lakris 03.02.02, 19:47 Czy zna ktos przepis na te zdrowe ciasteczka? Wiem tylko tyle, ze gotuje sie mase z platkow i kakao a pozniej naklada sie lyzka na folie aluminiowa i czeka az przestygnie i stwardnieje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kinga Re: CIASTECZKA Z PLATKOW OWSIANYCH IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 16:24 Nie pamietam dokladnie, ale powinny wyjść tak czy inaczej: szklanka platkow owsianych ktore najpierw na sucho smarzymy na patelni, pol szklanki cukru pudru, 1/5 szklanki wiorek kokosowych mozna tez wrzucic inne bakalie, 100g masła rozpuścić, 2 zołtka, 2 łyżki mąki, odrobina cukru waniliowego, i na koniec do tak utartej masy ubite bialka a pozniej juz tylko uformowac ciasteczka, na blache i do piekarnika Aha ! tylko trzeba uwazac - pieczenie nie zajmuje dluzej niz 3-5 minut Udanych wypiekow!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malgosia Re: CIASTECZKA Z PLATKOW OWSIANYCH IP: *.waw.cdp.pl 22.05.02, 14:38 W wątku „Podajcie przepis na jakieś pyszne ciasto?" VICCA podała taki przepis: Makaroniki 1 szklanka płatków owsianych 2 duże łyżki kakao (bardzo czarnego) cukier waniliowy - 2 1 duża łyżka masła (masla nie margaryny!) 2 szklanki tłustego mleka Płatki + cukier + mleko - zagotować (płatki najlepiej wrzucić już do gotujacego się mleka, ale co kto lubi) dodać kakao i masło - wymieszać i gotować na wolnym ogniu (bardzo łatwo przywiera). Jak zabulgocze, to zdjąć i wylać na w miarę płaskie naczynie (zwilżone zimną wodą) i odczekać aż ostygnie (mnie się jescze nie udało doczekać tego momentu!). Pokroić i podawać. Jak ktoś lubi to może dodać rodzynki lub orzechy - ja gotuję do tych ciasteczek budyń karmelowy - pycha Ja kilka razy robiłam takie zwykłe ciasto z polewą z płatków owsianych - bardzo smaczne. Oto przepis: Oszukaniec Ciasto: niepełne 2 szklanki mąki, pół kostki margaryny, szklanka cukru, 4 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: półtorej szklanki cukru, 3 łyżki kakao, łyżka margaryny, 10 łyżek mleka, 2 szklanki płatków owsianych, aromat migdałowy Margarynę utrzeć z cukrem i jajami. Po trochu dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie utrzeć. Wylać na blachę o wymiarach 25 x 37 cm i piec 20-30 min w temperaturze 190-200°C. Kakao utrzeć z cukrem i odrobiną mleka, dodać margarynę i resztę mleka, zagotować. Następnie, mieszając, wsypać płatki, chwilę gotować, po czym dodać aromat. Wystudzoną masę rozsmarować na cieście i wstawić do lodówki. (100 g - 380 kcal). Ja do masy dodaję jeszcze płatki migdałowe i rodzynki. www.kulinaria.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia malgosia? IP: 3E1FE* / 62.31.224.* 22.05.02, 21:40 ten przepis od VICCA wyprobowalam, wyszlo, nawet jadalne, ale nie wiem czy to jest az takie super!! mi smakowalo jak zimny budyn z platkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniah Re: CIASTECZKA Z PLATKOW OWSIANYCH IP: *.tnt4.phl1.da.uu.net 23.05.02, 04:10 To chyba o ten przepis prosisz? 1/2 kostki roztopionego masla lub margaryny 2 szklanki cukru 2 lyzki kakao 150 ml (5 oz.)skondensowanego mleka (nieslodzonego) 3 szklanki platkow owsianych blyskawicznych ja jeszcze dodaje 3 czubate lyzki masla orzechowego (peanut butter), ale to chyba niekonieczne Zagotowac pierwsze 4 skladniki, ciagle mieszajac i gotowac od momentu zagotowania dokladnie 1 minute. Zalac ta masa platki owsiane i maslo orzechowe, ktore masz odmierzone i przygotowane w duzej misce. Lyzka klasc na papier woskowany lub folie, formowac kupki lub kuleczki. Smacznego, Ania Odpowiedz Link Zgłoś