Gość: kiziamizia IP: 212.184.247.* 08.07.09, 06:27 czy mozna zamiast spirytusu, mieszkam w kraju, gdzie czysty spir. jest trudno dostepny, dodac wodki? Mam zubrowke, moge nabyc wyborowa. Z gory dzieki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? Re: spirytus do biszkoptu IP: *.aster.pl 08.07.09, 06:48 a po grzyba Ci spirytus do biszkoptu? zapewniam, ze dobry i puszysty biszkopt mozna upiec z samych jaj, maki i cukru pudru... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: spirytus do biszkoptu 08.07.09, 07:04 Do nasaczenia, ale nie wiem dlaczego mialby byc spirytus. Zubrowka tez nie. Ja robilam np. taki: PONCZ wymyslony przeze mnie / moze taki istnieje, ale nie mogac znalezc odpowiedniego, sama dobralam skladniki / 2 lyzki likieru cynamonowego / sycylijskiego cannellino / zagotowana woda sok z cytryny cukier Skladniki poza likierem dobrane wg smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: spirytus do biszkoptu 08.07.09, 09:40 jak dzieci beda jadly robilam polowe bez alkocholu(przekrojony pionowo) a droga zawsze z rumem,kawa,cytryna, stwierdzilam ze ta polowa alkocholowa miala lepsza kozystencje,nie taka packana tylko sokami, dlaczego tak to dziala nie wiem,ale cos robi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: spirytus do biszkoptu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.09, 10:14 Jesli nie mam spirytusu, zamiast niego stosuję wódkę z dobrym skutkiem. Trzeba tylko pamietac,zeby tort miał czas się "przeżreć" w chłodnym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kizamizia masz na mysli nasaczanie? zeby byl IP: 212.184.247.* 08.07.09, 10:39 czas na przezarcie sie? bo ja pytam o spirytus do ciasta przed pieczeniem, mam taki przepis Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: masz na mysli nasaczanie? zeby byl 08.07.09, 12:14 Skad mamy wiedziec, ze chodzi o spirytus do ciasta a nie do nasaczenia? Ja robie ciasto biszkoptowe bez spirytusu: nie widze takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: bo napisalam to w 1. 08.07.09, 20:56 Przepraszam, ja zupełnie poza tematem, ale gdzie w pierwszym poście piszesz o tym, że spirytus ma być do upieczenia biszkoptu? "czy mozna zamiast spirytusu, mieszkam w kraju, gdzie czysty spir. jest trudno dostepny, dodac wodki? Mam zubrowke, moge nabyc wyborowa. Z gory dzieki za odp." P.S. Jako osoba niezalogowana też możesz się podpisać własnym nickiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus PS moge, ale nie musze:) 09.07.09, 10:32 droga Cipcipkurko, wolnosc wypowiedzi nade wszystko!! Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus PS rozumiem, ze nie widzisz takiej potrzeby 08.07.09, 15:49 a wolalabym, zeby sie wypowiedzial ktos, kto potrzebe widzi i problem rozumie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiziami spirytus IP: 212.184.247.* 08.07.09, 10:37 ale mam przepis na weganski biszkopt z galerii potraw i tam jest spirytus, zreszta cos mi sie o uszy obilo, ze spirytus ma dobry wplyw na biszkopt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alexa0000 Re: spirytus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.09, 12:11 A, to nienie. Mam na mysli nasączanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: spirytus IP: *.aster.pl 08.07.09, 12:24 > zreszta cos mi sie o uszy obilo, ze spirytus ma dobry wplyw na biszkopt gucio prawda. wystarczy dobrze ubic piane z bialek. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: spirytus 08.07.09, 14:28 Ja ubijam cale jajka z cukrem, ale dlugo: az masa zacznie "pisac". Trwa to 20-25 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus ale ja pytam 08.07.09, 15:47 o przepis na weganski biszkopt tam jest spirytus, a tu go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ale ja pytam 08.07.09, 16:18 A wystarczyloby wstawic konkretny przepis i zapytac co z tym spirytusem. Ogolnikowe pytanie powoduje, ze dyskusja sie rozjezdza w roznych kierunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus nie moglam dostac 08.07.09, 16:21 sie na fotoforum i nie moglam sie zarejestrowac pod stalym nickiem. juz jasne? ale przeszukalam siec i niemieckie weganskie przepisy podaja rum wiec chyba mozna no, na pewno mozna i niedlugo mam go - tlusty, weganski tort! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: spirytus do biszkoptu IP: *.proxy.aol.com 08.07.09, 16:43 Zamiast spirytusu mozesz smialo dodac octu - sama mam taki przepis od tesciowej. ;-) Jak zapytalam ja po co, to powiedziala, ze ocet scina bialko, co powoduje, ze ubita piana jest bardziej sztywna i trwala. Nie wiem, czy to prawda, bo ja generalnie mam kiepska reke do biszkoptow, ale jadlam jej ciasta i musze przyznac, ze zawsze byly swietne... Wiec chyba tak. ;-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus nie czujesz octu, zorro! 08.07.09, 19:41 w ciescie nie poczujesz, na tym polega caly wic. sprobuje z octem, wodka i sporytusem. bo spirytus - wiadomosc dla Polonii niemieckiej - jest w Niemczech do nabycia w sklepach rosyjskich. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: nie czujesz octu, zorro! 09.07.09, 10:28 znana.jako.ggigus napisała: > w ciescie nie poczujesz, na tym polega caly wic. > sprobuje z octem, wodka i sporytusem. > bo spirytus - wiadomosc dla Polonii niemieckiej - jest w Niemczech do nabycia w > sklepach rosyjskich. dostaniesz w kazdym marketinku bez ptoblemu, Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus w marketingu 09.07.09, 10:31 spirytusu nie kupie, a w supermarkecie nie ma. Ten do czyszczenia nie nadaje sie do celow spoz. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: w marketingu 10.07.09, 10:14 znana.jako.ggigus napisała: > w supermarkecie nie ma. jest wszedzie do kupienia ma ok 68%, a tego wielko prozentowego to nie ma, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggigus Re: w marketingu IP: 212.184.247.* 10.07.09, 10:48 tego 68% tez nie widzialam, moze zalezy od tego tez, gdzie mieszkasz, np. w Berlinie mozna kupic niektore a la bulgarskie produkty, w Monachium nie. Janie widzialam zadbnego spirytusu i narazajac sie na podejrzenie o alkoholizm, pytalam. Mozesz podac marke tego 68%? z gory dzieki: Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: spirytus do biszkoptu 08.07.09, 21:10 > czy mozna zamiast spirytusu, mieszkam w kraju, gdzie czysty spir. >jest trudno dostepny, dodac wodki? Nie. Ale mozesz dodac zamiast spirytusu - ocet. Odpowiedz Link Zgłoś