Dodaj do ulubionych

wilgotne czekoladowe muffinki

17.03.09, 07:57
Piekę już od jakiegoś czasu muffinki. Przepis na ulubione muffinki z
jasnego ciasta już mam. Eksperymentuję teraz z czekoladowymi ale
wszystkie wychodzą mi jakieś takie suche. Czy może ktoś ma
sprawdzony przepis na wilgotne czekoladowe muffinki? Wiem, że
przepisów w internecie jest mnóstwo, wiele już wypróbowałam, ale to
wszystko nie to, o co mi chodzi, dlatego potrzebuję sprawdzonego
przepisu :) Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: wilgotne czekoladowe muffinki IP: *.pools.arcor-ip.net 17.03.09, 10:29
      ulubionego, wyprobowanego przepisu podac nie moge, bo muffinek praktycznie nie
      pieke czesciej niz raz na rok.
      natomiast z doswiadczenia z innymi wypiekami moge podpowiedziec, ze jesli chcesz
      muffinki miec wilgotne musisz uwazac, zeby nie ich "przepiec". w sumie na wpewno
      wystarczylby ci przepis na zwykle dobre ciasto ucierane z dodatkiem kakao. moze
      masz taki wlasny? do niego dodaj garsc posiekanej czekolady, takowych chipsow,
      czy tzw. posypki, byle dobrej jakosci. te kawalki czekolady rozpuszcza sie
      podczas pieczenia i przyczynia sie do wilgotnoci gotowego ciasta. fajnie tez
      dodac do surowej masy troche likieru pomaranczowego, np cointreau i otartej
      skorki z niepryskanej pomaranczy.
      • iwonka55 Re: wilgotne czekoladowe muffinki 17.03.09, 10:34
        zamiast kakao polecam rozpuszczona ciemna czekolade z maslem w
        kapieli wodnej, ja tak robie wilgotne ciasto czekoladowe i wychodzi
        przepyszne
        • Gość: ania_m Re: wilgotne czekoladowe muffinki IP: *.pools.arcor-ip.net 17.03.09, 10:45
          a dodajesz jeszcze wtedy posiekane kawalki czekolady do surowej masy?
          gdybym byla fanka mocno czekoladowego, ciezkiego, wilgotnego ciasta juz
          lecialabym ze slinotokiem do kuchni piec cos takiego :)
          • vernalis1 Re: wilgotne czekoladowe muffinki 17.03.09, 11:48
            robie z tego przepisu
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,90817075,90817075.html
            i piekę w standardowych formach mufinowych ; osobiście daję mniej
            cukru i "mój" piekarnik bez termoobiegu potrzebuje 18-22 minuty.
            Zrób raz wg przepisu i temp/czas jak pieczesz zwykle - wówczas
            bedziesz wiedziała czego mniej lub wiecej potrzeba.
            Pozdrawiam Dorota
          • iwonka55 Re: wilgotne czekoladowe muffinki 17.03.09, 12:26
            nie, wystarcza mi takie jakie jest ;) poza tym wydaje mi sie ze
            kawalki czekolady moglyby opasc na dno - ciasto w stanie surowym
            jest gesto lejace sie.
    • Gość: pies-li-kot Re: wilgotne czekoladowe muffinki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 12:14
      Piekę w foremkach mufinkowych z przepisu Marty Gessler
      ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Babeczki_czekoladowe,,8479303,9495.html
      dodaję 4 jajka (w składnikach brak)
      czasami wrzucam do ciasta posypkę czekoladową.
      Sprawdzone!
      • agni69 Re: wilgotne czekoladowe muffinki 17.03.09, 12:35
        Bardzo dziękuję wszystkim za rady. Będę próbować z rozpuszczoną
        czekoladą i znalazłam też przepis z colą.
    • linn_linn Re: wilgotne czekoladowe muffinki 17.03.09, 13:51
      Ja robilam takie:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63325297,63325297.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65866007,66201771,0,2.html?v=2
      • mhr-cs Re: wilgotne czekoladowe muffinki 17.03.09, 14:22
        juz to slowo wywoluje u nas alergie()
        raz mozna zjesc jak kazde inne wspaniale polskie ciasteczko,


    • bene_gesserit Re: wilgotne czekoladowe muffinki 17.03.09, 14:26
      Przepraszam za ot, ale fraza 'wilgotne czekoladowe muffinki' jest
      strasznie erotyczna.
      No musialam to napisac, no.
    • Gość: kasia Re: wilgotne czekoladowe muffinki IP: *.eranet.pl 19.03.09, 18:58
      Miałam podobny problem -zawsze piekłam w 180-200 st ,ale raz
      upiekłam w 150 ,około 35-40 minut i od tamtej pory zawsze wychodzą
      wilgotne.Warto dodac spore kawałki czekolady ,która dodatkowo
      rozpłyea sie we wnątyzr pod wpływem temperatury.Powodzenia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka