Dodaj do ulubionych

msz paszport serbia

IP: *.pubip208.sta.nsm.pl 08.08.11, 07:17
sprawdzałam na stronie MSZ.gov.pl do Serbii nie jest potrzebny paszport , wiec skąd te wpisy ze koniecznie trzeba mieć, czy celnicy robią jakieś trudności jak jest naprawdę, czy ktoś przekraczał ostatnio granice na dowodzie - i jak było- czy bez problemów?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: msz paszport serbia 08.08.11, 09:33
      nie robią problemów ani trudnosci.
      a wpisy od tych co to potrafia się zapytać czy do Bułgarii paszport potrzebny albo będą się 3 dni kłocić że do Chorwacji tylko z paszportem :D
      jest tak grupa ludzi co swoje wie i żadne MSZty tego nie zmienią :)

PS miałem koleżankę w pracy która po naszym wejsciu do UE z 4 lata latała z paszportem do NIemiec bo co bedzie jak celnik nie bedzie wiedział że jej dowód wystarczy.
      • turx01 Serbia jednostronnie zniosła paszporty 09.08.11, 02:48

dla obywateli Unii wiosna ubiegłego roku. Najpierw tymczasowo, gdy z powodu wybuchu wulkanu, zwieszono ruch lotniczy w Europie, potem przedłużono na stałe.
        Osobiście radziłbym mimo to zabierać paszporty, jak kto ma oczywiście.
        • trypel Re: Serbia jednostronnie zniosła paszporty 09.08.11, 08:50
          w każdym razie paszporty do przejechania granicy Serbii nie są potrzebne a jak ktoś chce to moze wziać i je i kartę do biblioteki.
          • turx01 Re: Serbia jednostronnie zniosła paszporty 09.08.11, 23:28
            trypel napisał:

> w każdym razie paszporty do przejechania granicy Serbii nie są potrzebne a jak
            > ktoś chce to moze wziać i je i kartę do biblioteki.

Oczywiście.
            Przydają się jednak w sytuacjach nadzwyczajnych, w kontaktach z waaadzą głównie. Są lepiej widziane, chyba podświadomie. (czego nikomu nie życzę, oczywiście).
      • Gość: mareczek07 Re: msz paszport serbia IP: *.AM.osi.pl 18.11.11, 19:41
        ten wpis :lekka przesada ;dotyczył opnii danki -ja też nie miałem nigdy problemu
        • turx01 Re: msz paszport serbia 20.11.11, 06:44
          Gość portalu: mareczek07 napisał(a):

> ten wpis :lekka przesada ;dotyczył opnii danki -ja też nie miałem nigdy proble
          > mu

Ale jak można wierzyć dance która pisze tak:

"Nas polakow ..."
    • Gość: Piter0 Re: msz paszport serbia IP: *.poczta.lublin.pl 08.08.11, 13:46
      Rozważałem jazdę do Bułgarii przez Serbię i szukałem informacji na ten temat. Na www.bulgaricus.com jest temat "dojazd przez Serbię" i tam przeczytałem relacje kilku osób którzy potwierdzały że przekraczyły granicę na podstawie dowodu osobistego, jednocześnie piszą że trzeba koniecznie posiadać ważną zielona kartę w której wymieniona jest Serbia. Zgłaszają również, że w wielu miejscach występują problemy, związane z brakiem lokalnej waluty (np. nie działa czytnik kart i nie chcą przyjąc zapłaty w euro ale za rogiem stoi pan który pomoże.... po wiadomo jakim kursie).
      • Gość: stavros Re: msz paszport serbia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 18:11
        wymogu paszportu, podobnie jak do HR albo CH nie ma

jednak w przypadku wypadków losowych niosących konieczność kontaku z ubezpieczeniem, lekarzem, urzędami, policją itp, brak paszportu może być problemem, za tego względu, że zniesienie wymogu posiadania paszportu nie jest uregulowane dwustronną umową Serbii z UE, tylko jest decyzją jednostronną tego kraju

np. zdarzały się przyadki, że ubepieczyciel odmawiał wypłaty odszkodowania ponieważ zgodnie z naszym (nie serbskim czy chorwackim) prawem, dokumentem obowiązującym w podrózach poza UE jest paszport
    • Gość: danka Re: msz paszport serbia IP: *.pools.arcor-ip.net 18.11.11, 02:28
      Lepiej wez paszport z dowodem nie ryzykuj oni sie tam rzadza swoimi prawami.Nas polakow trzepia.Trzymaj sie regulaminu przewozenia wodki i papierosow.lekcewazace lub glupie spojrzenie mozesz miec klopoty i to spore.Moje wrazenie o tym kraju: wszyscy turysci to wrogowie.Odprawa graniczna to horror.Jesli twoje auto ma bag na 40 litrow benzyny a pan na stacji powie ci ze wlal ci 50 litrow, plac nie dyskutuj.Jednym slowem: ja juz, od tego kraju trzymam sie z daleka.Wybralam samolot jest bezstresowy a serbia to syf,kila i mogila.Moze sa ladne miejsca ale mnie tam nie ciagnie.Znam lepsze kraje.
      • Gość: mareczek07 Re: msz paszport serbia IP: *.pasjo.net 18.11.11, 10:20
        chyba lekka przesada
        • Gość: kizia Re: msz paszport serbia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.11, 15:03
          Nawet nie lekka - zupełnie nie rozumiem dlaczego mam płacić za 50 l. jak widać ze jest wlane 40 ????? przecież tam są normalne cywilizowane stacje benzynowe
          • nioma Re: msz paszport serbia 18.11.11, 15:37
            Przez Serbie jechalismy kilka razy: nigdy nie zatrzymala nas policja, nikt nas nie trzepal, na bramkach placilismy w euro (sa normalnie wywieszone kartki z oplatami i podane ile w euro).
            Nocowalismy w motelu w Serbii: sympatyczni ludzie, obsluga w porzadku. Rezerwowalismy motel przez internet, w trakcie drogi dzwonilid o nas z motelu zapytac czy ok, czy bedziemy itp.
            Na stacjach benzynowych placilismy karta, wg wskazan z dystrybutora.
            To normalny kraj.
            Skad wam sie biora takie dziwne opowiesci?
            To tak jak z niedzwiedziami polarnymi ktore biegaja po Warszawie.
            • pawel.slonecznybrzeg Re: msz paszport serbia 18.11.11, 18:38
              jechałem 2 razy via SRB, tankowałem,jadłem - bez kantów i oszustw, a na granicy SRB-Węgry trzepał nas Węgier :)
    • Gość: Arek Re: msz paszport serbia IP: *.ronus.pl 18.11.11, 19:46
      Paszportów nie trzeba ale zielona karta jest obowiązkowa. Na granicy różnie trochę dokumenty potrzymają niby coś sprawdzają ale bagaży nie trzepią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka