Dodaj do ulubionych

fasolówka- prosze szybko

13.11.03, 19:48
Moze ktos rzuci mi na szybko przepis na smaczna zupke z jaskiem.Taka
zawiesista, mój facet nie liczy kalorii.Prosze, bo juz te fasole namoczyłam
na jutro.
Obserwuj wątek
    • Gość: luna16 Re: fasolówka- prosze szybko IP: *.dip.t-dialin.net 13.11.03, 20:19
      Zupka czy fasolka po bretonsku?:)Moze byc to i to-zalezy od gestosci:)
      Przesmaz cebule z boczkiem lub slonina(no bo kalorii nie liczy:)Dorzuc
      kielbaski jakie lubisz-pokrojone oczywiscie-fasole,zalej rosolem,podus razem
      dodaj troche przecieru pom.przypraw ziolami-wazne,zeby lepiej przetrawic-zapraw
      odrobina maki-dopraw w/g smaku:)-im dluzej na malutkim ogniu tym lepiej:)
      Smacznego:)Jesli ktos lubi to dorzuca kartofelki w kostke-ale nie koniecznie:)
    • Gość: g Re: fasolówka- prosze szybko IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 13.11.03, 20:23
      a ja taką naprawdę ekspresową robię tak: do wywaru z warzywami (marchew, seler,
      pietruszka itd.) dodaje słoik, dwa takiej fasoli z kiełbasą w słoiku. zazwyczaj
      jest to fasola w pomidorach, ale zupa naprawdę smaczna i szybciutko.
    • limes1 Re: fasolówka- prosze szybko 13.11.03, 21:51
      Kupuję słoik fasolki z cebulą, do tego kiełbasę podwawelską i jakąś czosnkową.
      Kiełbasy zesmażam bez tłuszczu w teflonowym garnku, aż puszczą tłuszcz. Do
      tego dodaję zawartość słoika odrobinę wody, przyprawy, czasem zgnieciony ząbek
      czosnku - i już. Niekiedy w środek miski z zupą nakładam kleks gęstej kwaśnej
      śmietany... pycha!
    • Gość: slawek Re: fasolówka- prosze szybko IP: *.biaman.pl 13.11.03, 21:55
      kilo fasoli, kilo boku, majeranek, cebula, masło, pieprz, sól, gotuj do
      rozgotowania fasoli, powinna być dobra zupka z chlebkiem
    • lola211 Re: fasolówka- prosze szybko 13.11.03, 23:58
      Dzieki wszystkim, jutro biore sie za tego jaska, zobaczymy co wyjdzie!
    • Gość: kuchta Re: fasolówka- prosze szybko IP: 195.245.217.* 14.11.03, 03:49
      Jesli masz już namoczona fasole, to zrób normalna zupę. Ugotuj fasolę, osobno
      możesz zrobic wywar jarzynowy, ew. z kawalkiem mięsa, albo boczku czy wędzonego
      żeberka, jak fasola będzie prawie miękka/a potrafi gotować sie ponad godzine/,
      to połącz razem i dodaj ziemniaki w kosteczkach. Jak chcesz mieć naprawde
      zawiesistą zupe, to jeszcze dodaj zacierki, takie najprostsze/3-4 łyzki maki
      wymieszaj z zimną wodą na twarde ciasto i skub małe kluseczki, gotuj je w zupie
      jakieś 5 min/ Na koniec dodaj podsmazoną cebulę i troche majeranku. Pycha!
      • Gość: wini3 Re: fasolówka- prosze szybko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 09:16
        A jak już znudzi Ci się fasolowa mdła to do ugotowanej już gotowej zupy zrób na
        boczku i cebuli leciutką zasmażkę, dodaj paprykę w ostatnim momencie/ dużo
        słodkiej sproszkowanej/ rozcieńcz, wlej , zagotuj. Do smaku dodawaj octu
        winnego i złagodź smak cukrem. Możesz dorzucić ząbek czosnku, możesz wlać
        trochę przecieru z pomidorów. Na talerzu posyp zieloną pietruszką i dużo
        pieprzu. Bez pomidorów jest bardziej rasowa i też smaczna. To jest wersja dla
        tych, którzy lubią pikantne jadło w wersji węgierskiej.
    • Gość: bruno Majeranek!!! IP: 217.11.133.* 14.11.03, 10:48
      Nie zapomnij o majeranku. Bez niego fasolowe zupy są do rymu.
    • lola211 Re: fasolówka- prosze szybko 14.11.03, 22:19
      Podsmazyłam pokrojony w kostke wedzony boczek z cebulka.Ugotowałam fasole,
      starkowałam marchewke, dałam jarzyny, wrzystko wrzuciłam cuzamen do kupy,
      doprawiłam czabrem, majerankiem i wyszło bardzo dobre.Zagesciłam
      kluseczkami.Jutro spróbuje dorzucic pomidory i zaostrzyc, bo gar tego mi
      wyszedł.Dzieki raz jeszcze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka