czarna.perla 26.07.09, 21:41 chodzi mi o fasole szparagową. mrozic surową czy najpierw chwilkę podgotować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_es obciąć końce, umyć, osuszyć, zamrozić 26.07.09, 21:46 nie ma najmniejszej potrzeby gotowania fasolki przed jej zamrożeniem, no chyba, że się komuś nudzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bodzia50 blanszowanie 27.07.09, 02:01 jest dobre:)czyli taka kąpiel we wrzątku,sparzanie warstwy zewnętrznej od wielu lat nadmiar fasolki -zawsze wybieram tę młodszą ,delikatniejszą-zamrażam w kubkach po lodach ,ostatnio po Grycanie:) baardzo dobre są te pojemniki, blanszuję pokrojoną bo lepiej się układa i jest poręczna do zupy czy do mięsa -często robię mięso w warzywach - taką pokrojoną wrzucam na wrzątek, na krótko -góra 1-2min,zazwyczaj nie patrzę na zegarek tylko na kolor jak zmieni kolor ,wybieram sitkiem ,chochelką na sitko,przelewam szybko zimną wodą, rozrzucam na czystą ściereczkę ,jak przeschnie( mokre sklejają się) ,układam do pojemników i wrzucam do zamrażalki. Fasolka nie traci koloru. Taka nie zblanszowana jest jędrna i zamraża się jej sok wewnątrz ,potem ją ten rozpręża i rozsadza od środka Odpowiedz Link Zgłoś
ika0406 Re: blanszowanie 04.08.09, 09:35 trzeba zblanszować ale mnie mrożona nie smakuje,zawsze robię w słoikach. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: blanszowanie 04.08.09, 10:36 ika0406 napisała: > trzeba zblanszować ale mnie mrożona nie smakuje,zawsze robię w > słoikach. nie lubisz swiezej fasolki, mrozona jest jak swieza, ze sloika,to tos innego,jakby gotowana, Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: blanszowanie 04.08.09, 16:38 A ty jesz "świeżą" fasoklę na surowo, nie gotujesz jej? Ja nadmiar fasolki z działki zakładam w słoje. Zimą jak znalazł. Smakuje tak samo jak świeżo gotowana. W czym widzisz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x jeżeli mrożoną przed spożyciem ugotujesz, IP: *.unitymediagroup.de 04.08.09, 11:43 to też będzie smakowała ;) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: blanszowanie 04.08.09, 11:45 Akurat fasolka najlpesza jest mrozoan: jak swieza. Podobnie groszek. Odpowiedz Link Zgłoś