Gość: Dorota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.13, 08:58 Witam, wybieram się do Bułgarii, proszę o informację i radę za razem - co z napiwkami? Chodzi mi głównie o obsługę hotelową. Ale inne rady tez przyjmę z pokorą :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lenzi Re: Bułgaria - napiwki IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.13, 19:51 Bylam w 2012 i jade za tydzien/31.05/ ale juz w inne miejsce -napiwki zostawia sie np.na lozku dla sprzatajacych /2 , 5 euro / ja zostawialam pare razy /bylam 2 tyg/ i bylo dobrze. Bez napiwkow tez bylo niezle. Jezeli macie ALL to napiwki dobrze dac barmanowi i wtedy roznica w drinkach jest znaczna.Z tym ze to zalezy od ciebie czy masz ochote dac czy nie ...twoj wybor.Jednak jest taki zwyczaj i ..... Milych wczasow!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Bułgaria - napiwki IP: *.swidnica.mm.pl 25.05.13, 20:08 Dziękuje bardzo! Dla mnie Bułgaria - pierwszy raz. Do tej pory inne kraje, gdzie sprawa napiwków jest oczywista. Ale małe pytanie jeszcze jedno - wspomniałaś o Euro, czy ta waluta jest bardziej tam popularna? A sprawa napiwków w paszporcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenzi Re: Bułgaria - napiwki IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.13, 21:12 Euro i dolary sa tam do wymiany -ja mialam euro /za 1 euro - 1,90 lewa tak bylo 2012/ W marketach placilam lewami i euro tez przyjmowali/przeliczali/. Jezeli chodzi o przydzialy pokoi to bez zadnych dodatkowych kosztow dostalismy fajny pokoj.Jezeli cos by wam nie pasowalo to zawsze mozna porozmawiac w recepcji lub ze swoim pilotem /nie wiem czy jedziecie z biura czy sami ?/ Nam sie bardzo podobalo i dlatego wracamy chociaz w inne miejsce.Milych wczasow !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Bułgaria - napiwki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.13, 22:58 Drobne napiwki za porządnie wykonaną usługę na pewno są mile widziane, ludzie pracujący przy obsłudze turystów nie zarabiają dużo. Miejscowi z reguły zaokrąglają rachunek w górę przy płaceniu w restauracjach tak, by dodać 10-15% napiwku. Spotkałem się ze stwierdzeniem, że tylko Niemcy żądają reszty co do stotinki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulka Re: Bułgaria - napiwki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.13, 11:32 Co znaczy drobne napiwki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Bułgaria - napiwki IP: *.btc-net.bg 27.05.13, 07:28 jestem co roku w Bulgarii i nie daje napiwkow , polecam strone www.zlotabulgaria.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulka Re: Bułgaria - napiwki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.13, 11:33 Co znaczą drobne napiwki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenzi Re: Bułgaria - napiwki IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.13, 15:16 Mysle ze drobne znaczy 2 euro, 5 euro , 1 dolar cos kolo tego ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Bułgaria - napiwki IP: 195.158.247.* 28.05.13, 15:00 no i co w związku z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluk Re: Bułgaria - napiwki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.13, 15:30 jak to co? w Bulgarii nikt napiwkow nie wymusza a w Egipcie, Tunezji, Turcji WYMUSZAJA bakszysz nawet przy serwowaniu z all inclusive w Bulgarii warto zostawic napiwki pokojowym no i oczywiscie w knajpkach to chyba oczywiste, chyba ze dodaja z gory za serwis Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Bułgaria - napiwki 29.05.13, 08:11 ja wymuszają? przykładają pistolet do głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Bułgaria - napiwki IP: *.static.chello.pl 29.05.13, 08:29 Wyciągają łapę PRZED wykonaniem usługi. Odpowiedz Link Zgłoś