gladys_g 08.07.09, 10:39 pytanie egzystencjalne jak w temacie :) może ktoś próbował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr-cs Re: czy maszyna do chleba zrobi kruche ciasto? 08.07.09, 10:41 gladys_g napisała: > pytanie egzystencjalne jak w temacie :) > może ktoś próbował? > nie, bk Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: czy maszyna do chleba zrobi kruche ciasto? 08.07.09, 11:35 nie próbowałam. zagniatam ręcznie bo w kruchym ciescie to bardzo wazne by jak najkrócej wyrabiac. Maszyna, moim zdaniem za długo by to robiła :( ale jak napisałam - to moje zdanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
gladys_g Re: czy maszyna do chleba zrobi kruche ciasto? 08.07.09, 11:43 Chyba pozostaje mi przetrzeć szlaki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: czy maszyna do chleba zrobi kruche ciasto? 08.07.09, 11:47 nie zrobi, przede wszystkim będzie go za mało żeby wymieszała wszystkie składniki po drugie za małe te mieszadła są. Spróbuj mikserem jak się nie lubisz babrać - ja nie znoszę i albo mikser albo wrabiam męża ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gladys_g Re: czy maszyna do chleba zrobi kruche ciasto? 08.07.09, 11:52 no właśnie maszyna mnie rozpuściła i na mikser patrzę ze wstrętem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: czy maszyna do chleba zrobi kruche ciasto? 08.07.09, 11:59 nieda sie maszyna wyrabia obrotowo, a podgrzewaniem skladnikow kroche natomiast potrzebuje stosunkowo niskiej temoeratury skladnikow i szybkiej akcji najlepszy do tego jest blender do posiekania tluszczu z maka, potem dodajesz plynne skladniki az wyglada jak mokra bulka tarta xsgniecie tego w kule to juz moment Odpowiedz Link Zgłoś
gladys_g Re: czy maszyna do chleba zrobi kruche ciasto? 08.07.09, 12:05 Ha! blender! ja wiedziałam, że na internet można liczyć! :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: czy maszyna do chleba zrobi kruche ciasto? 08.07.09, 13:46 A ja robiłam kruche w maszynie - wyszło dobre. Nie lubię miętolenia ciasta, więc co się da wrzucam do maszyny Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: czy maszyna do chleba zrobi kruche ciasto? 08.07.09, 14:25 Ja tez widze na wloskich stronach, ze niektorzy robia. Na pewno trzeba robic bardzo krotko i maszyna nie moze za bardzo rozgrzewac. Sama nie robilam. Podobnie z ciastem na makaron: nie mozna robic za dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: czy maszyna do chleba zrobi kruche ciasto? 08.07.09, 20:36 Większość maszyn ma tryb wyrabiania bez grzania, ja robię na programie do makaronu Odpowiedz Link Zgłoś
annjen Re: czy maszyna do chleba zrobi kruche ciasto? 08.07.09, 14:07 skoro jesteśmy w temacie - czy ciasto na pierogi do wyrabiania w automacie do chleba może być robione wg zwykłej receptury? i ile trwa przeciętnie sam proces? zawsze wyrabiam ręcznie, ale moze bym się pokusiła? Odpowiedz Link Zgłoś
gladys_g Re: czy maszyna do chleba zrobi kruche ciasto? 08.07.09, 14:22 nie wiem, co to jest zwykła receptura? ja robię w proporcji 1 cz płynu (wrzątek, serwatka albo maślanka) na 3,5 - 4 części mąki. W maszynie, w programie do wyrabiania makaronu - trwa on 15 minut :) Odkąd mam maszynę żadna siła mnie nie zmusi do ręcznego wyrabiania ciasta na pierogi :) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus szkoda 08.07.09, 16:02 wyrabianie ciasta to b. zmyslowa czynnosc! wg mnie rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus sprobuj! 08.07.09, 19:43 powachaj ciasto w trakcie robienia, zarobione, gotowe ciasto tez pachnie niezmiemsko. maka pszenna z pelnego przemialu daje wspanialy zapach ciasta! poza tym czujesz sie demiurgiem, tworzysz cos dobrego:) no i maszyna nie zareaguje, jak akurat trzeba troche wiecej wody niz w przepisie, maka wrazliwa rzecz, a ciasto to dopiero delikatniak Odpowiedz Link Zgłoś