Dodaj do ulubionych

Lubicie chleb?

IP: *.toya.net.pl 02.01.04, 12:05
Pytanie jest malo precyzyjne, bo sadze, ze wszyscy chleb lubia:) Bardziej
chodzi mi o to, czy lubicie chleb obecnie dostepny-oparty na polepszaczach,
spulchniaczach i innych takich.
Czy macie jakies miejsca, w ktorych dobry chleb kupujecie? Czy jestescie
sklonni udac sie w takie miejsce specjalnie po chleb?
Nie ukrywam, ze pytania sa mini-sondazem, dojrzewam do decyzji uruchomienia
piekarni na wzor spotkanych w Niemczech-swiezutki chleb roznych rodzajow i
kilka stolikow, przy ktorych mozna napic sie herbaty czy kawy i zjesc
ciastko.
Za sugestie pozostane wdzieczna.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krewetka Re: Lubicie chleb? IP: 213.131.78.* 02.01.04, 12:27
      Jak otworzysz, to powiedz gdzie!!! Przyjade na pewno. Uwielbiam prawdziwy,
      niepolepszany chleb. Zwykly zytni, rozne ciemne mieszanki, razowy na miodzie.
      A przy tych stolikach to warto by bylo nie tylko ciastka, ale kanapki z tego
      pieczonego na miejscu chleba z roznymi dodatkami. Ale nie tradycyjnie z serem,
      czy wedlina. Niedaleko obecnego mieszkania mam taka mala "kanapkownie". Maja
      przeciekawe salatki wkladane do rozcietych czesciowo bagietek. Niestety tylko
      biale nieco "dmuchane" pieczywo.
      • Gość: Cynamoon Re: Lubicie chleb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 14:28
        Ja tez uwielbiam chleb. Mam to szczescie, ze w sklepach obok mojego domu jest
        ogromny wybor przepysznego chleba! Np. slawnego, lubelskiego piekarza
        Kuzmiuka :-)z ponad 100-letnia tradycja i starymi recepturami.
        Najbardziej lubie razowy z rodzynkami oraz graham. Mam dostep do takiego, ktory
        zawiera tak malo polapszaczy, jak tylko jest to mozliwe. Oprocz tego lubie tez
        inne opcje chlebow razowych (ze slonecznikiem i innymi ziarenkami).
        Najchetniej jem go z bialym serem utartym z kefirem i sczypiorkiem lub
        pomidorem, lub swiezym ogorkiem)
        Bialego chleba nie lubie, nie ma dla mnie smaku (sa jednak wyjatki) zwlaszcza
        ochydny jest byle jaki chleb polepszany, bleee...
        Czasem lubie tez chleb tzw. slowianski (on mi pasuje natarty czosnkiem,
        pokropiony oliwa ,z pomidoremi bazylia albo z rybami: wedzona makrela,
        lososiem,tunczykiem lub sledziem)
        Lubie tez pumpernikiel (z bialym serem albo twardym serem plesniowym.
        Mniammmm....
    • Gość: alek Re: Lubicie chleb? IP: *.resetnet.pl 02.01.04, 14:41
      A gdzie jest ta piekarnia z tym pysznym chlebem, uwielbiam ciemny chleb czy
      tam jest? podaj namiar, dzięki
      • Gość: Cynamoon Re: Lubicie chleb? IP: *.it-net.pl 03.01.04, 13:37
        Mnie pytasz?
        Ta piekarnia jest w Lublinie. Podejrzewam, ze chleby z niej mozna kupic takze w
        calym wojewodztwie lubelskim. Jest tam kilka rodzajow ciemnego chleba, np. taki
        zytni razowy, ciemny, ciezki, cierpki,pachnacy, PRAWDZIWY, bez sladu
        polepszacza.
        I wiele innych...
        A z innych piekarni w tym polozeniu geograficznym, polecam Makord. Najlpeisze
        chleby!
        Zerkinj tutaj:
        <http://makord.webpark.pl/>
    • Gość: Aga Re: Lubicie chleb? IP: 217.153.15.* 02.01.04, 15:16
      Witam,

chleb jest cudownym wynalazkiem.
      Najbardziej smakował mi ten pieczony przez moją babcie na wsi w prawdziwym
      piecu.
      Zaczyn pożyczany od sasiadów te sprawy.
      Niestet skonczyło się.
      Mam piekarnie do których chodze. Wybieram chleb ciemny tzw blaszkowy ale tez
      taki z pomidorami czy czosnkiem.
      Nie cierpie i staram sie nie kupowac chleba z marketów zwlaszcza tch duzych
      chleb na drugi dzien smierdzi i nie nadaje sie do kupienia.
      Co do Twojego pomysłu to mozna zima wprowadzic do sprzedaży tzw pajdy chleba ze
      smalcem, jesenia z konfiturami a late z miodem. Taki swojski klimat ja byłabym
      chetna.

pozdrawiam
    • hania55 Re: Lubicie chleb? 02.01.04, 15:41
      Pieczywo na polepszaczach - BŁEEEEEEEEEEEEE!!!
      Normalny chleb kupuję w piekarni Jan Piekarz w Starej Papierni albo na bazarku
      pod Halą Wola (ten jest najlepszy - żytni na zakwasie). Na zakupy w jedno lub
      drugie miejsce udajemy się z mężem raz na tydzień - raz na dwa tygodnie i
      kupujemy większą ilość NORMALNEGO pieczywa i zamrażamy. Chleb, który w ciągu 12
      godzin od upieczenia sypie się pod nożem i gumowate buły to jakiś ponury żart z
      uczciwego pieczywa.
      Nino, jeśli swoją piekarenkę chcesz otworzyć w Warszawie lub jej niedalekich
      okolicach, napisz na moją skrzynkę gdzie to będzie i na pewno znajdziesz we
      mnie stałą klientkę :-)
      • Gość: kaska Re: Lubicie chleb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 15:47
        ja kupuje w krakowie w piekarni na placu na stawach, maja swietne pieczywo,
        wszelkie kukielki, bulki, bardzo rozne chleby , podplomyki i co kto chce.
        Swietna piekarnia, wlasciwie vis a vis placu, a nie na nim samym. Na szczescie
        chodzic daleko nie musze, bo mieszkam obok.
    • Gość: Lilu lubimy IP: *.miechow.com / 195.136.93.* 02.01.04, 16:15
      Dzisiejsze pieczywo to dla mnie koszmar. Tęsknię za pachnącym bochenkiem.
      Lubię ciemne pieczywo, a to które sprzedają w pobliżu to marne,
      farbowane "atrapy", które nawet koło chleba nie leżały.
      Zaczęłam się rozglądać za maszyną do pieczenia chleba, bo wtedy może spełni
      sie moje marzenie. Jestem typem pieczywowo-nabiałowym.
      A co do pomysłu, to owszem-niezły; wydaje mi się, że lepiej w dużym mieście
      się sprawdzi. Może gdzieś blisko mnie :)?
      W jakim mieście chcesz działać?
    • Gość: bli Re: Lubicie chleb? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.01.04, 18:56
      Dla mnie najlepszy chleb, to taki, jaki pamiętam z dawnego dzieciństwa.
      Prawdziwy, bez polepszaczy, z brązową skórką, pachnący. Taki chleb pieką
      jeszcze gdzieniegdzie stare piekarnie opalane węglem. Z pieca elektrycznego
      chleb nigdy nie uzyska takiego smaku i zapachu. Niestety mieszkam w Warszawie,
      a tu takich piekarni nie ma. Ale gdy wyjeżdżam w góry lub na Mazury dużo czasu
      poświęcam na niemierzenie takiej właśnie prastarej piekarni.
    • wedrowiec2 Re: Lubicie chleb? 02.01.04, 19:22
      Lubię chleb:) Najbardziej smakuje mi chleb o nazwie "zwykły" pieczony przez
      piekarnię Arion w Szczecinie. Piekarnia ta jest wprawdzie wielkim molochem
      dodającym (chyba?) różne ulepszacze, ale nie odczuwam ich obecności. Ważne jest
      to, że na drugi dzień chleb jest jadalny, ale z biegiem czasu "starzeje się"
      jak normalny chleb.
    • carlam1 Re: Lubicie chleb? 02.01.04, 20:05
      Ja takze nie wyobrazam sobie zycia bez chleba!niestety tu gdzie mieszkam nie
      sprzedaja naszego polskiego pieczywa,a zaden zagraniczny wypiek mu nie
      dorownuje.Dla mnie wszystko tutaj ma ten sam zapach i smak,gdy jestem w Polsce
      zajadam sie zwyklym chlebkiem z chrupiaca skorka,mniam...a i jeszcze lubie
      mysliwski!
    • Gość: Nina Dziekuje:) IP: *.toya.net.pl 02.01.04, 23:57
      Wszystkim dziekuje i wobec tego nie pozostaje mi nic innego, jak zaczac szukac
      lokalu i piekarza:)
      Jesli mi sie uda-dam znac, ale pewnie dluga droga przede mna.
      Pozdrawiam.
    • Gość: Pichciarz Re: Lubicie chleb? IP: *.proxy.aol.com 03.01.04, 00:31
      Mieszkam w Nowym Jorku i tubylcy doskonale wiedzą gdzie można tutaj
      kupić "prawdziwy" chleb. Niedaleko jest taka stara piekarnia włoska piekąca
      chleby włoskiego typu w starym ceglanym piecu. Jest też trochę dalej miejsce
      gdzie kupuję całkiem dobry chleb polski, ale tylko biały z kminkiem. Wiem też o
      chlebie amerykańskim mocno podobnym do razowca.
      Twój pomysł jest doskonały, ale musisz zapoznać się ze starymi, najlepiej
      wiejskimi receptuarami i metodami wyrabiania ciasta oraz samego pieczenia. Ja
      kiedyś, jako dziecko jadałem taki prawdziwy, domowy razowiec, taki olbrzymi,
      okrągły bochen wypiekany albo na podłożu z tataraku, albo z liści łopianu.
      Chyba już nigdy takiego nie zjem bo już ani takiej mąki, ani takiej dzieży, ani
      takiego pieca nie uwidzisz. Ach, te wspomnienia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka