brunosch 12.12.03, 12:28 No i wzięło mnie na ciecierzycę. Czy gdzieś (w Warszawie) można kupić surową, czy jesteśmy skazani na konserwy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rezurekcja Re: ciecierzyca 12.12.03, 13:34 tez zwana grochem wloskim. 1. zobacz w sklepach "Aysza" na Wspolnej albo 2. przy Bibliotece Narodowej w al. Niepodleglosci 3. a lbo w sklepie Samira przy restauracji Samira , przy MPO 4. albo w supermkarketach sie rozejrzyj w kaszach i ryzach powinno byc, kolo fasoli mung i soczewicy (Supersam np.) 5.albo moze na Foksal w sklepiku adwentystow, do takiej piwnicy sie wchodzi, kiedys sie nazywalo bodaj Zrodelko smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: ciecierzyca 12.12.03, 13:37 Wprawdzie nie mieszkam w Warszawie ale wiem że macie dwa sklepy Bomi(z czego jeden w Klifie na Okopowej chyba)i tam na pewno dostaniesz ciecierzycę na stoisku ze zdrową żywnością. POZDR Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch dzięki! 12.12.03, 13:44 A już myślałem, że mnie tak z tym problemem zostawicie ;) Bo kwestia jest banalna - kupiłem thinę (składnik hummusu) i jak na razie, robię go z ciecierzycy puszkowanej, co uważam za bezsens, bo i mało i drogo. A marzy mi się ogrooomny słój własnoręcznego hummusu, obok piramida świeżego pieczywa i pełny błogostan kulinarny... Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Banał! 12.12.03, 13:57 Thinę (jak już pisałem) kupiłem w słoku. Ciecierzycę (odsączoną z płynu) zmiksowałem końcówką z nożem i dodałem ok. 2 łyżeczek thiny + sól + pieprz + mielony kminek + czosnek + sok cytrynowy. I jeszcze raz włączyłem mikser, żeby dokładnie się połączyło. I to wszystko. Ale już nie ma ani śladu... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Banał! 12.12.03, 14:04 ja kminku nie dodaję, ale poza tym, wszytsko się zgadza - znika szybciutko:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka W hummusie nie ma kminku!!! IP: *.chello.pl 12.12.03, 17:46 Do hummusu dodaje sie tzw kminek rzymski (kumin/kammun) ktory z kminkiem nie ma smakowo nic wspolnego. To bardzo podstawowa w bliskowschodniej kuchni przyprawa. Hummus z kminkiem to juz nie jest hummus :-(. Hummus to ciecierzyca (czyli po arabsku hummus), tahina, czosnek, oliwa z oliwek - duuuzo, cytryna i wlasnie kumin. Solic wg uznania. A sucha ciecierzyce mozna kupic np w Tesco i Hipernowej, pewnie i w innych marketach, wiec nie trzeba az jechac do Samiry, chyba ze ma sie akurat po drodze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dor Re: W hummusie nie ma kminku!!! IP: *.crowley.pl 12.12.03, 19:58 a co to takiego tahina ? przepraszam za byc moze glupiepytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: tahini IP: 213.199.253.* 12.12.03, 21:29 Jest to pasta ze zmielonego sezamu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: W hummusie nie ma kminku!!! IP: *.proxy.aol.com 13.12.03, 05:43 W zasadzie masz rację, ale humus to nie jedna jedyna receptura. W ogromnej większości różnych przepisów kminku nie ma, ale okazyjnie widziałem oryginalne przepisy, w krórych zmielony kminek (cumin) jest wspominany. W dodatku hummus jest znany od Indii poprzez Turcję, Bałkany, Izrael aż po Północną Afrykę i dlatego jest taka różnorodność przepisów. www.recipesource.com/munchies/dips-spreads/07/rec0709.html www.cooks.com/rec/search/0,1-0,humus,FF.html www.walker-online.com/veggi/appetizers/humus.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: W hummusie nie ma kminku!!! IP: *.chello.pl 13.12.03, 15:15 Przeczytaj moj post dokladnie, wlasnie o tym pisze : jest kumin / cumin/ kammun nie kminek a to jest zasadnicza roznica poniewaz te dwie przyprawy nie maja ze soba smakowo nic wspolnego :-) Wlasnie te oryginalne przepisy zawieraja cumin :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: W hummusie nie ma kminku!!! IP: *.proxy.aol.com 13.12.03, 17:19 Dziękuję, chodzi mi głównie o nazewnictwo. Z pomocą nazw botanicznych, łacińskich znalazłem na kilku stronach odpowiedniki łacińsko - angielsko - polskie: cumin: Cuminum cyminum KMIN RZYMSKI caraway: Carum carvi KMINEK black caraway (black cumin): Nigella sativa (brak polskiej nazwy) A oto jedna ze stron: www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/generic_frame.html?Caru_car.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: W hummusie nie ma kminku!!! IP: *.proxy.aol.com 13.12.03, 17:35 Jest, znalazem: black caraway(black cumin): Nigella sativa CZARNUSZKA SIEWNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: ciecierzyca IP: *.chello.pl 13.12.03, 08:38 Szukaj nawet w hipermarketach! W Geancie - w stoisku z warzywami, wśród torebek z "dziwnymi" fasolami i soczewicami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: ciecierzyca IP: 213.199.253.* 13.12.03, 13:49 Na każdym większym bazarze można dostać cieciorkę w stoiskach z produktami zbożowymi {kasze, mąki, fasole, grochy i wiele, wiele innych bardzo produktów]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dispell Re: ciecierzyca IP: *.gdynia.mm.pl 13.12.03, 23:09 Ciecierzycę od jakiegoś czasu kupuje w Tesco - w całej Polsce więc i w Wawie nie powinno byc problemu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: ciecierzyca IP: 213.199.253.* 13.12.03, 23:13 Tak jak napisałam poprzednio, pełno jej na większych bazarkach pod nazwą "cieciorka" po 8,- PLN za 1 kg. Odpowiedz Link Zgłoś