Dodaj do ulubionych

Czy lubicie owoce morza?

IP: *.tnt1.per1.da.uu.net 29.11.03, 12:22
Watek o krabach mnie natchnal. Jakie sa wasze ulubione dania? Jesli chodzi o
mnie to z owocow morza jadlam juz wszystko i trudno mi wybrac ulubione.
Uwielbiam wszystko.
Obserwuj wątek
    • Gość: Camille Re: Czy lubicie owoce morza? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 29.11.03, 21:46
      Ja lubie tylko wszelkie ryby/oprocz rekina/, krewetki, osmiornice i kalmary.
      Cazsem zjem kraba lub homara. Moja rodzina natomiast zje wszystko co plywa-
      dla nich wiec gotuje na co maja ochote. W restauracjach tez glownie zamawiaja
      dania z seafood.Mieszkamy 1/2 hr od Pacyfiku, wiec jest w czym wybierac.
      Nie tak dawno trafila nam sie gratka, bo znajomy przysniosl kilka wlasnorecznie
      zlowionych abalone ktorych w sklepie nie mozna kupic.
      • brookie Re: Czy lubicie owoce morza? 30.11.03, 07:09
        Tez nie rusze rekina. Ja mieszkam przy wybrzezu Oceanu Indyjskiego i zaluje ze
        nie mam znajomego "rybaka". Takie pysznosci plywaja w oceanie. Kiedys poszlam
        na snorkling i widzialam kraby przy skalach, niestety niejadalne.
        • kasienka80 Tak, ale nie surowe 30.11.03, 11:26
          A ja po swiezych owocach morza jestem chora !!! Nie moge jesc ostryg, krewetek
          swiezych ani malzy gotowanych i tak lubianych we Francji jako moules-frites :-
          (((
          ale w salatkach lubie i zjadam wszystko. W potrawach chinskich tez zjadam.
          Nie wiem co ja mam z ta surowizna? :-)
    • abere8 Re: Czy lubicie owoce morza? 02.12.03, 00:58
      Nie znosze owocow morza, tylko zwykle ryby. A ze mieszkam w Nowej Zelandii, to
      az mi glupio i zapowiedzialam mojemu mezowi, ze jedyny temat, na jaki moze mnie
      oklamywac, to skladniki potraw - bo nie wiem, czy to smak, czy swiadomosc tego,
      co jem, mnie odrzuca. Do tej pory jeszcze nie udalo mu sie mnie oszukac -
      jednak zapach tez mi nie lezy. No ale jak jesc krewetki, jesli one wygladaja
      jak takie robale, albo homary - tez i to z wasami.
    • xkropka Re: Czy lubicie owoce morza? 02.12.03, 10:29
      Ja polubilam w Chorwacji. W Polsce nie dalam sie do tego przekonac i teraz juz
      wiem dlaczego - kalmar smakowal jak opona.
      Powzielam postanowienie - bede jadla frutti di mare tylko tam, gdzie wystepuja
      w naturze!
    • inika Re: Czy lubicie owoce morza? 02.12.03, 10:56
      Uwielbiam, ale tak jak napisała xkropka najbardziej smakują tam gdzie są
      świeże. Smaku mrożonek nie da się porównac do świeżych zgrillowanych kalmarów
      czy langustynek.
      Poza tym w Polsce ceny dobrych owoców morza (a nie np. miazgi z krewtek
      koktajlowych) są horrendalne, dlatego zawsze jej je na zapas za granicą.
      Polecam np. Egipt, gdzie za obiad złożony z zupy z owoców morza, przystawki z
      owoców morza, drugiego również z owoców morza... i za wszystko (3 os.)
      zapłaciliśmy jedynie 60 zł... Porcje były obfite i przepyszne.
      • brookie Re: Czy lubicie owoce morza? 02.12.03, 13:03
        To naprawde tanio. My ostatnio za lobstera i polmisek owocow morza ( kalamary,
        ryba dnia, ostrygi) zaplacilismy ponad $70. Ale warto bylo. Czasem chodzimy na
        chilli kraba, czasami na plazy skusimy sie na rybke i paluszki krabowe,
        czasami krewetki. Szczerze mowiac to moge nie jesc miesa, tylko seafood.
        • inika Plaża 02.12.03, 14:11
          Tanio, tanio, nie ma sprawiedliwości na tym świecie: nie dosyć, że lata tam
          cały rok, to jeszcze tanio. ;)
          Na naszej plaży to ja się moge skusić co najwyżej na flądrę lub dorsza. Ale tez
          dobre. A paluszki krabowe również. Ale z mintaja. ;)
          • kags Re: Plaża 02.12.03, 14:32
            ja juz pare razy skusilam sie na "morskie robactwo"...
            szczerze mowiac tylko raz smakowaly mi z tego wszystkiego krewetki... jak
            przygotowalismy je sami... ale moze to tez zludzenie, bo to bylo w Sylwestra i
            to juz baaardzo pozno ;)
            • inika Re: Plaża 02.12.03, 15:44
              Kags - chyba najlepszym dodatkiem do owoców morza jest białe wino. Wtedy one
              mają zupełnie inny smak! Jak już urodzisz dzidziusia (dobrze pamiętam?) to
              spróbuj w ten sposób. :) Wtedy podniebienie wchodzi w inny stan świadomości i
              ma się ochotę na "coś innego, szlachetniejszego". ;) Byc moze dlatego ten
              Sylwester tak zadziałał. ;) Zresztą owoce są przepyszne właśnie gotowane w
              białym winie.
              Pzdr.
              • Gość: kags Re: Plaża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 15:58
                tak, dobrze pamietasz :)
                wlasnie nie moge sobie przypomniec czy pilismy wtedy biale wino ;) Wiem, ze
                krewetki (tylko takie wielgachne) lezaly w marynacie z niebotycznej ilosci
                czosnku, a co tam jescze bylo, to nie wiem. A! No i byly potem smazone...
                I jeszcze raz mi smakowaly w orientalnej restauracji (tej samej co indyk),
                rowniez smazone, w pysznym ciescie :)
                Cala reszta ktorej probowalam zostawala zazwyczj na talerzu :(

Pozdr.
                KaGS
        • Gość: Camille Re: Czy lubicie owoce morza? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 02.12.03, 17:01
          Oh, te ceny! Sa okropne! Nawet mieszkajac u zrodla i czasem kupujac wprost z
          rybackiej lodzi, placimy horrendalne ceny. $20 srednio kupi - 1 homara, albo
          1kg krewetek, lub kawalek halibuta lub innej "grubej" ryby. Tylko lososie sa
          wzglednie tanie, bo glownie hodowlane/za te dzikie, tez trzeba duzo
          zaplacic/......
          • inika Re: Czy lubicie owoce morza? 03.12.03, 12:40
            Ale chyba krewetki itp. ze wzgledu na dużą ilośc białka są niewskazane w dużych
            ilościach. Może więc dobrze, że te ceny takie wysokie. ;)
            • Gość: Brookie Re: Czy lubicie owoce morza? IP: *.tnt1.per1.da.uu.net 03.12.03, 12:58
              Ja slyszalam, ze krewetki to same proteiny i Posh Spice wcina je non stop i
              chudnie. Tak czy siak, uwielbiam je pod kazda postacia. Ceny sa straszne.
              Kiedy robilam tempure to za 10 tiger prawns zaplacilam $30, troche za duzo jak
              na kraj otoczony oceanem. Jedem maly lobster to $16 na promocji. Czy dlatego
              wiec ludzie wybieraja Burger Kings?
              • inika Re: Czy lubicie owoce morza? 03.12.03, 14:34
                Nie w Polsce, gdzie taki McDonald (Burger Kinga nie ma) wcale nie jest tani!
                Mój chłop niestety lubi i takie żarcie i gdy jesteśmy w trasie to czasami tam
                się stołuje. za te same pieniądze mamy całkiem dobre włoskie żarcie w wielu
                pizzeriach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka