Dodaj do ulubionych

uroczysta kolacja dla żony !!!!!

20.11.03, 13:11
poszukuję jakieś ciekawego i dobrego przepisu na uroczystą kolaję dla żony
która wraca z delegacji i chciałbym ją uroczyście powitać, jak macie coś
dobrego, sprawdznego do prześlijcie.
Obserwuj wątek
    • sagan2 Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! 20.11.03, 13:17
      a co zona lubi jesc? ja proponuje, jesli ma byc elegancko, jakas przystawke
      (zupa, salatka, jakis "nadziany" pomidor), male, ale ladnie wygladajace drugie
      danie (oczywiscie wino lub co lubicie), no i mini deserek (ja lody moge jesc
      zawsze... ;)
      napisz, co zona lubi. moge podac przepis na rewelacyjna zupe z dyni na
      przystawke (ale potrzeba na nia troche czasu, za to niezbyt duzo pracy - zapieka
      sie "sama")
      • Gość: ? Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! IP: *.proxy.aol.com 21.11.03, 02:18
        Od kiedy zupa stanowi przystawkę???!!!
    • plucha Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! 20.11.03, 13:24
      No właśnie, jak się nie zna gustów, to trudno coś doradzać. Ja bym była
      oczarowana, zachwycona i wzruszona gdyby czekała na mnie wielka micha krewetek
      black tiger usmażonych na masełku z czosnkiem + micha sałat różnych zielonych
      wymieszanych z vinagretem + białe wino. Za deser dziękuję.
    • Gość: marghe_72 Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.11.03, 13:32
      Ja samolubnie:) polecam swoją zupe bazyliową:)
      Jakby co podam przepis
      M.
      • sagan2 Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! 20.11.03, 13:33
        podaj :)
        • Gość: marghe_72 Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.11.03, 13:37
          składniki
          70 dkg ziemniaków
          Bazylia - 3 - 4 peczki (doniczki)
          1 serek kanapkowy (np. Twój smak)
          1 cebula
          sok z 1cytryny
          biały pieprz
          pomidory - moga, ale nie muszą, byc koktajlowe
          rosół, wywar.... co kto lubi (od biedy z kostki)
          łyzka masła
          sól
          Robimy wywar (moze byc z kostki...) Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze
          skórki, kroimy w sporą kostkę , odkładamy, niech sobie czekają (koktajlowych
          radze nie obierać -straszna babranina ) Zrywamy wszystkie listki bazylii i
          myjemy. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle. Ziemnieki kroimy w kostke,
          wrzucamy na lekko zrumienioną cebulke, smażymy 2 minutki (uwaga, zeby nie
          przypalić - mozna podlac odrobiną wody). Wlewamy wywar. Wrzucamy listki
          bazylii (kilka mozna odłożyć do dekoracji) Gotujemy 20 minut. Miksujemy z
          dodatkiem 3/4 opakowania serka, sokiem z cytryny i przyprawami. Dekorujemy
          bazylią i podajemy z pomidorkami.
          M.
          • sagan2 brzmi pysznie! dziex :) n/txt 20.11.03, 14:02
          • seniwell marghe_72? 20.11.03, 18:42
            jaki to jest serek kanapkowy Twoj smak?
            topiony? twarozek homogenizowany?
            dziekuje za ciekawy przepis
            pozdrawiam
            s.
            • seniwell marghe_72? 20.11.03, 18:44
              i jak duze jest opakowanie, napisalas: 3/4 a w gramach?
            • Gość: marghe_72 Re: Serek kanapkowy IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.11.03, 21:44
              Serek kanapkowy typu Twój Smak lub Philadelphia, taki biały, dość gęsty:) Co
              do pojemności to Twój Smak ma 125 g.. ale tak naprawdę sera można dac zarówno
              więcej jak i mniej
              Smaczenego.
    • ivek Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! 20.11.03, 14:35
      pamietaj, ze na kobietach zrobi wrazenie takze sposob jak ja przygotujesz i
      podasz, czyli swiatlo ze swiec, kwiaty w wazonie i nastrojowa muzyka.
      Reszte zostawiam Waszemu/Twojemu gustowi.
      Jesli chodzi o jedzenie to ja bym sie sklanial na skupieniu na produktach, ktore
      Twoja malzonka lubi. Nie wiem czy to dobry czas na eksperymenty ;)
      powodzenia
      • Gość: BRy Re: po uroczystej kolacji dla żony !!!!! IP: gateway:* / 192.168.32.* 20.11.03, 15:44
        A na śniadanie po tej kolacji (he, he, he) proponuję taką francuską grzankę:
        - rozetrzeć ser pleśniowy typu rokpol, lazur itp. ze śmietaną na gęstą pastę,
        dodać trochę świeżo zmielonego pieprzu i wymieszać (nie trzeba
        dodawać soli),
        - sporą, okrągłą bułeczkę przekroić na trzy plastry (jakby na potrójną
        kanapkę) , dwa skrajne odrzucić np. na bułkę tartą albo właśnie kanapkę,
        - środkowy (ok. 1 - 1,5 cm grubości) posmarować z obu stron masłem,
        - plaster bułki przysmażyć na patelni na rumiano z jednej strony,(najlepsza
        jest mała patelnia o średnicy takiej samej jak bułka)
        - międzyczasie na drugiej patelni wbić jajko na jajko sadzone,
        - przewrócić grzankę na drugą stronę,
        - na podpieczony wierzch grzanki szybko nałożyć masę serowo-śmietanową (na
        jedną bułkę wychodzi ze dwie kopiate łyżki masy) trochę wyrównać i na to
        położyć jajko sadzone,
        - smażyć pod przykryciem, do momentu, gdy grzanka będzie rumiana od spodu (trwa
        to minutę może półtorej).

Jeżeli użyjemy, tak jak radzę - małej patelni lub np. fikuśnego rondelka,
        gotowe danie podaje się w nich np. na ozdobnej podkładce (ostrożenie bo
        gorące!). Małżonka spożywa go widelcem i nożem - wyrażając swój aplauz za
        kolację, śniadanie i to co pomiędzy nimi.
        W innym przypadku, gdy potrawę przygotowyjemy na większej patelni, możemy
        sporządzić od razu dwie lub więcej porcji (zależy od osobistych preferencji i
        liczby partnerów/ek oraz oczywiście rozmiarów patelni), przekładamy je
        ostrożnie na talerzyki - reszta jak powyżej.
        Do tego śniadania pasuje dobra kawa i czerwona róża.

Danie jest efektowne wizualnie, smaczne w konsumpcji i proste w wykonaniu. No
        może wymaga pewnej wprawy, żeby zgrać moment usmażenia jednej strony grzanki i
        jajka sadzonego, a także nie dopuszczenia, żeby druga strona grzanki się
        przypaliła. Z kolei podsmażanie na większej patelni wymaga większej staranności
        w nakładaniu masy serowej bo jajko sadzone może nam próbować spłynąć z grzanki,
        gdy ser się rozpuści. Ważne też żeby ser i śmietana nie były prosto z lodówki
        ale w temperaturze pokojowej, bo wtedy krótkotrwałe podmarzanie grzanki zdąży
        podgrzać masę do odpowiedniej temperatury.
        • Gość: kaska Re: po uroczystej kolacji dla żony !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 15:46
          albo french toast: kawalki chleba tostowego zamoczyc w rozbeltanym jajku z
          mlekiem i na patelnie. Mozna jesc potem z dzemem albo tylko posypane cukrem
          albo same.........
    • ariel23 Losos wedzony 20.11.03, 16:21
      z cytryna i koperkiem jako przystawka.
      • Gość: marghe_72 Re: Losos wedzony IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.03, 17:12
        albo smażony (np z cytryną) na drugie:)
        M.
        • ariel23 Re: Losos wedzony 20.11.03, 17:29
          albo zgrillowany w piekarniku (ale to juz nie wedzony, tylko taki zwykly) i
          podany z kaparami.

Tak w ogole to losos jest elegancki.
    • Gość: Mito Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! IP: *.scbiol.uhp-nancy.fr 20.11.03, 18:04
      A moze deska francuskich serow? Ale zeby byl spory wybor, i niebieskie, i
      typu cammembert i jakis kozi twardy.... To zalezy co lubicie. Spory wybor
      jest w hipermarketach wiec problemu nie powinno byc. A do tego orzechy,
      winogrona, swieza bagietka i czerwone wino.... Mnie by ruszylo:)
      Romantycznej kolacji:) Hejka
    • Gość: ? Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! IP: *.proxy.aol.com 21.11.03, 02:21
      Czy to naprawdę co njlepsze w kuchni polskiej. Cóż za mizeria!!!!!!!!
      Z czym do gościowej!!!!!!
    • Gość: Magdabi Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! IP: 217.153.88.* 21.11.03, 11:33
      Mój zrobił kiedyś wołowinę w ziołach i winie. Dosyć spory kawał chudej wołowiny
      głęboko ponacinał co kawałek, w "kieszenie" nasypał dosyć dużo czosnku w
      proszku i oregano, obtoczył całość w mące i przyrumienił na oleju (ale to można
      ominąć, sprawdzaliśmy). Potem wsadził do naczynia żaro (ale nie gorące bo
      pęknie). I zalał dwiema szklankami czerwonego wina. Całość pod przykryciem do
      piekarnika na co najmniej 1,5 godz. Czasem trzeba zajrzeć, odwrócić, sprawdzić.
      Do tego świeżutki chleb, jakieś kluski czy ziemniaki i czerwone wino,
      świece.... Przepis wziął z opakowania oregano czy czosnku Ducrosa, w oryginale
      miała to być cielęcina w ziołach i białym winie, ale przerobił na wołowinę.

Fajne i ekskluzywne mogą być też polędwiczki wieprzowe nadziewane niebieskim
      serem, nacinasz, wkładasz pokruszony ser, owijasz nitką, żeby się nie rozpadło
      i na patelnię, albo do piekarnika, albo na grila. To już na krótko.

A tak już super szybko to: z piersi kurczaka porobić kotleciki, natrzeć ziołami
      prowansalskimi, czosnkiem i upiec na patelni, gdy już będą gotowe to położyć na
      wierzch każdego plasterek sera niebieskiego lub żółtego (ja najbardziej lubię
      niebieskie, dodają takiego czegoś mocnego mięsom). Teraz wystarczy przykryć
      patelnię i poczekać chwilę by ser zaparował i się rozpuścił.
    • kosa_kat Re: uroczysta kolacja dla żony !!!!! 21.11.03, 12:27
      WIELKIE DZIĘKI, natchnęliście mnie, mam już pomysł na kolacjęi śniadanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka