Dodaj do ulubionych

resztki szynki

25.11.03, 13:30
mam ok 20 dkg szynki. nie ma kto tego zjeść,kot nie chce, do chleba za duzo
jak dla mnie.
czy macie jakies fajne propozycje co z tym zrobić?
ja wymysliłam jedynie bigos.
Obserwuj wątek
    • Gość: bruno Re: resztki szynki IP: 217.11.133.* 25.11.03, 13:36
      Robienie bigosu ze względu na 20 dag szynki, to "zupa z gwoździa" ;)))
      Jajecznica wystarczy. Dodaj do niej jeszcze cebulę i starty żółty ser.
      Można wykwintniej - omlet, (ale szynkę w paski pokrojoną przesmaż na maśle)
      • jkobuu Re: resztki szynki 25.11.03, 13:55
        dlaczego? dodam do tego 20 dk kapusty i pieczarek. Dla mnie to jest w sam
        raz,bo mam tylko siebie do wyzywienia, a poza tym bigos robię zawsze bez
        mięsa. chociaz nie wiem czy w tym momencie to sie bigos nazywa ;))
      • Gość: ! Re: resztki szynki IP: *.proxy.aol.com 25.11.03, 22:00
        Może kot zechce.
    • izabelski Re: resztki szynki 25.11.03, 13:50
      Plecam nastepujacy przepis.
      Usmaz 2 cebule na sporej ilosci trluszczu az lekko sie zezloci.
      Dodaj do tego szynke poktojona w kostke.
      Przesmaz, az sie mily zapach zacznie unosic.
      Dodaj odrobine pieprzu, mozna tez ziol prowansalskich lub curry (curry dodaja
      tak, aby najpierw sie tekko podsmazylo z boku patelni na odtobinie oleju, ktory
      juz tam jest, lub czasami trzeba kilka ktopel dodac (1/2 lyzeczku curry powinna
      wystarczyc).Mozna tez dodac zmiazdzonego swiezego czosnku.
      Przesmaz wszystko jeszcze raz.
      Dodaj 2-3 swieze pomidory lub 1-2 lyzki koncentratu pomidorowego, ale wtedy
      musisz dodac od razu 2-3 lyzki wody.
      Smaz wszystko mieszajac i jesli sos zacznie przywirrac dodaj wode, ale po lyzce.
      Po 3-4 minutach sprawdz i ew. dosmacz jeszcze.
      Sos taki swietnie nadaje sie do grubego makaronu, ktory zdazysz ugotowac w
      trakcie przygotowania sosu - nie sol wody na makaron zbyt wczesnie, bo szynka
      moze buc bardzo slona i sos co za tym idzie rowniez.
      Wymieszac sos z makaronem (dodajac makaron malymi porcjami aby dobrac
      odpowiednie proporcje).
      Sos taki nadaje sie roiwniez do zamrozenia.

izabelski
      • jkobuu Re: resztki szynki 25.11.03, 13:59
        hmmm brzmi ciekawie..własnie myslałam o czyms takim, tzn żeby wykorzystać te
        resztki na obiad.
        mam jeszcze reszte buraczków- 2 surowe, 2 ugotowane, aha i jeszcze kalafior.
        nie wiem co z tego zrobie..wszystko przez gości, bo od soboty dojadam to czego
        nie zjedli, za duzo zrobiłam wszystkiego.
        • Gość: bruno Re: resztki szynki IP: 217.11.133.* 25.11.03, 14:14
          kalafior w małe różyczki, buraczki (gotowane) w kostkę. zalej to sosem
          vinegrete na czosnku. Będziesz mieć śliczną sałatkę patriotyczną ;)
          • jkobuu Re: resztki szynki 25.11.03, 14:33
            chyba tak zrobię :))
            dzięki za rady,
            pozdrawiam :)
            • Gość: kags Re: resztki szynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 14:44
              a ja mam propozycje na "leczo"
              to jest takie troche oszukane, ale cos takiego u Madziarow tez jedza.
              poktoic szynke w kostke, mniejsze plasterki czy paseczki wrzucic na patelnie z
              odrobina tluszczu. cebule pokroic w polplasterki, jak szynka juz sie obsmazy
              wrzucic cebulke... smazyc/poddusic... posolic, povegecic do smaku, dosypac
              ostrej i lagodnej papryki... i juz. na goraco z chlebkiem pyszne :)

w wersji bardziej przypominajacej leczo dodaje cukinie, papryke surowa, czasem
              pomidory... no i czosnek :)
    • hania55 Re: resztki szynki 25.11.03, 20:26
      Jajecznica na szynce, jajka sadzone na szynce, omlet z szynką -
      monotematycznie :-)
      • Gość: wini3 Re: resztki szynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 10:01
        Plasterki żółtego sera, w środek plaster szynki, opanierować. Usmażyć. Podać z
        surówką, sosem z musztardy i śmietany lub czym tam chcesz. I po nadwyżce
        szynki, a koty zrozumią co straciły!
        • default Re: resztki szynki 26.11.03, 10:11
          Usmażyć naleśniki, szynkę zemleć, nadziać naleśniki, odsmażyć. Albo naleśnik
          poskładać "krokietowo", opnierować i usmażyć. Można dołożyć do środka po
          plasterku żółtego sera.
          Zagnieść ciasto jak na kopytka (gotowane tłuczone kartofe, mąka, jajko), ulepić
          kluski z nadzieniem ze zmielonej szynki. Ugotować, polać skwareczkami.
          • ariel23 Re: resztki szynki 26.11.03, 10:41
            Mozna zrobic salatke z porow (sparzone, pokrojone w plasterki), do tego dodac
            szynke pokojona w kostke i doprawic majonezem z odrobina ketchupu (zeby kolor
            sosu byl jasnorozowy)
          • Gość: caro Makaron z szynka IP: *.dip.t-dialin.net 26.11.03, 10:57
            Podsmazyc drobno pokrojona cebule, dodac pokrojona szynke,sol, pieprz.
            Wymieszac z ugotowanym makaronem.
            Proste i smaczne danie.
            • Gość: Ania Re: Makaron z szynka IP: 217.8.186.* 26.11.03, 12:25
              Ja robie makaron z sosem.
              Szynkę podsmaż, dodaj ugotowane kawalki brokulow (albo troche rzezuchy). W
              garnku podgzej mleko, dodaj serek topiony,rozpusc -dosyc duzo serka, sos
              powinien zgestniec, wlej sos i szynke i brokuly do makaronu. delikatnie
              wymieszaj.
    • Gość: kluba1 Re: resztki szynki IP: *.we.client2.attbi.com 26.11.03, 15:51
      ugotowac makaron "kolanka" ale bardzo al dente. Gdy ostygna wymieszac ze
      startym serem zoltym, szynka w kostke - zapiec. Mozna dodac np. zielona
      ugotowana fasolke pokrojona w kawalki lub brokuly - w zasadzie co sie chce .
      Smacznego !!
      • jkobuu Re: resztki szynki 27.11.03, 08:10
        Dzięki wszystkim za rady :))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka