Gość: Czesia IP: 78.133.198.* 29.05.09, 19:21 Zrobiłam ostatnio z łososia,pieczarek,papryki ,cebuli.Nie marynowałam tylko przyprawiłam -15 minut smżenia -pycha,.Może ma ktos pomysły na inne zestewy ,bedę wdzięczna za smaczne pomysły na szaszłyki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f wszystko z patyczków: 29.05.09, 19:43 dobre na stół w domu i wspaniałe z grilla... chodzi o rodzine szaszłykowa, a w każdym razie wszystko z patyczków. Małe kawałki marynowane wcześniej, smażone lub grillowane chwilę, podane z rozmaitymi sosami mocnymi do maczania i z pieczywem......takie na "raz w mordeczke"... Mięso: łosoś - gruby filet w kostkę średnią krojony; tuńczyk piersi kurczaka, indyka j.w wieprzowina z poledwiczki wieprzowej jagniecina. boczek Marynata w pojemniku nie metalowym, lub - co polecam osobiście - w torebkach spożywczych foliowych, a w niej kawałki mięsa. Ryby - oliwa, jasny sos sojowy, skórki z cytryn i limonki, czosnek rozdrobniony, zioła odpowiednie, pieprz. Mięsa - jak kto lubi, ale zawsze oliwa i kieliszek alkoholu, cukier, sól, pieprz plus...co nam dusza mówi. Owoce ananas mango jablko twarde banan twardy Warzywa Kawałki kwadratowe twardej cukinii, bakłażana, nacięte małe twarde pomidorki, kalarepka, marchew, seler. W torebkach z oliwa i pieprzem jedynie, można dodać sok z cytryny i cukru troszkę. Zabieramy to w gości, lub na wieś. Do tego pełno patyczków szaszłyczkowych drewnianych. Namoczonych przez noc w wodzie. Kawałki po 2-3 góra na patyczki. I na ruszt w zestawach, lub na raz. Sosy - ook - do wymyslenia: Orzechowy, cytrusowy, na jogurcie kilka rodzajów (od mietowego po cytrusowy, musztardowy, chrzanowy), egzotyczne na rybnych i sojowych, ziemnych... Pikantne na oliwie z chili i ogorkami... Na patelni lub w piekarniku tez mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzięki Re: wszystko z patyczków: IP: 78.133.198.* 29.05.09, 19:58 Dziękuję bardzo-Ty zawsze podajesz taka esensję wiedzy nt.super.dzięki .jeszcze jakbys rozszerzył ciut o tych sosach.ja oczywiscie w piekarniku i raczej dietetycznie/cholesterol paskudny/Rybka od miesiąca 2x w tygodniu,więc trzeba urozmaicac.powiedz jakie ryby oprócz łososia/wypróbowany/nadają się na szaszłyki.Może też znasz Ty lub ktos inny coś ala gulasz z ryby.Tak kombinuję ,żeby zawsze inaczej.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: nie gulasz , a paprykarz, ale tez bardzo dobry 29.05.09, 20:15 co prawda ma smietane, ale IMHO mozna pominac fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79042689,79042689.html Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: ulubine szaszlyki mojej corki (i moje tez ;) 29.05.09, 20:16 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,91400516,91400516.html Dobre sa tez z krewetkami, ananasem Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Szaszłyki -pomysły 29.05.09, 21:11 Moje ulubione: Plasterki polędwiczki wieprzowej zamarynowane na 2-3 godziny w marynacie z soku cytrynowego + oliwy + przypraw (grill pikantny) - przekładane papryką, cebulą, cienko pokrojonym boczkiem wędzonym, ew. pieczarkami. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f sosy 30.05.09, 08:11 Sosy - ook - do wymyslenia: Orzechowy, cytrusowy, na jogurcie kilka rodzajów (od mietowego po cytrusowy, musztardowy, chrzanowy), egzotyczne na rybnych i sojowych, ziemnych... Pikantne na oliwie z chili i ogorkami... na jogurcie naturalnym na zimno - czyli mocne smakowe dodatki dodajesz i masz sos/dip do szaszłyków: - koperkowy; - cytrusowy (skórka i sok) - chrzanowy; - musztradowy; - kaparowy; - oliwkowy (drobniutko pocięte lub nawet zmiksowane) - korzenny (dodajesz sól, cukier i cynamon, gożdziki, imbir - mielone) - ogórkowy świeży z miętą lub innymi ziołąmi; - ogórkowy małosolny (jak z oliwkami); - z zielonym pieprzem; - czerwone (z chili, z sambalem, z ketchupem, z przecierem pomo...) - pietruszkowy; - czosnkowy; Plus wszelkie dowolne kombinacje powyższych do własnego smaku. Jeżeli na łyżce masła lub łyżce oliwy przedusisz/podgrzejesz mocno najpierw składnk smakowy, a potem dodasz jogurt i bedziesz mieszac, to masz sos na cieplo. Egzotyczne - tu miałem na myśli hoisin, rybne, ostrygowe, sweet chilli - którymi smarujesz w małej ilości szaszłyczki lub delikatnie maczasz. Odpowiedz Link Zgłoś
reuptake pikantne szaszłyki 30.05.09, 10:12 "meksykańskie" (z sosem z papryki chipotle), były świetne) moznagosciom.wordpress.com/2009/01/24/szaszlyki-po-meksykansku/ Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Szaszłyki -pomysły 30.05.09, 16:54 Piersi z kurczaka marynujesz w sosie sojowym z olejem sezamowym, miodem, octem winnym, trawą cytrynową i olejem sezamowym. Nadziewasz z pieczarkami. Mięso z kurzych udek marynujesz w jogurcie z harissą i curry. Nadziewasz z kawałkami papryki. Indycze wątróbki nadziewasz z porem, pieczarkami i cebulką. Nie marynujesz tylko nacierasz pieprzem i tymiankiem. Polędwicę wołową nadziewasz z młodą cebulką, obficie posypujesz pieprzem, Piersi z kurczaka marynujesz w pesto i koperku z odrobiną zielonego pieprzu. Nadziewasz z kukinią i młodą cebulką. Genialnie pasuje szczypta rozmarynu. Karkówkę marynujesz (długo) w oleju z pieprzem, musztardą, rozgniecionym zielem alngielskim, rozkruszonym liściem laurowym, tymianku i soli. Nadziewasz z cebulą. Boczek nacierasz czosnkiem, majerankiem, musztardą francuską i ostrą papryką. Nadziewasz z cebulą. Odpowiedz Link Zgłoś