Gość: gos2 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 18:24 Czy ktoś z Was ma może przepis (i oczywiście mógłby się podzielic)na Swiąteczne pirniczki te które zawsze pieka w Ikea? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa Re: Pierniczki Świąteczne 13.12.03, 18:46 nie mam, ale od początku grudnia można te przepisy dostać właśnie w IKEA Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Pierniczki Świąteczne 13.12.03, 20:24 Tant Harriets pepparkakor-Pierniczki ciotki Harriet Temp.piekarnika:200 st,z przepisu wychodzi ok 300 sztuk.Czas pieczenia :5 minut 300 g masla lub margaryny 5 dl cukru (425g) 1 dl syropu 1 lyzka stolowa imbiru 2 lyzki cynamonu 1 lyzka gozdzikow 2 lyzeczki grubo zmielonego kardamonu 1 lyzka bikarbonatu 2 dl wody 1,5 litra maki pszennej(ok.900 g) Tluszcz o temp. pokojowej zmiksowac z cukrem,syropem,dodac przyprawy i bikarbonat,nastepnie wode i czesc maki.Reszte maki wgniatac w ciasto na stole. Gotowe ciasto zawinac w folie plast. i wlozyc do lodowki na min. 24 godziny. Ciasto wyjmowac po kawalku(mozna odcinac nozem),walkowac na bardzo cieniutkie placki i wyciskac metalowymi foremkami figurki.Klasc na papierze pergaminowym na zimna blaszke.Wkladac do rozgrzanego piekarnika i piec 5 minut.Zostawic do ostygniecia na blaszce. Jesli ciasto sie klei,mozna wysypac na stol troche maki przed walkowaniem.Nie za duzo jednak,bo pierniczki beda bardzo twarde.Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Pierniczki Świąteczne 13.12.03, 20:30 'bikarbonat' po polsku nie istnieje - to ma być zapewne soda oczyszczona? :) Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Pierniczki Świąteczne 13.12.03, 20:37 Tak to pewnie ma byc:-)Przynajmniej mam nadzieje,ze to to.;-)Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Pierniczki Świąteczne 13.12.03, 20:40 bicarbonate to dwuwęglan tylko i jedynie, za to soda oczyszczona to dwuwęglan sodu i do piernika/pierniczków sie ją daje a czemu ta mąka jest na litry? ciocia harriet butelką odmierza? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Pierniczki Świąteczne-do Jottka 13.12.03, 20:41 wiem.onet.pl/wiem/00cc45.html Widac,ze jednak "bikarbonat" istnieje.:-)Pozdrawiam raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Pierniczki Świąteczne-do Jottka 13.12.03, 20:43 Tak,ciotka Harriet tylko decylitrow i litrow w kuchni uzywa.Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Pierniczki Świąteczne-do Jottka 13.12.03, 21:02 ale trudno go w sklepie kupić :) na torebkach widnieje ino 'soda o' Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Pierniczki Świąteczne-do Jottka 13.12.03, 21:04 Moze warto i z soda sprobowac...Jak Ci nie wyjdzie,to Ci bikarbonat podesle:-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gos2 Re: Pierniczki Świąteczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.03, 13:54 Dzięki wlasnie o to mi chodzilo! Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Pierniczki Świąteczne 13.12.03, 21:01 przejdź się do sklepu, już przy wejściu dostaniesz wydrukowany przepis a jak nie tam, to tuż obok - na świątecznym stoisku Odpowiedz Link Zgłoś