jkobuu 25.11.03, 13:30 mam ok 20 dkg szynki. nie ma kto tego zjeść,kot nie chce, do chleba za duzo jak dla mnie. czy macie jakies fajne propozycje co z tym zrobić? ja wymysliłam jedynie bigos. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bruno Re: resztki szynki IP: 217.11.133.* 25.11.03, 13:36 Robienie bigosu ze względu na 20 dag szynki, to "zupa z gwoździa" ;))) Jajecznica wystarczy. Dodaj do niej jeszcze cebulę i starty żółty ser. Można wykwintniej - omlet, (ale szynkę w paski pokrojoną przesmaż na maśle) Odpowiedz Link Zgłoś
jkobuu Re: resztki szynki 25.11.03, 13:55 dlaczego? dodam do tego 20 dk kapusty i pieczarek. Dla mnie to jest w sam raz,bo mam tylko siebie do wyzywienia, a poza tym bigos robię zawsze bez mięsa. chociaz nie wiem czy w tym momencie to sie bigos nazywa ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: resztki szynki 25.11.03, 13:50 Plecam nastepujacy przepis. Usmaz 2 cebule na sporej ilosci trluszczu az lekko sie zezloci. Dodaj do tego szynke poktojona w kostke. Przesmaz, az sie mily zapach zacznie unosic. Dodaj odrobine pieprzu, mozna tez ziol prowansalskich lub curry (curry dodaja tak, aby najpierw sie tekko podsmazylo z boku patelni na odtobinie oleju, ktory juz tam jest, lub czasami trzeba kilka ktopel dodac (1/2 lyzeczku curry powinna wystarczyc).Mozna tez dodac zmiazdzonego swiezego czosnku. Przesmaz wszystko jeszcze raz. Dodaj 2-3 swieze pomidory lub 1-2 lyzki koncentratu pomidorowego, ale wtedy musisz dodac od razu 2-3 lyzki wody. Smaz wszystko mieszajac i jesli sos zacznie przywirrac dodaj wode, ale po lyzce. Po 3-4 minutach sprawdz i ew. dosmacz jeszcze. Sos taki swietnie nadaje sie do grubego makaronu, ktory zdazysz ugotowac w trakcie przygotowania sosu - nie sol wody na makaron zbyt wczesnie, bo szynka moze buc bardzo slona i sos co za tym idzie rowniez. Wymieszac sos z makaronem (dodajac makaron malymi porcjami aby dobrac odpowiednie proporcje). Sos taki nadaje sie roiwniez do zamrozenia. izabelski Odpowiedz Link Zgłoś
jkobuu Re: resztki szynki 25.11.03, 13:59 hmmm brzmi ciekawie..własnie myslałam o czyms takim, tzn żeby wykorzystać te resztki na obiad. mam jeszcze reszte buraczków- 2 surowe, 2 ugotowane, aha i jeszcze kalafior. nie wiem co z tego zrobie..wszystko przez gości, bo od soboty dojadam to czego nie zjedli, za duzo zrobiłam wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: resztki szynki IP: 217.11.133.* 25.11.03, 14:14 kalafior w małe różyczki, buraczki (gotowane) w kostkę. zalej to sosem vinegrete na czosnku. Będziesz mieć śliczną sałatkę patriotyczną ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jkobuu Re: resztki szynki 25.11.03, 14:33 chyba tak zrobię :)) dzięki za rady, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: resztki szynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 14:44 a ja mam propozycje na "leczo" to jest takie troche oszukane, ale cos takiego u Madziarow tez jedza. poktoic szynke w kostke, mniejsze plasterki czy paseczki wrzucic na patelnie z odrobina tluszczu. cebule pokroic w polplasterki, jak szynka juz sie obsmazy wrzucic cebulke... smazyc/poddusic... posolic, povegecic do smaku, dosypac ostrej i lagodnej papryki... i juz. na goraco z chlebkiem pyszne :) w wersji bardziej przypominajacej leczo dodaje cukinie, papryke surowa, czasem pomidory... no i czosnek :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: resztki szynki 25.11.03, 20:26 Jajecznica na szynce, jajka sadzone na szynce, omlet z szynką - monotematycznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: resztki szynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 10:01 Plasterki żółtego sera, w środek plaster szynki, opanierować. Usmażyć. Podać z surówką, sosem z musztardy i śmietany lub czym tam chcesz. I po nadwyżce szynki, a koty zrozumią co straciły! Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: resztki szynki 26.11.03, 10:11 Usmażyć naleśniki, szynkę zemleć, nadziać naleśniki, odsmażyć. Albo naleśnik poskładać "krokietowo", opnierować i usmażyć. Można dołożyć do środka po plasterku żółtego sera. Zagnieść ciasto jak na kopytka (gotowane tłuczone kartofe, mąka, jajko), ulepić kluski z nadzieniem ze zmielonej szynki. Ugotować, polać skwareczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
ariel23 Re: resztki szynki 26.11.03, 10:41 Mozna zrobic salatke z porow (sparzone, pokrojone w plasterki), do tego dodac szynke pokojona w kostke i doprawic majonezem z odrobina ketchupu (zeby kolor sosu byl jasnorozowy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caro Makaron z szynka IP: *.dip.t-dialin.net 26.11.03, 10:57 Podsmazyc drobno pokrojona cebule, dodac pokrojona szynke,sol, pieprz. Wymieszac z ugotowanym makaronem. Proste i smaczne danie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Makaron z szynka IP: 217.8.186.* 26.11.03, 12:25 Ja robie makaron z sosem. Szynkę podsmaż, dodaj ugotowane kawalki brokulow (albo troche rzezuchy). W garnku podgzej mleko, dodaj serek topiony,rozpusc -dosyc duzo serka, sos powinien zgestniec, wlej sos i szynke i brokuly do makaronu. delikatnie wymieszaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: resztki szynki IP: *.we.client2.attbi.com 26.11.03, 15:51 ugotowac makaron "kolanka" ale bardzo al dente. Gdy ostygna wymieszac ze startym serem zoltym, szynka w kostke - zapiec. Mozna dodac np. zielona ugotowana fasolke pokrojona w kawalki lub brokuly - w zasadzie co sie chce . Smacznego !! Odpowiedz Link Zgłoś