znana.jako.ggigus 06.06.09, 13:56 mam ochote na surowke z mlodej, poszatkowanej kapusty plus inne warzywa. Tak sie zastanawiam, czy mozna kapuste, po poszatkowaniu posolona, zeby zmiekla, i cala reszte warzyw polac winegretem? Z gory dzieki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x gdy kupie kapuste to mam IP: *.unitymediagroup.de 06.06.09, 14:02 zarcia na tydzien, a z innymi warzywami to na dwa. Moze ktos widzial kapuste dla singli? ;D Mozna polac vinaigrette´m, kto Ci zabroni? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus tu genialny!!! przepis na kapuste 06.06.09, 14:06 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,95861203.html dla singla?? cos przegapilam? a wszystko mozna, ale wole zapytac, bo mam starszna ochote na te surowke, ale malo kapusty, bo pierwsza polowa to przepis - nieziemski - na gorze!!! taka surowke jadlam w legendarnym barze Mis we Wroclawiu, ale chyba bez zadnych sosow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: gdy kupie kapuste to mam IP: *.pools.arcor-ip.net 06.06.09, 14:10 owszem, w moim bio samie sa "jednoosobowe" glowki kapusty. wieksze tez sa oczywiscie, ale zawsze sie pomiedzy nimi taka 0,7 do 1 kg, czasami nawet 0,5 znajdzie. bardzo praktyczne nie tylko dla singlii, ale i wtedy, kiedy kapusty do dania warzywnego potrzeba mniej. poza tym kroja u mnie na pol i na cwierc jak w polskim warzywniaku: kapuste, seler, dynie ba, nawet wielka glowe kalafiora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: aniu_m - a co z winegretem?? IP: *.pools.arcor-ip.net 06.06.09, 14:27 ja bym po prostu doprawila olejem (oliwa), cytryna, sola, pieprzem i cukrem. jesli wymienisz cytryne na ocet winny masz winegret :) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus hehe winegret mozna z 06.06.09, 14:36 cytryna albo z octem zrobic, ganz egal:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: hehe winegret mozna z IP: *.pools.arcor-ip.net 06.06.09, 14:41 zawsze mi sie wydawalo, ze skoro pochodzi od franc. slowa "ocet", to z octem. olej/oliwa + cytryna to wg mnie dressing. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin za duze kapusty:) 06.06.09, 14:59 Z młodą nie ma problemu, bo jest luzna i nawet cała główka niknie w gotowaniu, a pół główki jest w sam raz na 1 porcje surówki. Ale jesienią i zimą faktycznie zakup kapusty bywa problemem, bo jest za duża dla 2 osób. Szkoda,że prawie nie ma sklepów , w których można kupić 1/4 czy 1/2 kapusty, selera.Pamiętam z dawnych lat, że można było bez problemu kupić nawet 1/4 chleba. Teraz powstają sklepy z ogromnym wyborem pieczywa, ale trzeba kupić minimum 1/2 ogromnego bochna, a już 1/2 ciemnego razowego nie chcą sprzedać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: za duze kapusty:) IP: *.pools.arcor-ip.net 06.06.09, 15:22 wlasnie dlatego m. in. tak chetnie kupuje w moim bio samie. w najblizszym normalnym sklepie musze np kupic 2kg siatke cebuli, kiedy potrzebuje 1 -2 szt., przynajmniej 1,5 kg wor ziemniakow, kilo marchewki w worku, badz caly peczek z zielonym, 0,5 kg korzenia pietruszki (jesli w ogole) w zafoliownym plastikowym pojemniku, kapuste, czy seler w calosci itp. potem polowe z tego wyrzucam, bo nie zdaze spozytkowac. oprocz tego moge w bio samie kupic przerozne gatunki soczewicy niedostepne gdzie indziej (puy, beluga itp) i z kilkadziesiat innych artykulow, ktorych w normalnym, nawet swietnie zaopatrzonym samie nie dostane wcale - syrop z agawy, proszek do pieczenia na bazie kamienia winnego, czysty sok zurawinowy, w sezonie topinambur, dziki czosnek niedzwiedzi, poziomki (w niemczech cholerny rarytas).... pol chleba sprzedaja u mnie wszedzie. z wielkich nawet 1/4. jeden piekarz u mnie w miescie sprzedaje kilkanascie gatunkow pieczywa w kromkach na wage. duzo sie nie oplaca, bo drogo wychodzi, ale kiedy ma sie ochote na 2-3 kromki jest to fajna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: za duze kapusty:) 06.06.09, 15:33 Na szczęście zakup na sztuki warzyw jest jeszcze bezproblemowy u mnie, no ale te sztuki selera czy kapusty jesienno-zimowej bywają za duże. Co do chleba nie każdy z domowników lubi razowe, orkiszowe pieczywo. Są na szczęście takie sklepy, które sprzedają na kromki(ja jestem w stanie na śniadanie zjeść pół takiej kromki orkiszowego). Bardzo lubię chleb słowiański, ale kupuje w zależności od ekspedientki , na jaką trafię. Jedna absolutnie nie sprzedaje połówek, inna bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: za duze kapusty:) 06.06.09, 15:37 coralin napisała: > Z młodą nie ma problemu, bo jest luzna i nawet cała główka niknie w gotowaniu, > a > pół główki jest w sam raz na 1 porcje surówki. > Ale jesienią i zimą faktycznie zakup kapusty bywa problemem, bo jest za duża dl > a > 2 osób. Szkoda,że prawie nie ma sklepów , w których można kupić 1/4 czy 1/2 > kapusty, selera.Pamiętam z dawnych lat, że można było bez problemu kupić nawet > 1/4 chleba. Teraz powstają sklepy z ogromnym wyborem pieczywa, ale trzeba kupić > minimum 1/2 ogromnego bochna, a już 1/2 ciemnego razowego nie chcą sprzedać. mam nadzieje ze wiesz jak dlugo mozna ja trzymac, i z czym masz problem,sa duze i male glowki, jezeli chodzi o chlem to nie wiem jak w polsce, ale mozna zamrozic,czesto bylo na ten temat pisane, Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: za duze kapusty:) 06.06.09, 15:51 W sumie masz rację co do kapusty jesienno-zimowej. Można ją długo przechowywać. Niestety moja lodówka dla warzyw korzennych jest niełaskawa, a zimą w mieszkaniu też za ciepło na przechowywanie selera, marchewki, ziemniaków. Co do chleba to nie mam dużego zamrażalnika. Generalnie mieszkam na dobrze zagospodarowanym w różne sklepy osiedlu i nie robię zapasów świeżych warzyw, pieczywa. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: winegre t i mloda kapusta 06.06.09, 14:09 dlaczego nie, mozna wszystkiego sprobowac,zalezy jaki winegret, Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus wiem, ze mozna 06.06.09, 14:10 ale jaki winegret bys polecala? chyba nie malinowy:)) no i moze odpowie ktos, kto probowal i wie, ze mozna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: wiem, ze mozna IP: *.adsl.alicedsl.de 06.06.09, 14:16 Moze tu cos znajdziesz forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=81171575&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus serdeczne dzieki!!! 06.06.09, 14:18 musze sie ehm zaprzyjaznic z wyszukiwarka Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: winegre t i mloda kapusta 06.06.09, 14:49 Bardzo lubię młodą kapustę z "winegretem" , ale jest to inny sos niż ten, który robię do zielonej sałaty(dodaje czosnek i musztardę). Jest uproszczony. Podstawa to sok z cytryny i oliwa, do tego sól, cukier i pieprz oraz dużo koperku. Odpowiedz Link Zgłoś