Dodaj do ulubionych

ryba faszerowana - przepis poszukiwany

21.11.03, 17:40
Witam wszystkich i prosze o pomoc.
Mam smaka na rybe faszerowana, taka co to trzeba ja zemlec z przyprawami,
zawinac powstala mase w cos i gotowac, a potem jesc na obiad z sosem
chrzanowym lub tatarskim. Tyle wiem. Potrzebuje szczegolow :)
Przeszukalam forum i... nic. Czyzby nie bylo zapotrzebowania spolecznego na
te potrawe?
Jesli ktos jednak to robi i ma sprawdzony przepis, to bardzo prosze o
udostepnienie.

Dziekuje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: ktys1 Re: ryba faszerowana - przepis poszukiwany IP: *.piasta.pl 21.11.03, 18:24
      witam.
      Szczupak faszerowany.
      1 kg szczupaka
      3 jaja
      5 dkg surowego selera
      2 cebule
      2 bułki namoczone w mleku
      oddzielić mięso od ości 2 x zemleć+ surowy seler+ cebulka przesmażona na
      oleju + odciśnięte bułki dodac jajka sól pieprz. Przygotować dwa kawałki płótna
      posmarować je z jednej strony margaryną włożyć masę rybną wilgotnymi rękami
      uformować wałek. około 5-6cm zakręcić w płótno z dwóch stron związać nitką.
      Gotować w wywarze z jarzyn. 40 minut/ wkładać do gotującego, wystudzić w
      wywarze/
      Aby sprawdzić czy dobre na słoność wrzucić na gotujący wywar kuleczki z masy
      rybnej i posmakować. Jak ostygnie odwinąć ze ściereczki pokroić w ukośne plastry
      .Poukładać w naczyniu ,zalać galaretką Pyszne z chrzanem marki mosso
      Smacznego,Krysta
      • punia68 Re: ryba faszerowana - przepis poszukiwany 22.11.03, 11:12
        Dziekuje bardzo.
        Pytanie dodatkowe. Czy obligatoryjnie musi to byc szlachetny szczupak? Czy z
        ryb morskich podlejszego gatunku tez wyjdzie zjadliwe?
        • masia27 Re: ryba faszerowana - przepis poszukiwany 22.11.03, 15:29
          Ja robię z mintaja i wychodzi pyszne!
          • Gość: wini3 Re: ryba faszerowana - przepis poszukiwany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.03, 19:08
            Z farszem możesz kombinować. Natomiast zawsze interesowała mnie ryba
            faszerowana w całości. Oglądałam program o żydowskim chłopcu w Izraelu, pomagał
            w kuchni przed świętami i tam zobaczyłam jak oni przygotowują rybę
            faszerowaną. Porcje ryby- od strony środkowej ułożony farsz. Gotowane
            normalnie w wanience do ryb, farszem do góry. To świetny sposób i muszę go
            wypraktykować. Ryba nie kruszy się przy porcjowaniu. Można przygotować tyle
            porcji ile potrzeba a nie od razu całą rybę. Może być szlachetny spód i np.
            mintaj doprawiony jako farsz. Nigdy na to nie wpadłam. A z pozostałego farszu
            można zrobić pulpety, ugotować w tym samym wywarze , dodać żelatyny i jest
            super ryba w galarecie.
    • Gość: Pichciarz Re: ryba faszerowana - przepis poszukiwany IP: *.proxy.aol.com 23.11.03, 18:55
      Zapotrzebowanie jest, wystarczy pójść do księgarni i przejrzeć książki
      kucharske. A źródłem informacji w internecie nie jest FORUM lecz WYSZUKIWARKA.
      Wpisać, kliknąć i skolko ugodno.
      • punia68 Re: ryba faszerowana - przepis poszukiwany 24.11.03, 08:31
        Co wniósł Twój post do mojej wiedzy na temat ryby faszerowanej? Nic. Gdybyś
        chociaż poguglał i podesłał linki z przepisami z powyższym komentarzem, krytyka
        byłaby konstruktywna, a tak to jest zwykłe czepialstwo.
        Czy według Ciebie Forum Kuchnia nie jest źródłem wiedzy kuchennej? To czemu w
        takim razie służy?
        Poza tym, jaki z Ciebie Pichciarz jeśli nie czujesz różnicy między przepisami z
        książek kucharskich, a przepisami sprawdzonymi i przetestowanymi przez ludzi.
        Robiłeś kiedyś rybę faszerowaną? Wyszła smaczna? To podziel się przepisem :)
        • Gość: Pichciarz Re: ryba faszerowana - przepis poszukiwany IP: *.proxy.aol.com 25.11.03, 22:34
          Nie, nie moje czepialstwo lecz twoje ignoranckie lenistwo. Tobie się nie chce
          więc niech inni twoją robotę odwalają za ciebie. Niech oni sprawdzają, a ty na
          gotowe, łyżeczką karmiona. Infantylizm kulinarny.
          • Gość: Pichciarz Re: ryba faszerowana - przepis poszukiwany IP: *.proxy.aol.com 25.11.03, 23:46
            kuchnia.gery.pl/kuch.php?R=8
            www.kulinaria.pl/potrawy-asp?gr=11
            http:/www.kuchnia.3miasto.pl/all_r.htm
            www.kuchnia.cavern.com.pl/ryby.htm
    • brunosch ryba faszerowana 24.11.03, 13:33
      Faszerowany karp

Po uśmierceniu ryby odcina się głowę i NIE rozcinając powłok brzusznych,
      patroszy się poprzez powstały otwór.
      Potem zdejmuje się skórę z tuszki (lekko schodzi, ale trzeba odciąć płetwę
      ogonową)
      mięso trzeba wyfiletować, zemleć + cebula + bułka namoczona/odsączona.
      Przyprawia się to wszystko cukrem + pieprzem + solą + pietruszką. I ładuje
      spowrotem do skóry, ale dość luźno, żeby w trakcie gotowania nie pękła.
      Gotuje się na małym ogniu 30-40 min w wywarze (odcedzonym) z głowy rybiej,
      warzyw i cebuli + przyprawy + bakalie (rodzynki, migdały).
      Potem trzeba rybę wyjąć, przestudzić (w międzyczasie odparowuje się wywar)
      pokroić na dzwonka i zalać sosem-wywarem. Powinien zastygnąć w galaretkę, ale
      ja i tak dodaję żelatyny. Ozdabia się plasterkami marchwi, ugotowanymi
      bakaliami i cytryną.
      • punia68 Re: ryba faszerowana 24.11.03, 14:24
        Dziękuję bardzo. Ale czy całość się w coś zawija, żeby farsz nie wypłynął w
        czasie gotowania, czy sam otwór po uciętym łbie jakoś zatyka?
        • brunosch KARP 24.11.03, 14:34
          tylko trochę naciągam skórę, bo raczej nie udawało mi się jej ani zeszyć, ani
          przyszpilić. ale najważniejsze, żeby tego farszu nie upychać do pełna (jak
          zostanie, można zrobić pulpety i gotować w tym samym wywarze) i gotować na
          bardzo małym ogniu, to nie wyleci.
          PS Ryba oczywiście ma być oskrobana! Zapomniałem wcześniej.
    • punia68 Re: ryba faszerowana - przepis poszukiwany 25.11.03, 08:04
      Dziękuję wszystkim za pomoc. Mam teraz materiał do przemyśleń i spróbuję coś
      zjadliwego wykombinować :)
      • Gość: bruno ryba faszerowana IP: 217.11.133.* 25.11.03, 09:57
        Punia! Zapomniałem dopisać, że do farszu konieczne jest surowe jajko! Dzięki
        temu farsz trzyma się i nie wypływa. Cześć, B.
        • punia68 Re: ryba faszerowana 25.11.03, 12:56
          Miałabym aferę, gdybym tego jaja nie dodała ;) Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka