Gość: gwiazdka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 13:49 jak w temacie! Prosze o szybka pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gwiazdka Re: pyszny sosik z wolowiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 14:04 nie sadzilam ze jestes taki wredny! PS. to ze jestem blondynkom nie oznacza ze jestem tepa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdka Re: pyszny sosik z wolowiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 14:07 PS. ciekawe czy wyczules moj drobny sarkazm czy znow na mnie naskoczysz Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: pyszny sosik z wolowiny 04.12.03, 14:19 Nie, nie będę się już wyjadawiał :) No bo jeśli masz wołowinę (jaką?) to wszystko inne zależy od tego, co chcesz z niej zrobić. Mam nadzieję, że chodzi Ci o to, co nazywam brązowy i palce lizać... W zasadzie robi się w trakcie pieczenia (mały ogień, mało wody, żeby się tylko nie przypaliło, długio pieczone), ale może wyjść też przy mięsie duszonym. Ważne, żeby osmażać mięso na ostrym ogniu aż zrobi się rumiano-złote, a na dnie rondla będą takie ciemno-brązowe "łaty" - potem podlej wodą, dodaj pokrojoną cieńko cebulę, przyprawy i cierpliwie czekaj - podlewaj wodą, odwracaj mięso co jakiś czas. Jeśli będzie sos za rzadki, zaciągnij lekko śmietaną, lub kartoflanką. Ale powinien sam z siebie być gęsty - cebula! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdka Re: pyszny sosik z wolowiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 14:22 O wielki bruno dziekuje ci bardzo! Mam tylko pytanko: czy sos mozna zagescic maka? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch zagęszczenia 04.12.03, 14:32 jeśli już, to kartoflanką. Ze zwykłą nigdy nie próbowałem i nie wiem, czy się kluchy nie porobią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: zagęszczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 14:37 cebula zageszcza Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreczek Re: pyszny sosik z wolowiny 04.12.03, 14:41 A jak się robi rolady z wołowiny to lepiej w piekarniku, czy na kuchence i czy wtedy też powstaje taki sosik. Mąż od jakiegos czasu męczy mnie o takie rolady, a ja się opieram, bo jeszcze nigdy nie robiłam, a boję sie popsuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: pyszny sosik z wolowiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 15:00 strogonow :) wolowine w cieniutusienkie paski, cebule w polplasterki, pieczarki w plasterki. obsmazyc wolowine, wrzucic cebule (dalej smazyc, ale w garnku), na koniec pieczarki. zalac woda, dusic... doprawic pieprzem (duzo), sola/vegeta, musztarda (wystarczy lyzeczka), koncetratem pomidorowym (sporo), smietana... pasuje do: kaszy gryczanej (i oczywiscie ogorka kiszonego lub salatki z ogorkow), do ziemniakow, do pieczywa, a nawet do plackow ziemniaczanych (jezeli ktos lubi takie polaczenia)... nie wiem czy o to chodzilo autorce watku, ale jakby co... Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: pyszny sosik z wolowiny 04.12.03, 15:00 Nie tak dawno podałem przepis na rolady, które zawsze wychodzą - tylko trzeba pobić mięso tłuczkiem - będą kruche i pachnące. Szukaj przez wyszukiwarkę. Nic się się bój - to prostsze od jajecznicy, a mąż będzie Cię wielbił. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: pyszny sosik z wolowiny 04.12.03, 15:16 brunosch napisał: > Nie tak dawno podałem przepis na rolady, które zawsze wychodzą - tylko trzeba > pobić mięso tłuczkiem - będą kruche i pachnące. > Szukaj przez wyszukiwarkę. Nic się się bój - to prostsze od jajecznicy, a mąż > będzie Cię wielbił. Mięso na rolady koniecznie trzeba tłuczkiem pobić na cieniutkie płaty. Wysmarować musztardą, włożyć "piórko" cebuli, pasek boczku lub kiełbasy, można też jakiegoś grzybka i wszystko ciasno zawinąć. Mniam, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: pyszny sosik z wolowiny IP: 217.11.133.* 04.12.03, 15:25 A ja jeszcze mięso smaruję musztardą. Pokrojone w słupki: kiszony ogórek, cebula, kawałek chleba, boczek wędzony. Wszystko razem w zgrabny rulon i na gorący tłuszcz! Do sosu oczywiście cebula dla gęstości i smaku. A do tego szare kluski (których za Boga zrobić nie umiem :))) poprzestaję więc na makaronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: pyszny sosik z wolowiny IP: 217.11.133.* 04.12.03, 15:30 Idę kupić ładny kawałek krowy. Trzeba sobie jakoś poprawić jesienne samopoczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: pyszny sosik z wolowiny 04.12.03, 16:27 Gość portalu: bruno napisał(a): > Idę kupić ładny kawałek krowy. Trzeba sobie jakoś poprawić jesienne > samopoczucie. Słuszna idea. Ja idę po batonika "Bajecznego". Czuję straszliwy niedobór czegoś słodkiego, tłustego i niezdrowego. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: pyszny sosik z wolowiny 04.12.03, 16:25 Właśnie, musztarda i ogórek kiszony - zapomniałam wpisać. Rzecz nieodzowna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdka Re: PILNE - pyszny sosik z wolowiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 19:49 Dziekuje wszystkim za wpisy! PS. sosik wyszedl mi palce lizac PS 2. meża jeszcze nie posiadam :)) Pozdrawiam gwiazdka Odpowiedz Link Zgłoś