki" dla leniwych - z kapustą pekińską wrzucaną do środka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: z mielonego tylko mielone? 24.01.09, 17:27 Jeszcze mozna nasmażyć małych pulpecików i zamarynować je w zalewie słodko-kwaśnej. Do wódki rewelacja :) Odpowiedz Link Zgłoś
magig11 Re: z mielonego tylko mielone? 24.01.09, 18:06 Małe kuleczki smażymy, wkładamy do garnka + papryka konserwowa, ogórek konserwowy, pieczarki. To wszystko w sosie pomidorowo-słodko-kwaśnym. Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer Re: z mielonego tylko mielone? 24.01.09, 21:53 mazia napisała: > Jeszcze mozna nasmażyć małych pulpecików i zamarynować je w zalewie słodko-kwaś > nej. > Do wódki rewelacja :) Kochana podaj przepis proszę, bo brzmi rewelacyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
hossa76 Re: z mielonego tylko mielone? 24.01.09, 22:20 Popieram! Z detalami dawaj! Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Marynowane pulpety 25.01.09, 01:15 voila :) Zalewa octowa 8 czubatych łyżeczek cukru 1 szkl octu (10%) 3 szkl wody cebula liść laurowy ziele angielskie estragon ----- Cebule w talarki dodaję do gotującego się octu, wody, liść laurowy, ziele angielskie i estragon. Do wystudzonej zalewy, dodać wystudzone klopsiki, najlepsze po kilku godzinach żeby dobrze nasiąkły zalewą. ********** Przepis z nieocenionej GP, oryginał tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42047330,42047330.html Ile razy nie zrobię, znikaja w trymiga, a zalewa nadaje się do dalszego użycia. Ponoć można do niej wkładać także smażone ryby, ale nie próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer Re: Marynowane pulpety 25.01.09, 09:19 te klopsiki mają być normalnie obtoczone w mące i usmażone na złotawy kolor ? Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Marynowane pulpety 25.01.09, 14:00 Można w mące można w bułce i usmażyć. Na złoto :) Odpowiedz Link Zgłoś