Gość: q IP: *.walecznych.net 23.07.09, 12:34 kupilam w almie i mleko z niego smierdzi jak rzygowiny i w smaku jest kwasny. czy trafil mi sie przeterminoany kokos czy on taki jest ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a(a)ś Re: jak ma smakowac mleko z kokosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 12:41 Jest przeterminowany. Świeży nie jest kwaśny, i mleczko (czy woda raczej) niczym nie śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: jak ma smakowac mleko z kokosa IP: 212.160.148.* 23.07.09, 12:53 masz na mysli przezroczysty plyn ze srodka kokosa czy zmielilas miąższ i to mleczko z miaższu smierdzi? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jak ma smakowac mleko z kokosa 23.07.09, 12:57 Jesli chodzi o te wode w srodku kokosa, to zazwyczaj nie pachnie ona zbyt pieknie (chociaz kokosowo), a smakuje dosc podle (slonawo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: jak ma smakowac mleko z kokosa IP: 212.160.148.* 23.07.09, 13:00 niestety sporo osob uwaza, ze jak rozlupia kokosa to wyplynie z niego mleko kokosowe - a wyplywa owa niezbyt atrakcyjna ciecz czesto wywalaja calego kokosa sadzac, ze jest zepsuty nie zdajac sobie sprawy z tego, ze mleko kokosowe powstaje z miazszu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: jak ma smakowac mleko z kokosa IP: *.walecznych.net 23.07.09, 13:01 gdzie kupic kokos zerby sie nie naciac ? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jak ma smakowac mleko z kokosa 23.07.09, 13:05 Nie sadze, aby kazdy sklep zaopatrywal sie w innej hurtowni. Raczej wiele sklepow zaopatruje sie w kilku hurtowniach, wiec to nie jest kwestia 'gdzie'. Nie mam pojecia, jak wybrac dobrego, dojrzalego kokosa - mi sie chyba po prostu takie trafialy. Swego czasu kupowalam ich duzo i nigdy nie natrafilam na taki, jak twoj. Tyle, ze te metna wode ze srodka po jednorazowym sprobowaniu wylewalam, bo - mimo, ze bardzo podobno zdrowa - imho jest zwyczajnie niesmaczna. Mozna ew dodac jej do jakiegos sosu 'na azjatycko' albo soku owocowego o intensywnym smaku, bo tak na surowo to paskudztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a(a)ś Re: jak ma smakowac mleko z kokosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 13:21 A może one trafiają do Polski już niezbyt świeże? Woda ze świeżego kokosa, takiego w łupinie zielonej, spokojnie dała się wypić. Smakowała jak woda z lekkim posmakiem, ale na pewno nie obrzydliwie. No i miąższ był bardzo dobry, słodkawy. W takim razie trzeba polować na okazję i gdy ktoś ze znajomych będzie odwiedzał kraj, gdzie można kupić świeże orzechy kokosowe, prosić go o dostawę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: jak ma smakowac mleko z kokosa IP: *.QLD.netspace.net.au 23.07.09, 23:42 kokos musi byc mlody, ale dojrzaly musi tez byc swiezy, najlepiej zerwany nie wiecej niz dzien przed konsumpcja (2-3 dni trzymania w lodowce to max wg mnie) woda z kokosa powinna miec smak slodkawo mdly i kokosowy i lekko slony i powinna byc lekko musujaca - ale taka bedzie tylko wtedy, gdy kokos zostanie zerwany w odpowiednim momencie taka woda jesw IMHO dosc smaczna i orzezwiajaca ale takiego kokosa nie da sie wybrac w sklepie/supermarkecie no chyba ze specjalnie zostal sprowadzony samolotem w wersji "do picia" mleko kokosowe to juz inna inszosc - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: jak ma smakowac mleko z kokosa IP: 212.160.148.* 23.07.09, 15:43 obawiam sie, ze u zrodla czyli w kraju producenta :-) mozna kupic napoj kokosowy - mieszanke soku z cukrem i startym miazszem ale to juz nie to samo... wlasciwie nie pamietam bym trafila na "kokos idealny" w Europie... sa zlezale i zmaltretowane w transporcie Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 ano wlasnie 23.07.09, 23:08 taki lekko zageszczony sok kokosowy z miaszem mozna dostac we wszystkich azjatyckich marketach. szczerze mowiac troche brakuje mi odwagi, aby go sprobowac. najpopularniejszy jest sprzedawany pod nazwa coco loto. jego subiektywny test smakowy bloggera nie zacheca do degustacji www.coolbre.ws/2008/04/coco-loto.html Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f nie myl mleka z wodą..:-) 23.07.09, 13:03 woda w Polsce w kokosach zwykle nie smakuje swieżyzna, bo jakbys siedizla 4-5 miesiecy zamknieta szczelnie tez bys różżyczka nie była - a tye podrózuje przecietnie orzech do Europy...:-( Mleko to z dodatkiem wlasnej dobrej wody miks wiorkow... a jak juz to z wiórków smierdzi to - niedobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f na targach w krajach gdzie rosna:-) i najlepiej 23.07.09, 13:04 nieobrane. Na Kubie racza się i wszystkich takimi świeżutkimi....ale troszkę daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: nie myl mleka z wodą..:-) 23.07.09, 13:26 jacek1f napisał: > woda w Polsce w kokosach zwykle nie smakuje swieżyzna, bo jakbys siedizla 4-5 > miesiecy zamknieta szczelnie tez bys różżyczka nie była - a tye podrózuje > przecietnie orzech do Europy...:-( > > Mleko to z dodatkiem wlasnej dobrej wody miks wiorkow... a jak juz to z wiórków > smierdzi to - niedobrze! masz racje do niemiec podrozuje szybciej??? Odpowiedz Link Zgłoś
kingfish79 Re: jak ma smakowac mleko z kokosa 23.07.09, 13:03 Te bure orzeszki to pozostalosc po kokosie i woda w nim zwykle nie nadaje sie do picia. Mleko z kokosa pije sie jak jest jescze swiezy, w zielonej lupinie. Wtedy jest smaczne ale u nas chyba nie do dostania. A prawdziwe biale mleko, ktore mozna kupic w kartonie powstaje z wyciskania miazszu kokosa, a nie z wody w nim. Jest biale, zawiera olej z kokosa i gotuje sie na nim np. potrawy curry Odpowiedz Link Zgłoś
kingfish79 Re: jak ma smakowac mleko z kokosa 23.07.09, 13:06 No i to co jest w przepisach mlekiem kokosowym albo pinacoladzie to oczywiscie nie woda ze srodka orzecha, a mleko z miazszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: jak ma smakowac mleko z kokosa IP: *.walecznych.net 23.07.09, 16:10 a to mleko z kopry jest slodkie ? Odpowiedz Link Zgłoś
kingfish79 Re: jak ma smakowac mleko z kokosa 24.07.09, 14:33 raczej mleczno kokosowe :) Za kilka zl mozna kupic w sklepie i sprawdzic. Ja je dodaje glownie do obiadow curry, bo wlasciwie to ono jest glownie do gotowania. Takie w zielonym kokosie pijalem w azji tylko od czasu do czasu, bo w srodku malo plynu, a sama "butelka" wazy ze 2kg... Wolalem soki owocowe i mleczko z rumem w drinkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jak ma smakowac mleko z kokosa 23.07.09, 20:37 Kokosy dostępne w PL nie nadają się do picia :), tzn płyn, zawarty w tychże. Żeby się napić dobrego soku kokosowego trza się dorwać do kokosa zielonego.. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: jak ma smakowac mleko z kokosa 23.07.09, 21:54 mleko mają tylko NIEDOJRZAŁE KOKOSY. mleko z dojrzałością zmienia się w to twarde białe, Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: jak ma smakowac mleko z kokosa 24.07.09, 01:00 > Kokosy dostępne w PL nie nadają się do picia :), tzn płyn, zawarty w > tychże. > Żeby się napić dobrego soku kokosowego trza się dorwać do kokosa > zielonego.. Właśnie ze zdumieniem czytałam opisy smaku mleka kokosowego, bo to, które ja piłam, było bardzo smaczne, słodkie, o orzeźwiającym smaku. Ale prawda, że nigdy nie próbowałam kokosów nigdzie poza Meksykiem, i one były zielone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin1 Re: jak ma smakowac mleko z kokosa IP: *.253-215-58.QLD.netspace.net.au 24.07.09, 09:49 mowisz oczywiscie o kjokosach prosto z drzewa... tak, one sa zielone, albo zlotawe (w zaleznosci od rodzaju kokosowego drzewa) sciepnac nalezy 'gorke' kokosa na tyle by przeciac nie tylko "husk" ale i skorupke wtedy tylko nacisnac srubokretem na 'cienkie miejsce' i ma sie dostep do wspanialej "coconut water", o ktorej tak pieknie spiewa Harry Belafonte :DD!! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jak ma smakowac mleko z kokosa 24.07.09, 10:09 Gość portalu: senin1 napisał(a): > mowisz oczywiscie o kjokosach prosto z drzewa... mogą tez być prosto ze straganu lub baru (schłodzone, mniam) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77633847,98218234.html Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: jak ma smakowac mleko z kokosa 24.07.09, 17:56 > mowisz oczywiscie o kjokosach prosto z drzewa... Możliwe :-) Ja je jadłam (i piłam) prosto ze straganu :-) Odpowiedz Link Zgłoś