Gość: evro444 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 14:45 zajrzałam do Galerii i zainteresował mnie sam pomysł.Nigdy nie jadłam czegoś w tym stylu.Co sądzicie, jest zjadliwe? Komentarze do przepisu były pozytywne ale chciałam "rozciągnąć" wątek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: torty kanapkowe 16.04.09, 14:55 Pamietam był w GP wątek w którym ktoś pokazywał taki tort. Generalnie ogólna krytyka. BO jak mozna jśc coś co musi by macerowane przez kilka godzin? To takie "przechodzone" kanapki... Oczywiście to co napisałam wyzej to ogólny skrót dysksji... Moim zdaniem - jezeli jest pieknie wykonany - a naprawde widziałam takie cuda, ze mi szczęka opadła - jest ciekawa alternatywa przekąskowa. Zamiast np. nismiertelnych kanapek :) Na marginesie - ja tam nie mam nic przeciwko temu, zeby torty dojrzewały. Lubie takie "zmacerowane" =- no, oczywiście o ile to nie jest krem na bazie bitej śmietany:) Zupy tz lubie takie odgrzewane (grzybowa, pomidorowa, ogórkowa etc :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: torty kanapkowe 16.04.09, 15:01 Dobrze zrobione są naprawdę pyszne. (a skąd pomysł, że to stare kanapki?) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: torty kanapkowe 16.04.09, 15:09 no własnie taka opinia o nich chodzi. A wygłaszaja ja zwykle ludzi, którzy chyba nigdy nie widzieli i nie jedli dobrze wykonanego tortu kanapkowego:) chleb tostowy posmarowany pasta -wilgotna, ale nie ociekająca , po kilku godzinach nie zmieni sie w breje... z tortu kanapkowego prawdziwe cudo mozna wyczarowac... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: torty kanapkowe 16.04.09, 15:59 momas, komentarze o przechodzonych kanapkach dotyczyły konkretnego tortu i pomysłu jego autorki, by chleb tostowy, nasączony mlekiem z Vegetą (!) i przełożony masą zostawić na pare godzin, by dojrzał. Nie krytykowano idei tortów kanapkowych jako takich, bo te moga być pyszne i bardzo piękne:-) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: torty kanapkowe 16.04.09, 16:12 :), jeżeli o tym samym watku piszemy, to była krytyka i dziela autorki i ogólnej idei :) Mnie takie torty zachwyciły.To znaczy te, które widziałam na żywo:) Ale to było napawde mistrzostwo świata. Jeżeli chodzi o stronę wizualną. Smakowo też były OK, Choc mistrzostwo świata przyznałabym raczej w kategorii efektu wizualnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: torty kanapkowe 16.04.09, 16:17 O tym samym:-) Zdjęcia, zamieszczone przez autorkę -przyznasz- nie byly zbyt zachęcające, ale juz zalinkowane wzbudziły mój zachwyt (i nie tylko mój). Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: torty kanapkowe 17.04.09, 14:55 Pamietam ten watek. Krytykowalam ja. Nasaczanie chleba tostowego mlekiem z vegeta i uzycia past kanapkowych, kazdej z innej parafii. Idea takiego tortu, moze nie jest bliska mojemu sercu, ale jesli jest ladnie wykonany, ma przemyslany dobor skladnikow i nie lezakuje namoczony mlekiem przez 17 godzin w lodowce, to jest OK. Tort zaprezentowany w tym watku byl delikatnie mowiac - malo apetyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 delikatnie mowiac? 17.04.09, 15:44 ten byl paciaja przypominajaca mi na zdjeciach kawal o "cofce" :( o ile sobie przypominam, nikt z krytykujacych nie mial nic do tortow kanapkowych jako takich, ale wlasnie do tego konkretnego. uwielbiam torty kanapkowe. moga byc piekna, elegancka, arcysmaczna i bardzo dekoracyjna alternatywa dla normalnych kanapek. albo czyms, czego normalny czlowiek na trzezwo nie tknie. wszystko zalezy od wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
majaroma Re: torty kanapkowe 05.06.09, 15:18 Torty kanapkowe są wspaniałe. Robię je od wielu lat, dzieci je b. lubią. A pięknie przybrane są idealne na wszelkie przyjęcia i spotkania, szczególnie urodziny dzieci. Polecam przykład ze strony www.naukaszwedzkiego.pl Odpowiedz Link Zgłoś
babe007 Re: torty kanapkowe 16.04.09, 16:51 Rzecz bardzo popularna np w Szwecji. I moim zdaniem, jeżeli dobrze zrobiona, to pyszna. A dzieki przybraniu mozna zrobić niezwykle apetycznie wyglądające "cudeńko". Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: torty kanapkowe 17.04.09, 18:03 Pamiętam tamten tort. Może służyć jako przykład na to, jak nie należy ich przyrządzać. Tam umieściłam opis mojego. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia, bo wyszedł bardzo fajny i smaczny. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87897971,87911695.html Najlepiej jest samej upiec chlebowy "biszkopt". Można też kupić gotowe (dwa) okrągłe chleby i wykroić odpowiednie krążki, albo zamówić w piekarni chleb pieczony w tortownicy. Moim zdaniem tort chlebowy najfajniej wygląda, gdy jest okrągły i przypomina tort słodki. Brzegi tak należy obłożyć "kremem", żeby nie było widać chleba. Chleba nie potrzeba niczym nasącać, bo nie ma nic gorszego, jak rozmoczony chleb. Wystarczy zrobić trochę bardziej wilgotny "krem" i chleb sobie wciągnie tyle wilgoci, ile potrzebuje. Jeśli chodzi o rodzaj chleba, to (wbrew pozorom) chyba tostowy jest najgorszym pomysłem. Osobiście polecam taki rodzaj poczęstunku bo jest oryginalny, smaczny i efektowny. Tylko pracy trzeba trochę włożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: torty kanapkowe 17.04.09, 18:21 dzieki Matylda za "oswiecenie" mnie. mi sie idea ogolem calkiem podoba, tylko chleba tostowego nie tkne za nic, ale to za nic, taki normalny chleb juz mnie bardziej zacheca do ewentualnej proby, ale na pewno nie bede robic miksow pasztetowo-wedlinowo-twarogowych. brzmi dla mnie jak uroczystosc pasowania na koloniste - chłostanie rozgami, intendent przebrany za Posejdona i jedzenie jakiejs packi "ze wszystkiego". Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: torty kanapkowe 17.04.09, 20:12 Jakoś tak na jesieni robiłam taki tort. Z chleba okrągłego, nie tostowego, okroiłam dość głęboko skórkę, przełożyłam pastami różnokolorowymi na bazie twarożku, pasztetu i dodatków, udekorowałam szynka, oliwkami, pomidorkami czereśniowymi, ogórkiem wężowym i nie pamiętam już czym. Zrobil furorę, mąż utajnił kilka kawałków (robiłam mu do pracy) i przyniósł do domu, dzięki czemu mogłam stwierdzić,że faktycznie był bardzo smaczny.Polecam, póki jeszcze nei jest zbyt popularny - robi wrażenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernadeta75 Re: torty kanapkowe IP: 195.47.201.* 20.04.09, 15:49 mysle ze jesli sie samemu nie sprobuje takiego dziwoląga zrobic i zjesc to nie ma co krytykowac.. ja po przyczytaniu tez tego wątku o ktorym wspominacie początkowo byłam sceptyczna ale gdy pogrzebałam na ten temat w necie wiecej i zobaczyłam zdjecia te bardziej efektowne to zrobiłam własne 2 torty i efekty tego zamiesciłam dla potomnosci:)no i stalam sie fanka takich cudów szczegóelnie po przetłumaczeniu kilku przepisow z języka szweckiego dzieki translatorowi:) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,93898646.html uwazam ze to swietny pomysł jako odskocznia np od kanapek dla gosci czy do pracy z roznych okazji. Polecam... ;) Odpowiedz Link Zgłoś