Gość: kaśka222 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 17:19 Do czego używacie świeża miętę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: Świeża mięta 20.08.09, 17:23 Do picia, w upały znakomicie gasi pragnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Świeża mięta 20.08.09, 17:24 Do grilowanych warzyw np. cukinii, papryk, baklazanow. Do cukinii marynowanej. Do makaronu z mieta, boczkiem i groszkiem. Do pasty z bobu. Do pasty z groszku. Do potrawek indyjskich - np. ciecierzycy slodko-kwasnej. Do kuskusu. Do ananasa z mietowym cukrem. Do dekoracji potraw. Do herbaty. Do Mojito. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Świeża mięta 20.08.09, 17:59 Nie bede dublowac serwusowej, wiec uzupelniam: * ajran * cos w rodzaju salsa verde (natka, mieta, bazylia, koperek - wszystko razem plus oliwa, czosnek itd * listki miety w czekoladzie jako domowe after eight (pomysl Marthy Stewart) * mus z melona z zubrowka i mieta * pyszna arabska pasta z podsmazonego baklazana i cebuli, kurkumy, oliwy, czosnku, pieczonych orzechow i miety wlasnie * do deserow: mietowy sernik, mietowa bita smietana do Pawlowej, mietowe musy jak ten powyzej * tabuleh * pesto z miety i migdalow * zaparzona i oziebiona, wymieszana z sokiem jablkowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka222 Do pani.serwusowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 18:13 Mogę dostać przepis na makaron z miętą? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Do pani.serwusowej 20.08.09, 18:35 Prosze: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89513868,89513868.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka222 Re: Do pani.serwusowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 18:43 Dzięki.Wygląda smakowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
363636r Re: Świeża mięta 21.08.09, 19:14 A ja mieszam w szklance kostki lodu z miętą i zalewam wódką. Wypijam dość szybko póki lód się zbytnio nie roztopi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pulpolinda Re: Świeża mięta IP: *.client.mchsi.com 22.08.09, 00:31 Do tajskiej sałatki -arbuz, rzodkiew, feta i m.in. właśnie mięta. Pycha :-) (przepis z książki Jamiego Oliviera) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Świeża mięta IP: *.pools.arcor-ip.net 22.08.09, 00:44 bardzo lubie jamie o., ale uwazam, ze tu sie chlopak nieco zagalopowal. rukola, rzodkiewki i feta sa po prostu kwintesencja tajskiej kuchni :)))) natomiast jego grillowane brzoskwinie z mieta i dressingiem z koziego sera.. mmmm... albo mieszana salata z mozzarella, prosicutto z mieta rowniez autorstwa jamiego. on ogolnie uzywa sporo miety i fajnie ja kombinuje, wiec warto wrzucic w googla wlasciwe slowa klucze Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Świeża mięta 22.08.09, 23:41 najbardziej lubię świeżą zaparzyć :) poza tym do sałatek owocowych: banan, mandarynka, ananas etc +mięta drinki: nieśmiertelna mojito do kanapek Odpowiedz Link Zgłoś
lutecja4 Re: Świeża mięta 22.08.09, 23:46 obkładam mięta piersi kurczaka i po jakimś czasie normalnie je przyrządzam-mięso ma fajny smak no i oczywiście do MOJITO :)) Odpowiedz Link Zgłoś
owczarro Re: Świeża mięta 24.08.09, 10:17 sos miętowo-kaparowy do jagnięciny - również klasyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka222 Do owczarro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 10:52 Nie znalazłam tego sosu w wyszukiwarce.Możesz podać przepis? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
owczarro Re: Do owczarro 24.08.09, 11:05 Oliwa i czosnek (ilość wg uznania) 1 łyżka mąki 500 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki kaparów osączonych z zalewy kilka gałązek świeżej mięty 2 łyżki octu z czerwonego wina - Rozgrzewaj patelnię z oliwą na średnim ogniu, dodaj kilka ząbków czosnku (ja używam czosnku z pieczonej wcześniej jagnięciny a zamiast oliwy dodaję właśnie tłuszcz, który się wytopił podczas pieczenia) - Wymieszaj z 1 łyżką mąki i dodawaj stopniowo bulion - Doprowadź do wrzenia i mieszaj przez 5 minut - Dodaj posiekaną miętę, czerwony ocet winny i kapary. - Zagotuj i przelej sos do dzbanka - Serwuj mięso polewając 3-4 łyżkami sosu na osobę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyrafa46 Re: Do owczarro IP: *.warszawa.mm.pl 25.08.09, 11:46 ...jak już wreszcie zamieszkam na wsi to miętę sobie zaprowadzę w ogródku! O! TU przyjdę po poradę: co "przyprowadzić" do mojego ogrodu. Szacuję, że za rok. Co do mięty: Bardzo lubię zmiksowane migdały z rodzynkami. Gdyby do tego jeszcze miętę dodać ? I całość w wafelki. Może wyszłyby takie ciasteczka na lato, odświeżające i pyszne gdzieś w drodze. Ale się rozmarzyłam. Na urlop za tydzień. Żyra Odpowiedz Link Zgłoś