Dodaj do ulubionych

jazda do Bułgarii

03.06.13, 17:09
Cześć, czytam na forum ze dużo z panstwa jadąc do Bułgarii jeżdzą przez Bukaresztu co moim zdaniem jest zbyteczne i czasochłonne.Jestem Bułgarem mieszkający w Polsce i dwa razy w roku jeżdzymy do Warny tą trasą: Opole, Raciborz ,Chałupki,Karvina, Cesky Teśin. Żilina ,Martin.Zvolen, Śahy, Budapest( obwodnica) M5 do Nagylak, Arad,Deva,Sibiu,R Valcea,Pitesti,. Z Pitesti autostradą kierujemy sie na Bukareszt . Gdziez w polowie drogi do Bukaresztu ok. 50-60 km. będzie wioska Corbii -Marii ,tam zjezdzamy z autostrady i sie kierujemy na miasto Ghimpati (Gympac).Droga spokojna bez większego ruchu po drodze mozna kupic warzywa, owoce,.Dojeżdzamy do miasta Ghimpaty,miasta prawie nie widać ale jest duze skrzyżowanie a po lewej stronie stacja CPN Petrom.Z tej stacii pozostaje nam do Giurgiu jakieś 40 km.Obwodnica Bukaresztu jest bardzo ruchliwa, i zatłoczona a jazda po mieście dla ludy o mocnych nerwach. Winietki kupujemy na słowacji, Wegry, Rumunie i Bulgarii na 1 miesiąc No to przyjemnego urlopu
Obserwuj wątek
    • Gość: gtw Re: jazda do Bułgarii IP: *.static.sl-net.pl 03.06.13, 20:41
      mało kto jeździ przez Bukareszt jako taki tylko właśnie obwodnicą, które choć ruchliwa, jest jak najbardziej przejezdna

proponowana przez ciebie trasa to masakra

• mirek-50 Re: jazda do Bułgarii 03.06.13, 21:09
        A jaką trasą wy jezdzite . Krótszą nieznam( 1600 km.) chyba że przez Ukrainą
        • des4 Re: jazda do Bułgarii 03.06.13, 21:41
          prościej jest jechać przez Serbię, albo z Budapesztu na Debreczyn i dalej na Cluj

droga z Arad jest fatalna, podobnie jak ta lokalna przed Bukaresztem, do tego dochodzą wiochy długie po kilka km na trasie zatłoczone furmankami i innymi lokalnymi wynalazkami
          • mirek-50 Re: jazda do Bułgarii 03.06.13, 22:36
            Ja niewiem że przez Serbie jest prosćiej,bardzo w tym watpie hotele na autostradzie po 60 eur, opłata za przejazd ok. 20 eur. Serbskie policjanty czepiaja sie wszystkym, nawet o tym czy masz zarówki zapasowe w samochodzie. W Rumunii jest bardzo duzo hoteli po drodzie za 20 eur mozna śie przespac i jechac dalej.Ale kazdy wibiera sam jak ma jechac
            • Gość: Madzia Re: jazda do Bułgarii IP: *.kielce.vectranet.pl 04.06.13, 22:41
              Witam. Jechalismy 3 razy przez Serbie. Nie było problemów z policjantami.
              • des4 Re: jazda do Bułgarii 01.07.13, 10:30
                nie wiem gdzie ty widziałeś te hotele po 60 euro? niedawno zarezerwowałem w Leskovacu hotel z pokojem dla 4 osób i śniadaniem za 40 euro, dwójka kosztuje 25 euro ze śniadaniem

policji choć dużo się widzi, też nigdy niem miałem okazji spotkać twarzą w twarz, w Rumunii natomiast zdarzało mi się płacić 20 euro łapowki

a komplet żarówek kosztuje 10 zl w hipermarkecie
      • Gość: Chorwat Re: jazda do Bułgarii IP: *.adsl.net.t-com.hr 04.06.13, 15:42
        Zapraszam tym razem jednak do Chorwacji:) Jest blizej dojechać z Polski poprostu..Klimat podobny a moze cieple jak zawsze , nawet w wrzesniu...i co skusicie sie? :)
        • Gość: xyz Re: jazda do Bułgarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.13, 23:23
          polacy jadący do chorwacji 3/4-te zabierają cały bagażnik żarcia,wody,itp.jadąc do bułgarii nie musisz tego robić-poprostu ceny o połowę niższe.chorwacja to piękny kraj,który umie to wykorzystać w 200%.
          • Gość: Chorwat Re: jazda do Bułgarii IP: *.adsl.net.t-com.hr 05.06.13, 23:25
            Gdzie kolwiek sie pojedzie na wakacje potrzebny sa pieniadze...A zabierać zarcie ze soba uwazam ze niema sensu...wszystko jest na miescu....przeciez wakacje sa tylko raz w roku przez pare dni :) Nic niema za darmo :(
            • Gość: xyz Re: jazda do Bułgarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 23:42
              szanowny chorwacie rozumiem,że zarabiasz 3x śrenia krajowa ja zarabiam 120% i bez pełnego bogażnika się nie obejdzie-czyli 2 os.to 4500zł.2tyg.oczywiście z pełnym bagażnikiem.
        • gosze Re: jazda do Bułgarii 03.07.13, 00:08
          Chorwacja jest piękna ale plaży są kamieniste.Zapraszam do Bułgarii do Obzoru.Plaża prawie 4 km.Mnustwo wygód i knajpek na piasku.A słońca też bardzo dużo.
    • sylwiaellada Re: jazda do Bułgarii 01.07.13, 10:07
      Jak dla mnie trasa jest super,jadę z okolic Rzeszowa więc do Sibiu dojedziemy z kierunku Cluj Napoca.Mam pytanko odnośnie zjazdu przed Bukaresztem. Moja mapa pokazuje zjazd trochę dalej niż w Corbii Mari. Czy faktycznie można zjechać z autostrady w okolicach Vanatorii Mici?
      I jeszcze jedno,czy mógłbyś polecić niedrogi nocleg w rejonie Sibiu? Dziękuję
      • des4 Re: jazda do Bułgarii 01.07.13, 10:41
        nie zjeżdżaj nigdzie, tylko dopiero na obwodnicę Bukaresztu, lokalnymi drogami nie nadrobisz, jakość ich jest dość kiepska a wiochy zapchane furmankami, wózkami z arbuzami i błąkającymi się psami, od Bukaresztu masz natomiast prawie od razu ekspresówkę a do Giurgiu

w samym Giurgiu, jeśli jedziesz z dobra nawigacją, trzymaj się jej wskazań, nie drogowskazów, które poprowadzą cię na przejście dla tirów, drogowskaz wskazujący przejście dla osobówek jest dopiero kawałek po wjechaniu do miasta

kilkadziesiąt km za Sibiu, już po przejechaniu Karpat, kilka km za Ramnicu Valcea po lewej stronie drogi jest motel Hans, popularny wśród tirowców, niedrogi i można przyzwoicie zjeść
        • sylwiaellada Re: jazda do Bułgarii 02.07.13, 07:09
          Dzieki za podpowiedzi. Mam zle doswiadczenia z przejazdu przez Bukareszt dlatego pytam o objazd.3 lata temu utknelismy w gigantycznym korku wlasnie na obwodnicy Bukaresztu,poza tym zjazd na nia jest kiepsko oznakowany,latwo minac. Zastanawiam sie czy w weekend jest prawdopodobienstwo,ze obwodnica bedzie mniej zapchana? Przez Bukareszt bedziemy przejezdzac w niedziele rano wiec moze lepiej przez centrum?
          • des4 Re: jazda do Bułgarii 02.07.13, 07:41
            zjazd jest oznakowany tak sobie, ale każda aktualna nawigacja poprowadzi cię jak na sznurku

no i właśnie należy jechać w weekend, nie tylko ze względu na mniejszy ruchu na obwodnicy, ale i w całej Rumunii, w weekendy większość tirów ma zakaz jazdy

jeśli jedziesz w niedzielę rano, nie zastanawiaj się, tylko jedź obwodnicą
            • Gość: Konrad Re: jazda do Bułgarii IP: 91.218.157.* 02.07.13, 15:29
              Witam wszystkich.
              Ja jadę 4 raz do Bułgarii własnym autem z Łodzi i do tego samego miejsca Obzor jedziemy w 2 rodziny każda swoim tempem spotykamy sie z reguły na granicy danego kraju i ustalamy plan jak dalej :) wakacje w Bułgarii naprawde są tanie polecam każdemu kto sie wybiera mamy 2 dzieci 5+8 lat to nasza 4 podróż dodaje wiadomo męcząca ale potem jak sie dojedzie rozpakuje autko i pójdzie na kolacje z wyżerka i piwem za 50 leva=100zł za całą rodzine to sie wspomina ze nad Bałtykiem mozna za smierdząca rybke zapłacić 80zł od łepka i tyle w temacie, dzieci maja atrakcje + baseny , ciepła woda w możu lunaparki wieczorem naleśniki, lody do bulu, zakupy ubrania, za hotel płacimy 40euro za dzień =12 nocy 480euro paliwo 700zł w jedna strone ...mieścimy sie z wszystkimi kosztami z atrakcjami dla "dorosłych" za cały wyjazd w kwocie 5000pln. Zawsze znajdzie sie ktoś dla kogo to grogo ale mnie na Bałtyk nie stać.......pozdrawiam wszystich
              • Gość: gtw Re: jazda do Bułgarii IP: *.static.sl-net.pl 02.07.13, 20:47
                jazda ze spotkaniami tylko na granicach nie ma sensu, albo się jedzie indywidualnie, albo razem i akceptuje w ten sposób pewne wspólne ustalenia

po to się jedzie razem, aby pomóc sobie w przypadku problemów albo razem zjeść obiad na trasie

do wspólnej jazdy nie trzeba się trzymać zderzak za zderzakiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka