lola211 13.11.03, 19:48 Moze ktos rzuci mi na szybko przepis na smaczna zupke z jaskiem.Taka zawiesista, mój facet nie liczy kalorii.Prosze, bo juz te fasole namoczyłam na jutro. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: luna16 Re: fasolówka- prosze szybko IP: *.dip.t-dialin.net 13.11.03, 20:19 Zupka czy fasolka po bretonsku?:)Moze byc to i to-zalezy od gestosci:) Przesmaz cebule z boczkiem lub slonina(no bo kalorii nie liczy:)Dorzuc kielbaski jakie lubisz-pokrojone oczywiscie-fasole,zalej rosolem,podus razem dodaj troche przecieru pom.przypraw ziolami-wazne,zeby lepiej przetrawic-zapraw odrobina maki-dopraw w/g smaku:)-im dluzej na malutkim ogniu tym lepiej:) Smacznego:)Jesli ktos lubi to dorzuca kartofelki w kostke-ale nie koniecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: fasolówka- prosze szybko IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 13.11.03, 20:23 a ja taką naprawdę ekspresową robię tak: do wywaru z warzywami (marchew, seler, pietruszka itd.) dodaje słoik, dwa takiej fasoli z kiełbasą w słoiku. zazwyczaj jest to fasola w pomidorach, ale zupa naprawdę smaczna i szybciutko. Odpowiedz Link Zgłoś
limes1 Re: fasolówka- prosze szybko 13.11.03, 21:51 Kupuję słoik fasolki z cebulą, do tego kiełbasę podwawelską i jakąś czosnkową. Kiełbasy zesmażam bez tłuszczu w teflonowym garnku, aż puszczą tłuszcz. Do tego dodaję zawartość słoika odrobinę wody, przyprawy, czasem zgnieciony ząbek czosnku - i już. Niekiedy w środek miski z zupą nakładam kleks gęstej kwaśnej śmietany... pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: fasolówka- prosze szybko IP: *.biaman.pl 13.11.03, 21:55 kilo fasoli, kilo boku, majeranek, cebula, masło, pieprz, sól, gotuj do rozgotowania fasoli, powinna być dobra zupka z chlebkiem Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: fasolówka- prosze szybko 13.11.03, 23:58 Dzieki wszystkim, jutro biore sie za tego jaska, zobaczymy co wyjdzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchta Re: fasolówka- prosze szybko IP: 195.245.217.* 14.11.03, 03:49 Jesli masz już namoczona fasole, to zrób normalna zupę. Ugotuj fasolę, osobno możesz zrobic wywar jarzynowy, ew. z kawalkiem mięsa, albo boczku czy wędzonego żeberka, jak fasola będzie prawie miękka/a potrafi gotować sie ponad godzine/, to połącz razem i dodaj ziemniaki w kosteczkach. Jak chcesz mieć naprawde zawiesistą zupe, to jeszcze dodaj zacierki, takie najprostsze/3-4 łyzki maki wymieszaj z zimną wodą na twarde ciasto i skub małe kluseczki, gotuj je w zupie jakieś 5 min/ Na koniec dodaj podsmazoną cebulę i troche majeranku. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: fasolówka- prosze szybko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 09:16 A jak już znudzi Ci się fasolowa mdła to do ugotowanej już gotowej zupy zrób na boczku i cebuli leciutką zasmażkę, dodaj paprykę w ostatnim momencie/ dużo słodkiej sproszkowanej/ rozcieńcz, wlej , zagotuj. Do smaku dodawaj octu winnego i złagodź smak cukrem. Możesz dorzucić ząbek czosnku, możesz wlać trochę przecieru z pomidorów. Na talerzu posyp zieloną pietruszką i dużo pieprzu. Bez pomidorów jest bardziej rasowa i też smaczna. To jest wersja dla tych, którzy lubią pikantne jadło w wersji węgierskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Majeranek!!! IP: 217.11.133.* 14.11.03, 10:48 Nie zapomnij o majeranku. Bez niego fasolowe zupy są do rymu. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: fasolówka- prosze szybko 14.11.03, 22:19 Podsmazyłam pokrojony w kostke wedzony boczek z cebulka.Ugotowałam fasole, starkowałam marchewke, dałam jarzyny, wrzystko wrzuciłam cuzamen do kupy, doprawiłam czabrem, majerankiem i wyszło bardzo dobre.Zagesciłam kluseczkami.Jutro spróbuje dorzucic pomidory i zaostrzyc, bo gar tego mi wyszedł.Dzieki raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś