Dodaj do ulubionych

B_i_g_o_S........................ .................

15.02.09, 22:20
tak mnie jakoa naszło na bigos , moze macie jakies sprawdzone
przepisy nie chce misię w forum grzebać ......
czekam na propozycje :)
Obserwuj wątek
    • Gość: bthw Mam, ale ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 23:19
      nie chce misię wpisać ani podać linka.
    • matylda1001 Re: B_i_g_o_S........................ ........... 16.02.09, 01:35
      Mam sprawdzony, ale nie chce mi sie grzebać w zeszycie z przepisami.
    • vandikia Re: B_i_g_o_S........................ ........... 16.02.09, 11:14
      kapusta, boczek i mięso (np. łopatka wieprzowa w kawalkach)
      podsmazone, namoczone grzyby i już..podlac wodą i dusić na
      minimalnym ogniu kilka godzin, ja zwykle duszę z przerwami 2 dni.
      Można podlać czerwonym wytrawnym winem. Na godzinę przed koncem
      duszenia dorzucam zasmażkę - tłuszcz, 2 cebule w kostkę, mąka.

Czasami dodaję mały sloiczek koncentratu pomidorowego.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: B_i_g_o_S........................ ........... 16.02.09, 11:38
      Chociaż mi się nie chciało poszukać tego przepisu, ale się w końcu przełamałem i
      go podaję:
      Bardzo dużą garść suszonych grzybów namoczyć w garnku gdy zmiękną zagotowuję.
      Kapustę białą zwykle biorę całą główkę obieram i szatkuję. Poszatkowaną kapustę
      zalewam gorącym wywarem od grzybów i gotuję dodając liść pieprz ziarnisty ziele
      ziarno kolendry.
      Kapusty kwaszonej, do następnego garnka, biorę tyle ile miałem kapusty świeżej.
      Zwykle robię ze swojej, więc znam jej kwaśność, ale gdy ktoś robi z kupnej i to
      jeszcze takiej zaprawianej octem, to radzę odcisnąć, albo nawet lekko opłukać, w
      zależności od kwaśności. Gdy kawałki są grube można trochę przeszatkować.
      Zalewam wrzątkiem i gotuję dodając takie przyprawy jak do kapusty słodkiej.
      Grzyby kroję na kawałki, ale nie takie całkiem drobne, tak żeby było widać, że
      to grzyby. Drobniejsze kapelusze zostawiam w całości. Wrzucam do gotującej się
      kapusty słodkiej.
      Teraz kolej na wędzone żeberka, lub kości od schabu (oczywiście wędzone) lub
      inną wędzonkę. Osobiście biorę żeberka lub wędzony boczek tak ok. 30-40 dkg i
      gotuję na półmiękko wywar dodaję do kapusty kwaszonej. Mięso kroję w drobne
      kawałki i zostawiam na później.
      Na patelni wytapiam skwarki ze słoniny (biorę kawałek wielkości ok. ½
      dłoni).skwarki do kapusty kwaszonej a na tłuszczu obsmażam kawałek łopatki,
      biodrówki lub szynki tak 30-40 dkg.( Mięso kroję na kawałki przed usmażeniem) Po
      podsmażeniu na złoty kolor mięso wrzucam do kapusty kwaszonej. Gdy kapusta i
      mięso zmiękną to mięso wyjmuję i kroję w kostkę ok. 2-3cm
      Teraz gdy wszystko powyższe już gotowe wrzucam po trochu na przemian do dużego
      gara kapusty i mięsa dla lepszego wymieszania składników.
      Dodaję przecier pomidorowy, suszone śliwki bez pestek ja daję kilkanaście, ale
      jak ktoś nie lubi to nie musi , na słoninie odsmażam na złoto 2 duże cebule pod
      koniec smażenia daję kilka posiekanych ząbków czosnku i gdy wszystko nabierze
      wspaniałego aromatu to rozprowadzam na patelni dwie łyżeczki od herbaty słodkiej
      papryki i do gara,
      Dodaję też kawałki różnych pieczeni i innych kawałków wędlin i mięs wcześniej
      zamrożonych, przy różnych okazjach, a pozostawionych właśnie na ten cel.
      Zaczynam wszystko dusić i po kolei dodaję jeszcze pętko mojej kiełbasy
      pokrojonej w kostkę, ok. ½ do ¾ litra jakiegoś mojego czerwonego wina wytrawnego
      Na koniec doprawiam solą pierzem i dla ostrości cukrem .
      życzę smacznego . pozdrawiam .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka