calineczka200 22.03.09, 21:12 Chodzi mi o sosy podawane do mięs inne niż czosnkowe czy pomidorowe. Liczę na Wasze propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f musztardowy, chrzanowy, cwiklowy, kaparowy, 22.03.09, 21:33 oliwkowy, z zielonego pieprzu, zurawinowy, truskawkowy, malinowy, koperkowy, szczypiorkowy, bazylowy, pesto, migdalowy, orzechowy, ziolowy, mietowy, serowy/e... wszelkie ulubione kombinacje z wina; Powyzsze wszystkie albo na bazie bialej - jogurt, smietana, mleko odparowywane, albo na oliwie albo na vinegrecie; Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka200 Re: musztardowy, chrzanowy, cwiklowy, kaparowy, 22.03.09, 21:36 hmmm... a jak robisz ten serowy sosik? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Znacie jakies ciekawe przepisy na zimne SOSY 22.03.09, 21:33 guacamole - sos (sałatka) z awokado żurawinowy, porzeczkowy albo borówkowy chrzanowy śliwkowy (z powideł) sosy ziołowe (tzn świeże zioła z bazą z sosu śmietanowego albo na oliwie) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: o, dubelek:-) n/t 22.03.09, 21:55 O jednym czasie nam się o sosach pisać zebrało :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f to takie ncne sosy:-) a serowy tak: 22.03.09, 22:09 - niebieski - to gorgonzola lub roquefort widelcem rozdrobniona i utarta z jigurtem (u mnie z jogurtem, normalnie z 18-śmietaną, plus pieprz. - żółte - niestety najpierw trzeba rozpuscic w malej ilosci mleka aromatyczny, mocny ser - gruyer, ementaler, parmezan, doprawic i potem rozcienczyc odpowiednio jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: to takie ncne sosy:-) a serowy tak: 23.03.09, 13:51 ja plesniowy robię ze śmietaną 36% ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Paulinoo, ale na zimno sos z 36%? Nie gestnieje 23.03.09, 14:04 w betonik? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Paulinoo, ale na zimno sos z 36%? Nie gestnie 23.03.09, 21:17 a ja robię na ciepło :) Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: Paulinoo, ale na zimno sos z 36%? Nie gestnie 23.03.09, 21:24 ja ostatni zajadam sie musztardowo zurawinowym - oryginalny przepis podaje, aby wymieszac musztade gruboziarnista z zurawina w proporcji mneij wiecej 1:1 z lekka przewaga na korzysc zurawiny, ja robie z musztardy ostrzejszej (gruboziarnista jest jak dla mnie zbyt sluzowata i bez smaku), np. dijon, ale wtedy proporcje tak 1musztarda:4zurawina. pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: Znacie jakies ciekawe przepisy na zimne SOSY 23.03.09, 21:35 Jogur + majonez /pół na pół/+ świeża bazylia - zmiksować Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria moje propozycje 24.03.09, 22:10 I Sosy serowe: 1/ 100 g gorgonzoli,sok z cytryny, 12 grubo siekanych orzechow, jogurt, 1 lyzka oliwy z oliwek, sol, pieprz; 2/ 100 g roquefort lub inny bleu, kilka lyzek smietany i jogurtu,ocet winny,sok z cytryny,sol, pieprz; 3/ 100 g sera bleu j/w, 100 g serka smietankowego, sok z cytryny, kilka kropli sosu Worcester, ciut cukru, lyzka sherry lub kirszu, sol, pieprz, natka. W/w sosy zwykle podaje do surowych warzyw. II Sosy na bazie majonezu / zmieszanym na pol z chudym jogurtem /: 1/ tatarski, 2/ z cwikla / cwikla i chrzan ze sloika,sol, pieprz, cukier /, 3/ z zurawina / galaretka zurawinowa, sol, pieprz, cukier /, 4/ chrzanowy / smietana, chrzan ze sloika, sol, cukier /, 5/ rosyjski / kawior, musztarda, kraby lub homar, natka /, 6/ curry / curry, chutney z mango, sos sojowy /, 7 zielony / siekana zielenina, jak: pietruszka, koperek, szczypiorek, estragon i in., musztarda, sok z cytryny, sol,pieprz/, 8/ musztardowy / musztarda ziarnista, szczypiorek, sol, pieprz/, 9/ orzechowy / siekane orzechy, tarty ser, sol, pieprz/, 10/ paprykowy / czerwona cebula, czerwona papryka, chili, szczypiorek, papryka w proszku, sol/, 11/ ogorkowy / starty ogorek, zielenina, sol, pieprz, cukier /, 12/ andaluzyjski / ketchup, papryka konserwowa, chili /, 13/ koktajlowy / ketchup, ciut whisky lub koniaku, sos tabasco i Worcester, sol /, 14/ rémoulade / siekane korniszony i kapary, jajka na twardo, zielenina, sol, pieprz /, 15/ maltanski / sok i starta skorka z cytryny i pomaranczy, kawalki tych owocow, seler lisciasty, sol, pieprz /. Sa jeszcze inne sosy jak np. slynny Cumberland..... Odpowiedz Link Zgłoś
whitejenn Sos Wiosenny (Zielony, Wielkanocny) 25.03.09, 11:06 Przepis dostałam od teściowej i juz sobie nie wyobrażam Świąt Wielkanocnych bez tego sosu. Podajemy go do jajek, wędlin, mięs na zimno. pokroić jak najdrobniej: koperek natkę pietruszki szczypiorek rzodkiewkę Liście rzodkiewki kiszone ogórki (1-2szt.) + jogurt śmietankowy + sól, pieprz najlepiej zrobić z 1-dniowym wyprzedzeniem. [można dodać groszek zielony, jajka posiekane jeżeli podajemy go do mięs] Odpowiedz Link Zgłoś
whitejenn 1000 wysp 25.03.09, 11:13 podstawa: 1/2 filiżanki majonezu 2 łyżki keczupu 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki posiekanych ogórków konserwowych 1 łyżeczka posiekanej cebuli sól&pieprz można eksperymentować i dodać: sos sojowy papryka czerwona w proszku/chilli papryka czerwona świeża zmiksowana na miazgę sok ananasowy, z pomarańczy, z cytryny sos chilli majonez/jogurt/śmietana robiłam różne wersje i różne były opinie. Oczywiście wszystkim każdy wariant smakował, ale każdy miał swój typ:) Sos najlepszy następnego dnia:) Odpowiedz Link Zgłoś