mart.a.m 02.02.09, 11:32 podpowiedzcie czy kiszone ogórki poza tym,że w całości można wykorzystać do sałatki/surówki obiadowej? Krojone,siekane,tarkowane itp. Rzućcie propozycją. Pilne! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nieskorzanka Re: kiszone ogórki 02.02.09, 11:53 Można ugotować zupę ogórkową, sos do mięsa na tartych ogórkach, dodawać do wszelkich past, krojone w plasterki układać na kanapki. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f do zrazów zawijanych, do innych jako nadzienie lub 02.02.09, 13:23 jego czesc. Na slodko - tak, tak, z miodem i orzechami, jako przekladki szaszłyków. Pyszne są do ryby. Nadziewane, nie jako nadzienie, ale same nadziane mocnymi słonymi rzeczami. Z ziemniakami to klasyka niemiecko-polska:-) Do serków, serów... Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: do zrazów zawijanych, do innych jako nadzieni 02.02.09, 13:32 Jako prosta sałatka. Ogórki pokrojone w zapałki, do tego poszatkowana cebula i skropiona oliwą. Można ogórki połączyć z poszatkowanym jabłkiem. Na bazie ogórków kiszonych można robić najróżniejsze sałatki. Trzeba tylko trochę wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: kiszone ogórki 02.02.09, 13:33 Do roznego rodzaju ajntopfow, jako rownoprawny skladnik warzywny. Sa swietne na cieplo, i w przeciwienstwie do innych warzyw - nie ma mowy, zeby sie rozgotowaly. Moja babcia robila pyszne risotto z min kiszonymi ogorkami, koperkiem, kurczakiem i warzywami korzeniowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f i do jajecznicy - takie jędrne na koniec w kostke 02.02.09, 14:07 dodane do jajecznicy, mmmm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: i do jajecznicy - takie jędrne na koniec w ko IP: *.smsiarkowiec.pl 02.02.09, 14:40 w przeważającej większości kwaszone ogórki plus papryka, cebula seler korzeniowy i odpowiednia zalewa daje nam fantastyczną sałatkę do słoików. Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope sałatka 02.02.09, 15:31 Przepis na sałatkę, która mnie szczególnie nie zachwyciła, ale wśród rodziny i znajomych jest poularna i lubiana: 4 duże ogórki, 1 duże, kwaśne jabłko, 1 cebula - wszystko starte na tarce o grubych oczkach, doprawione pieprzem i majonezem lub śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
363636r Re: kiszone ogórki 02.02.09, 16:26 Z drobno posiekanym śledziem i cebulą, do tego olej i sok z cytryny, można jeszcze oliwki drobniutko pokrojone - mamy tatar ze śledzia. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: kiszone ogórki 02.02.09, 17:19 mozna je tez wykorzystac do salatki ziemniaczanej, zwlaszcza gdy ogorki sa wlasnej roboty! mniam! m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
rnk_6 Re: kiszone ogórki 18.02.09, 12:28 Uwielbiam ogórki kiszone. Najlepiej samkują same :)) <a href="powiatlegionowski.com">Legionowo</a> <a href="www.powiatlegionowski.pl">kebab</a> Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kiszone ogórki 18.02.09, 12:57 mathias_sammer napisał: > mozna je tez wykorzystac do salatki ziemniaczanej, zwlaszcza gdy > ogorki sa wlasnej roboty! mniam! > m.s. i wlasnie do niej szkoda mi ich dodac, moja corka uwielbia taka kromke chleba, chleb posmarowany maslem(zadna margaryna) poukladany pomidorem,naszym kiszonym ogorkiem i cieniutko pokrojona cebolka,troche pieprzu i gotowe, my ja nazywamy kanapka zdrowia, Odpowiedz Link Zgłoś