varna771 09.07.09, 19:52 Witam! Czy ma Ktoś sprawdzony przepis na keks? jeśli tak to proszę niech podzieli się przepisem ;) mam przepis ,ale keks wychodzi bardzo twardy:/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwonadan1 Re: Przepis na keks 09.07.09, 23:09 Klasyczny z "Kuchni polskiej". Sprawdzony od lat, bardzo łatwy i szybki, znika błyskawicznie, świetnie się mrozi: 30 dkg mąki, 15 dkg masła, 5 jaj, 20 dkg cukru pudru, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 30-40 dkg bakalii. Masło dobrze utrzeć dodając kolejno jaja, przesiany cukier, przesiana mąkę z proszkiem (trochę mąki dodać do bakalii i je wymieszać). Dodać bakalie. Piec ok. 1 godz. Jest to porcja na jedną blaszkę keksową długą. Ja na ogół podwajam ilości i piekę dwie. Temperatura wszystkich składników powinna być pokojowa - jajka i masło wyjmuję na noc z lodówki. Smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: Przepis na keks 09.07.09, 23:51 DZiękuję w weekend wypróbuje:) być może przyczyną ,iż keks jest twardy jest soda oczyszczona. moj przepis jest następujący, moja koleżanka z pracy jak i jej rodzina uwielbiają ten keks a wg mnie jest twardy. 1,5 szklanki mąki,3/4 szkl.cukru,1/4 kostki palmy,3 jajka,1/2 łyzeczki sody oczyszczonej,3/4 łyż.proszku do pieczenia,1/2 szkl.mleka,40dkg bakali lub owoce kondyzowane. Bakalie obtoczyć w 1/2 szkl.mąki, utrzeć tłuszcz z cukrem, dodać jajka, mąkę ,sodę,proszek na przemian z mlekiem. na końcu wsypać bakalie.Piec 1,5 godz w temp.150 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
la_fresa Re: Przepis na keks 10.07.09, 13:00 Nie wiem czy to przez sodę, w każdym razie jest ona chyba w tym przepisie bez większego sensu - soda aktywuje się w obecności kwaśnych składników (śmietana, miód, jogurt), a tu takich niet (no chyba że to jakiś ludowy przesąd - tak mnie uczono w każdym razie). Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś