Dodaj do ulubionych

winegre t i mloda kapusta

06.06.09, 13:56
mam ochote na surowke z mlodej, poszatkowanej kapusty plus inne warzywa. Tak
sie zastanawiam, czy mozna kapuste, po poszatkowaniu posolona, zeby zmiekla, i
cala reszte warzyw polac winegretem?
Z gory dzieki za odp.
Obserwuj wątek
    • Gość: x gdy kupie kapuste to mam IP: *.unitymediagroup.de 06.06.09, 14:02
      zarcia na tydzien, a z innymi warzywami to na dwa.
      Moze ktos widzial kapuste dla singli? ;D

Mozna polac vinaigrette´m, kto Ci zabroni?
      • znana.jako.ggigus tu genialny!!! przepis na kapuste 06.06.09, 14:06
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,95861203.html

dla singla?? cos przegapilam?

a wszystko mozna, ale wole zapytac, bo mam starszna ochote na te surowke, ale
        malo kapusty, bo pierwsza polowa to przepis - nieziemski - na gorze!!!
        taka surowke jadlam w legendarnym barze Mis we Wroclawiu, ale chyba bez zadnych
        sosow
      • Gość: ania_m Re: gdy kupie kapuste to mam IP: *.pools.arcor-ip.net 06.06.09, 14:10
        owszem, w moim bio samie sa "jednoosobowe" glowki kapusty. wieksze tez sa
        oczywiscie, ale zawsze sie pomiedzy nimi taka 0,7 do 1 kg, czasami nawet 0,5
        znajdzie. bardzo praktyczne nie tylko dla singlii, ale i wtedy, kiedy kapusty do
        dania warzywnego potrzeba mniej.
        poza tym kroja u mnie na pol i na cwierc jak w polskim warzywniaku: kapuste,
        seler, dynie ba, nawet wielka glowe kalafiora.
        • znana.jako.ggigus aniu_m - a co z winegretem?? 06.06.09, 14:11

• Gość: ania_m Re: aniu_m - a co z winegretem?? IP: *.pools.arcor-ip.net 06.06.09, 14:27
            ja bym po prostu doprawila olejem (oliwa), cytryna, sola, pieprzem i cukrem.
            jesli wymienisz cytryne na ocet winny masz winegret :)
            • znana.jako.ggigus hehe winegret mozna z 06.06.09, 14:36
              cytryna albo z octem zrobic, ganz egal:)
              • Gość: ania_m Re: hehe winegret mozna z IP: *.pools.arcor-ip.net 06.06.09, 14:41
                zawsze mi sie wydawalo, ze skoro pochodzi od franc. slowa "ocet", to z octem.
                olej/oliwa + cytryna to wg mnie dressing.
        • coralin za duze kapusty:) 06.06.09, 14:59
          Z młodą nie ma problemu, bo jest luzna i nawet cała główka niknie w gotowaniu, a
          pół główki jest w sam raz na 1 porcje surówki.
          Ale jesienią i zimą faktycznie zakup kapusty bywa problemem, bo jest za duża dla
          2 osób. Szkoda,że prawie nie ma sklepów , w których można kupić 1/4 czy 1/2
          kapusty, selera.Pamiętam z dawnych lat, że można było bez problemu kupić nawet
          1/4 chleba. Teraz powstają sklepy z ogromnym wyborem pieczywa, ale trzeba kupić
          minimum 1/2 ogromnego bochna, a już 1/2 ciemnego razowego nie chcą sprzedać.
          • Gość: ania_m Re: za duze kapusty:) IP: *.pools.arcor-ip.net 06.06.09, 15:22
            wlasnie dlatego m. in. tak chetnie kupuje w moim bio samie. w najblizszym normalnym sklepie musze np kupic 2kg siatke cebuli, kiedy potrzebuje 1 -2 szt., przynajmniej 1,5 kg wor ziemniakow, kilo marchewki w worku, badz caly peczek z zielonym, 0,5 kg korzenia pietruszki (jesli w ogole) w zafoliownym plastikowym pojemniku, kapuste, czy seler w calosci itp. potem polowe z tego wyrzucam, bo nie zdaze spozytkowac.
            oprocz tego moge w bio samie kupic przerozne gatunki soczewicy niedostepne gdzie indziej (puy, beluga itp) i z kilkadziesiat innych artykulow, ktorych w normalnym, nawet swietnie zaopatrzonym samie nie dostane wcale - syrop z agawy, proszek do pieczenia na bazie kamienia winnego, czysty sok zurawinowy, w sezonie topinambur, dziki czosnek niedzwiedzi, poziomki (w niemczech cholerny rarytas)....
            pol chleba sprzedaja u mnie wszedzie. z wielkich nawet 1/4. jeden piekarz u mnie w miescie sprzedaje kilkanascie gatunkow pieczywa w kromkach na wage. duzo sie nie oplaca, bo drogo wychodzi, ale kiedy ma sie ochote na 2-3 kromki jest to fajna sprawa.
            • coralin Re: za duze kapusty:) 06.06.09, 15:33
              Na szczęście zakup na sztuki warzyw jest jeszcze bezproblemowy u mnie, no ale te
              sztuki selera czy kapusty jesienno-zimowej bywają za duże.
              Co do chleba nie każdy z domowników lubi razowe, orkiszowe pieczywo. Są na
              szczęście takie sklepy, które sprzedają na kromki(ja jestem w stanie na
              śniadanie zjeść pół takiej kromki orkiszowego). Bardzo lubię chleb słowiański,
              ale kupuje w zależności od ekspedientki , na jaką trafię. Jedna absolutnie nie
              sprzedaje połówek, inna bez problemu.
          • mhr-cs Re: za duze kapusty:) 06.06.09, 15:37
            coralin napisała:

> Z młodą nie ma problemu, bo jest luzna i nawet cała główka niknie
            w gotowaniu,
            > a
            > pół główki jest w sam raz na 1 porcje surówki.
            > Ale jesienią i zimą faktycznie zakup kapusty bywa problemem, bo
            jest za duża dl
            > a
            > 2 osób. Szkoda,że prawie nie ma sklepów , w których można kupić
            1/4 czy 1/2
            > kapusty, selera.Pamiętam z dawnych lat, że można było bez problemu
            kupić nawet
            > 1/4 chleba. Teraz powstają sklepy z ogromnym wyborem pieczywa, ale
            trzeba kupić
            > minimum 1/2 ogromnego bochna, a już 1/2 ciemnego razowego nie chcą
            sprzedać.

mam nadzieje ze wiesz jak dlugo mozna ja trzymac,
            i z czym masz problem,sa duze i male glowki,
            jezeli chodzi o chlem to nie wiem jak w polsce,
            ale mozna zamrozic,czesto bylo na ten temat pisane,

• coralin Re: za duze kapusty:) 06.06.09, 15:51
              W sumie masz rację co do kapusty jesienno-zimowej. Można ją długo przechowywać.
              Niestety moja lodówka dla warzyw korzennych jest niełaskawa, a zimą w
              mieszkaniu też za ciepło na przechowywanie selera, marchewki, ziemniaków.
              Co do chleba to nie mam dużego zamrażalnika. Generalnie mieszkam na dobrze
              zagospodarowanym w różne sklepy osiedlu i nie robię zapasów świeżych warzyw,
              pieczywa.
    • mhr-cs Re: winegre t i mloda kapusta 06.06.09, 14:09
      dlaczego nie,
      mozna wszystkiego sprobowac,zalezy jaki winegret,

• znana.jako.ggigus wiem, ze mozna 06.06.09, 14:10
        ale jaki winegret bys polecala? chyba nie malinowy:))
        no i moze odpowie ktos, kto probowal i wie, ze mozna
        • Gość: Karolina Re: wiem, ze mozna IP: *.adsl.alicedsl.de 06.06.09, 14:16
          Moze tu cos znajdziesz
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=81171575&v=2&s=0
          • znana.jako.ggigus serdeczne dzieki!!! 06.06.09, 14:18
            musze sie ehm zaprzyjaznic z wyszukiwarka
    • coralin Re: winegre t i mloda kapusta 06.06.09, 14:49
      Bardzo lubię młodą kapustę z "winegretem" , ale jest to inny sos niż ten, który
      robię do zielonej sałaty(dodaje czosnek i musztardę). Jest uproszczony. Podstawa
      to sok z cytryny i oliwa, do tego sól, cukier i pieprz oraz dużo koperku.
      • smutas13 Re: winegre t i mloda kapusta 06.06.09, 18:50
        Robię tak, jak ani_m.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka