Dodaj do ulubionych

szukam przepisu na ciasto z mercepanem..

IP: *.the.forthnet.gr 19.11.03, 23:38
jw. dzieki!
Obserwuj wątek
    • Gość: Linn Re: szukam przepisu na ciasto z mercepanem.. IP: *.dialup.tiscali.it 20.11.03, 10:38
      Bardzo smaczna jest "cassata siciliana". Nie mam niestety nic pod reka do
      skopiwowania i wklejenia.
    • Gość: Monika Ciasto marcepanowe z wisniami IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 20.11.03, 22:34
      Moge Ci zaproponować mój przepis. Ciasto jest wielokrotnie sprawdzone i pyszne.

CIASTO MARCEPANOWE Z WIŚNIAMI

Składniki:
      Ciasto:
      · 125 g marcepana
      · 1 łyżeczka cukru waniliowego
      · 4 jaja
      · 50 g cukru
      · 75 g mąki ziemniaczanej
      · sok i skórka z cytryny
      · 50 g masła
      Krem:
      · 125 g marcepana
      · 100 g wiśni z kompotu
      Dekoracja:
      · pół kostki margaryny
      · gorzka czekolada
      · 2 łyżki cukru
      · 100 g śmietany
      · kakao
      Dodatkowo:
      · podłużna forma do pieczenia (ok. 1,5 l) (ja robię w takiej zaokraglonej
      podłuznej brytfance)
      · tłuszcz i bułka tarta do formy

1. Marcepan pokroić w grubą kostkę. Oddzielić białka od żółtek (3 jaja). Białka
      ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier nie przerywając ubijania. Dodać
      mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Żółtka, pozostałe jajo, marcepan, cukier
      waniliowy, sok i skórkę z cytryny miksować ok. 1 min. na puszystą masę.
      Następnie roztopić masło i razem z pianą z białek dodać do masy żółtkowej.
      2. Piekarnik rozgrzać do 160 oC. Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i
      oprószyć bułką tartą. Marcepan pokroić w kostkę o boku 1 cm. Wiśnie dokładnie
      odsączyć. Połowę przygotowanego ciasta wlać do formy i ułożyć na nim kostki
      marcepana i wiśnie. Całość przykryć pozostałą porcją ciasta. Formę umieścić w
      piekarniku na środkowej półce, ciasto piec ok. 45 min.
      3. Upieczone ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku ok. 5 min. Następnie
      wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Przygotować
      polewę i rozprowadzić na cieście. Odstawić do stężenia. Przed podaniem oprószyć
      kakao.

PS. W oryginalnym przepisie zamiast robionej polewy była polewa gotowa (taka w
      torebce, która się wkłada do wrzątku i jak zmięknie to się nią oblewa ciasto).
      Ja jednak za tymi gotowymi polewami nie przepadam. Ładnie wyglądają na cieście,
      ale jak się zaczyna kroić ciasto to cała polewa się brzydko łamie. Poza tym w
      smaku tez za bardzo mi nie odpowiadają. Ta moja wygląda troszkę mniej ładnie na
      cieście, ale daje się pięknie kroić i jest duzo smaczniejsza od oryginalnej.

• Gość: M. dzieki:-) IP: *.the.forthnet.gr 21.11.03, 12:27
        droga Moniko!
        dziekuje Ci bardzo za tak pysznie brzmiacy przepis!
        pozdrawiam i przesylam caluski!
        ps. w te niedziele upieke!!! .. btw, maz bedzie zachwycony:-)))
    • Gość: ddddd Re: szukam przepisu na ciasto z mercepanem.. IP: *.aster.pl 20.11.03, 22:36
      vdddd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka