kosa_kat 20.11.03, 13:11 poszukuję jakieś ciekawego i dobrego przepisu na uroczystą kolaję dla żony która wraca z delegacji i chciałbym ją uroczyście powitać, jak macie coś dobrego, sprawdznego do prześlijcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sagan2 Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! 20.11.03, 13:17 a co zona lubi jesc? ja proponuje, jesli ma byc elegancko, jakas przystawke (zupa, salatka, jakis "nadziany" pomidor), male, ale ladnie wygladajace drugie danie (oczywiscie wino lub co lubicie), no i mini deserek (ja lody moge jesc zawsze... ;) napisz, co zona lubi. moge podac przepis na rewelacyjna zupe z dyni na przystawke (ale potrzeba na nia troche czasu, za to niezbyt duzo pracy - zapieka sie "sama") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! IP: *.proxy.aol.com 21.11.03, 02:18 Od kiedy zupa stanowi przystawkę???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
plucha Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! 20.11.03, 13:24 No właśnie, jak się nie zna gustów, to trudno coś doradzać. Ja bym była oczarowana, zachwycona i wzruszona gdyby czekała na mnie wielka micha krewetek black tiger usmażonych na masełku z czosnkiem + micha sałat różnych zielonych wymieszanych z vinagretem + białe wino. Za deser dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.11.03, 13:32 Ja samolubnie:) polecam swoją zupe bazyliową:) Jakby co podam przepis M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.11.03, 13:37 składniki 70 dkg ziemniaków Bazylia - 3 - 4 peczki (doniczki) 1 serek kanapkowy (np. Twój smak) 1 cebula sok z 1cytryny biały pieprz pomidory - moga, ale nie muszą, byc koktajlowe rosół, wywar.... co kto lubi (od biedy z kostki) łyzka masła sól Robimy wywar (moze byc z kostki...) Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w sporą kostkę , odkładamy, niech sobie czekają (koktajlowych radze nie obierać -straszna babranina ) Zrywamy wszystkie listki bazylii i myjemy. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle. Ziemnieki kroimy w kostke, wrzucamy na lekko zrumienioną cebulke, smażymy 2 minutki (uwaga, zeby nie przypalić - mozna podlac odrobiną wody). Wlewamy wywar. Wrzucamy listki bazylii (kilka mozna odłożyć do dekoracji) Gotujemy 20 minut. Miksujemy z dodatkiem 3/4 opakowania serka, sokiem z cytryny i przyprawami. Dekorujemy bazylią i podajemy z pomidorkami. M. Odpowiedz Link Zgłoś
seniwell marghe_72? 20.11.03, 18:42 jaki to jest serek kanapkowy Twoj smak? topiony? twarozek homogenizowany? dziekuje za ciekawy przepis pozdrawiam s. Odpowiedz Link Zgłoś
seniwell marghe_72? 20.11.03, 18:44 i jak duze jest opakowanie, napisalas: 3/4 a w gramach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Serek kanapkowy IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.11.03, 21:44 Serek kanapkowy typu Twój Smak lub Philadelphia, taki biały, dość gęsty:) Co do pojemności to Twój Smak ma 125 g.. ale tak naprawdę sera można dac zarówno więcej jak i mniej Smaczenego. Odpowiedz Link Zgłoś
ivek Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! 20.11.03, 14:35 pamietaj, ze na kobietach zrobi wrazenie takze sposob jak ja przygotujesz i podasz, czyli swiatlo ze swiec, kwiaty w wazonie i nastrojowa muzyka. Reszte zostawiam Waszemu/Twojemu gustowi. Jesli chodzi o jedzenie to ja bym sie sklanial na skupieniu na produktach, ktore Twoja malzonka lubi. Nie wiem czy to dobry czas na eksperymenty ;) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRy Re: po uroczystej kolacji dla żony !!!!! IP: gateway:* / 192.168.32.* 20.11.03, 15:44 A na śniadanie po tej kolacji (he, he, he) proponuję taką francuską grzankę: - rozetrzeć ser pleśniowy typu rokpol, lazur itp. ze śmietaną na gęstą pastę, dodać trochę świeżo zmielonego pieprzu i wymieszać (nie trzeba dodawać soli), - sporą, okrągłą bułeczkę przekroić na trzy plastry (jakby na potrójną kanapkę) , dwa skrajne odrzucić np. na bułkę tartą albo właśnie kanapkę, - środkowy (ok. 1 - 1,5 cm grubości) posmarować z obu stron masłem, - plaster bułki przysmażyć na patelni na rumiano z jednej strony,(najlepsza jest mała patelnia o średnicy takiej samej jak bułka) - międzyczasie na drugiej patelni wbić jajko na jajko sadzone, - przewrócić grzankę na drugą stronę, - na podpieczony wierzch grzanki szybko nałożyć masę serowo-śmietanową (na jedną bułkę wychodzi ze dwie kopiate łyżki masy) trochę wyrównać i na to położyć jajko sadzone, - smażyć pod przykryciem, do momentu, gdy grzanka będzie rumiana od spodu (trwa to minutę może półtorej). Jeżeli użyjemy, tak jak radzę - małej patelni lub np. fikuśnego rondelka, gotowe danie podaje się w nich np. na ozdobnej podkładce (ostrożenie bo gorące!). Małżonka spożywa go widelcem i nożem - wyrażając swój aplauz za kolację, śniadanie i to co pomiędzy nimi. W innym przypadku, gdy potrawę przygotowyjemy na większej patelni, możemy sporządzić od razu dwie lub więcej porcji (zależy od osobistych preferencji i liczby partnerów/ek oraz oczywiście rozmiarów patelni), przekładamy je ostrożnie na talerzyki - reszta jak powyżej. Do tego śniadania pasuje dobra kawa i czerwona róża. Danie jest efektowne wizualnie, smaczne w konsumpcji i proste w wykonaniu. No może wymaga pewnej wprawy, żeby zgrać moment usmażenia jednej strony grzanki i jajka sadzonego, a także nie dopuszczenia, żeby druga strona grzanki się przypaliła. Z kolei podsmażanie na większej patelni wymaga większej staranności w nakładaniu masy serowej bo jajko sadzone może nam próbować spłynąć z grzanki, gdy ser się rozpuści. Ważne też żeby ser i śmietana nie były prosto z lodówki ale w temperaturze pokojowej, bo wtedy krótkotrwałe podmarzanie grzanki zdąży podgrzać masę do odpowiedniej temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: po uroczystej kolacji dla żony !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 15:46 albo french toast: kawalki chleba tostowego zamoczyc w rozbeltanym jajku z mlekiem i na patelnie. Mozna jesc potem z dzemem albo tylko posypane cukrem albo same......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Losos wedzony IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.03, 17:12 albo smażony (np z cytryną) na drugie:) M. Odpowiedz Link Zgłoś
ariel23 Re: Losos wedzony 20.11.03, 17:29 albo zgrillowany w piekarniku (ale to juz nie wedzony, tylko taki zwykly) i podany z kaparami. Tak w ogole to losos jest elegancki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mito Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! IP: *.scbiol.uhp-nancy.fr 20.11.03, 18:04 A moze deska francuskich serow? Ale zeby byl spory wybor, i niebieskie, i typu cammembert i jakis kozi twardy.... To zalezy co lubicie. Spory wybor jest w hipermarketach wiec problemu nie powinno byc. A do tego orzechy, winogrona, swieza bagietka i czerwone wino.... Mnie by ruszylo:) Romantycznej kolacji:) Hejka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! IP: *.proxy.aol.com 21.11.03, 02:21 Czy to naprawdę co njlepsze w kuchni polskiej. Cóż za mizeria!!!!!!!! Z czym do gościowej!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdabi Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! IP: 217.153.88.* 21.11.03, 11:33 Mój zrobił kiedyś wołowinę w ziołach i winie. Dosyć spory kawał chudej wołowiny głęboko ponacinał co kawałek, w "kieszenie" nasypał dosyć dużo czosnku w proszku i oregano, obtoczył całość w mące i przyrumienił na oleju (ale to można ominąć, sprawdzaliśmy). Potem wsadził do naczynia żaro (ale nie gorące bo pęknie). I zalał dwiema szklankami czerwonego wina. Całość pod przykryciem do piekarnika na co najmniej 1,5 godz. Czasem trzeba zajrzeć, odwrócić, sprawdzić. Do tego świeżutki chleb, jakieś kluski czy ziemniaki i czerwone wino, świece.... Przepis wziął z opakowania oregano czy czosnku Ducrosa, w oryginale miała to być cielęcina w ziołach i białym winie, ale przerobił na wołowinę. Fajne i ekskluzywne mogą być też polędwiczki wieprzowe nadziewane niebieskim serem, nacinasz, wkładasz pokruszony ser, owijasz nitką, żeby się nie rozpadło i na patelnię, albo do piekarnika, albo na grila. To już na krótko. A tak już super szybko to: z piersi kurczaka porobić kotleciki, natrzeć ziołami prowansalskimi, czosnkiem i upiec na patelni, gdy już będą gotowe to położyć na wierzch każdego plasterek sera niebieskiego lub żółtego (ja najbardziej lubię niebieskie, dodają takiego czegoś mocnego mięsom). Teraz wystarczy przykryć patelnię i poczekać chwilę by ser zaparował i się rozpuścił. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa_kat Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! 21.11.03, 12:27 WIELKIE DZIĘKI, natchnęliście mnie, mam już pomysł na kolacjęi śniadanie. Odpowiedz Link Zgłoś