thiessa 30.07.09, 16:37 Zastanawiam sie teraz co z niego zrobic, ktos ma jakies pomysly? Wiem, ze moge wygooglowac, ale moze ktos juz cos robil? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominikjandomin Re: mam maniok 30.07.09, 17:00 Pozbawiony trucizny czy na surowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: mam maniok IP: *.QLD.netspace.net.au 30.07.09, 17:51 dominikjandomin napisał: > Pozbawiony trucizny czy na surowo Pierwsze slysze o truciznie co do pomyslow: ja znam dwa rodzaje tej rosliny - jedna, uprawiana glownie w celach spozywczych (nigdy nie slyszalam by byla trujaca) i druga z ladniejszymi liscmi - dekoracyjna i korzen faktycznie jest trujacy co do przepisu jadlam w wersji srilankowej:kawalki korzenia obrane ze skory, ugotowane w woszie z dodatkiem kurkumy i podane z sambalem kokosowym: Posiekana cebula, wiorki z kokosa, chilli, sol, sok z cytryny- to wszystko utarte w mozdzierzu - grudki cebuli i kokos powinny byc wyczuwalne to dla mnie najsmaczniejszy sposob na cassave Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: mam maniok 30.07.09, 18:04 Gość portalu: senin napisał(a): > > dominikjandomin napisał: > > > Pozbawiony trucizny czy na surowo > > Pierwsze slysze o truciznie Częścią użytkową są bulwy korzeniowe o długości 30-60 cm, grubości 10 cm i ciężarze do 25 kg. Są one brązowe z zewnątrz, wewnątrz białe lub żółtawobiałe. Zawierają 20-40% skrobi, do 5% cukru i do 2% białka. W stanie surowym są trujące, ponieważ występuje w nich glikozyd manihotoksyna, który łatwo przechodzi w silnie trujący kwas pruski. Właściwości trujące giną po ugotowaniu, upieczeniu lub wysuszeniu i wówczas bulwy mogą być spożywane bezpośrednio lub w różny sposób przyrządzone. Zatem pytanie, czy ma w postaci bulwy, czy np. gotowej tapioki (pod tą nazwą jest preparat z manioku w dawnych książkach kucharskich). Indianie i inne ludy tropików mają swe sposoby na odtrucie manioku, przegryzanie go na surowo może się źle skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: mam maniok IP: *.QLD.netspace.net.au 30.07.09, 18:54 > Indianie i inne ludy tropików mają swe sposoby na odtrucie manioku, przegryzani > e > go na surowo może się źle skończyć Przeciez nikt nie napisal o jedzeniu tego na surowo :) zwykle gotowanie sprawe chyba zalatwia, bo 'ludy tropikow' tak to m.in. jadaja. wiem bo bylam i widzialam i przyrzadzalam wraz z 'ludami tropikow' ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: mam maniok 30.07.09, 19:24 Gość portalu: senin napisał(a): > > Indianie i inne ludy tropików mają swe sposoby na odtrucie > manioku, przegryzani > > e > > go na surowo może się źle skończyć > > Przeciez nikt nie napisal o jedzeniu tego na surowo :) No wiesz, mogą mieć ludzie pomysły... Znam takich, co ziemniaki wsuwają na surowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin o, juz sie doksztalcilam nt trucizny (nt) IP: *.QLD.netspace.net.au 30.07.09, 18:00 Odpowiedz Link Zgłoś
posafega Re: mam maniok 30.07.09, 19:44 Brazylijczycy smażą maniok w głębokim tłuszczu, jak frytki, pokrojony w ćwiartki. Pyszne to jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: mam maniok IP: 67.176.131.* 30.07.09, 23:01 Ja kiedys robilam.Po podgotowaniu z sola smazysz tak jak ziemniaki odsmazane.Jak juz jest prawie gotowe dodaje sie posiekany czosnek (uwazac zeby sie nie przypalil ani zarumienil, ma byc przezroczysty i duzo tego czosnku).Mozna tez surowe w glebokim oleju smazyc jak takie wieksze frytki-jadlam ale nie robilam.Jak chcesz mniej tlusto to ugotowana yuce (ja to znam pod nazwa yuca)polewasz takim tluszczykiem z czosnkiem.Mozna tez dodac podsmazona cebule, troche soku z zielonej cytrynki(jadlam wersje kubanska z sokiem z tych zielonych pomaranczy).Swieza yuca jest jasna na tych koncach i wtedy szybciej sie gotuje.Robilam rowniez rosol latynoski(masa warzyw w wiekszych kawalkach i wlasnie yuca miedzy nimi tak jak ziemniaki) Jadlam rowniez cos a la skrzyzowanie pyzy z golabkiem.Ciasto to byla yuca a farsz z miesa i ryzu.Dobre bylo ale nie wiem jak to bylo zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: mam maniok 30.07.09, 23:15 Przydałby się tłumacz. Nie robiłam , jadłam.. pycha www.rotadoacaraje.com.br/Receitas_baianas/bobo_de_camarao.htm ciekawe czy inne składniki dostępne (tłumaczu poratuj :D ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: mam maniok IP: 67.176.131.* 31.07.09, 00:13 Nie mam czasu wiec tylko skladniki tlumacze "na nosa". Jak ktos zna dobrze portugalski niech mnie poprawi :-) 2 kg bialych krewetek swiezych i oczyszczonych (nie wiem co to za odmiana te biale krewetki) 1/2 kg manioku 4 lyzki stolowe oleju palmowego 1 srednia,posiekana cebula 1 pomidor 1 papryka posiekana 2 lyzki posiekanego cilantro(kolendra swieza) 1 szklanka (240 ml) mleka kokosowego sol do smaku Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli polecam film o manioku 31.07.09, 13:55 Z serii Boso przez Swiat (no prawda , hm:) pan Cejrowski tam się produkuje ale jak nie gledzi o polityce i "pedałach" to bardzo fajnie opowiada o podróżach i Indianach :)): Tu akurat o manioku :): www.tvp.pl/styl-zycia/podroze/boso-przez-swiat/wideo/maniok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: polecam film o manioku IP: *.pool85-49-212.dynamic.orange.es 31.07.09, 21:25 Skoro po raz pierwszy masz do czynienioa z maniokiem (yucca) to mysle, ze najlepiej zrobic z niego frytki. Sa naprawde smaczne. W bobo jego sam Ci sie rozejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś