Gość: wotan
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
10.08.10, 14:41
Właśnie wróciłem ze Słonecznego Brzegu. Na gorąco podaję parę informacji.
Jechałem samochodem przez Rumunię. Niestety zupełny błąd. Drogi marniutkie, korki, remonty. Dodatkowo musiałem zapłacić za prom przez Dunaj 20 euro. Autostrada w Bułgarii niezła chociaż dosyć nierówna. Na granicy płacimy za winietę na cały miesiąc. Sam Słoneczny Brzeg to typowa osada turystyczna droga i głośna w sezonie. Najlepiej zakupów dokonywać w sieci Mladost najtaniej. Market ok. 1 km od morza. Ceny umiarkowane. Chleb - 1 Lewa, piwo - 1,2 lewa, duża Cola 2l - 2,4 lewa, pomidory 1kg - 1,5 lewa, masło 250 - 2 lewa, woda 2l - 2 lewa.
Plaża i woda niezła chociaż ciasno. Parasol na plaży obowiązkowy - 7 lewa, fotele nieobowiązkowe - 7 lewa.
Skuter wodny 10 min.- 40 lewa, spadochron dla 2 osób - 40 lewa.
Byłem w hotelu 5 gwiazdek. Doba za studio ok 45 euro dla 2 dorosłe 2 dzieci.
Zmorą są próby wydawania wszędzie zaniżonej reszty i to niezależnie od tego czy to jest budka z kukurydzą, restauracja czy hipermarket. Trzeba dobrze liczyć resztę, albo dawać zgodną kwotę. Uwaga jadąc samochodem trzeba zapłacić za parkowanie na miejscu 10-15 lewa za dobę.
Restauracja w miarę tania, oczywiście najdrożej najbliżej morza. Ceny: sałatka Szopska - 4 lewa, pizza - 7 lewa, zupa - 3 lewa, mięso mielone grillowane 3 kawałki z frytkami - 7 lewa.
Byliśmy w knajpie regionalnej Vesielo Sielo, półmisek z dużą ilością jedzenia regionalnego ( papryki faszerowane, kawałki kurczaka, pomidory, ser + kola dla 2 osób ) program artystyczny = 30 lewa
Benzyna 95 w samym Słonecznym Brzegu = 2,20 lewa poza = 2,17 lewa
To na razie tyle.