Dodaj do ulubionych

Nessebar - przewodnik

IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 13.04.14, 10:43
Witam,

ma ktoś z Was może jakiś przewodnik czy coś w tym rodzaju - co warto zwiedzić w Nessebarze?
Obserwuj wątek
    • greg2105 Re: Nessebar - przewodnik 13.04.14, 19:05
      Jak juz bedziesz w Bulgarii to oprowadze Cię i jeszcze zaprosze na kawe
      Pozdrawiam
    • Gość: Bubchinka Re: Nessebar - przewodnik IP: 90.154.198.* 13.04.14, 20:05
      Witam,
      tak ja jestem pzrewodnikiem po Neseberze, mam również serwis turystyczny. Możecie więcej poczytać tu: www.urlopbg.com

Są zdjecia z Neseberu, troche informacji. Najbardziej ciekawe są cerkwie, cekiew Św. Stefana z 10 wieku - w środku są zachowane freski, nowoczesna cerkiew też jest ładna, cerkiew Sw. Pantokrator jest piękna. Warto zwiedzić winiarnę, kupić sobie dobre wino lub rakiję. Są stateczki z neseberu do Słonecznego Brzegu - też fajne przeżycie. No i oczywiscie spacer brukowanyi uliczkami, obiad w restauracji rybnej przy samem morzu.

Pozdrawiam
      Sylwia
      • aseretka Re: Nessebar - przewodnik 13.04.14, 20:24
        Neseber jest ze swoimi średniowiecznymi kościołami (mówi się, że to miasteczko z największą liczbą kościołów na mieszkańca), brukowanymi wąskimi uliczkami i starymi kamienno-drewnianymi domami. Niestety miasteczko zatraciło swój urok. Gdy byłam tam w latach 70 ubiegłego stulecia byłam zauroczona jego pięknem, pochodzącym z V wieku Starym Biskupstwem zwanym też Hagia Sophia, bazyliką Matki Bożej, kościołem Jana Chrzciciela, kościołem Chrystusa Pantokratora. Idąc brzegiem półwyspu patrzyłam z zachwytem na rozwieszone rybackie sieci i suszące się na słońcu ryby. Gdy byłam tam 10 lat temu piękno zostało zasłonięte przez badziewne stragany z chińszczyzną i spacer już nie sprawiał takiej przyjemności, jak kiedyś. A szkoda...
    • Gość: Jakub Re: Nessebar - przewodnik IP: *.ddns-lan.rakovski.ekk.bg 20.07.17, 14:55
      W każdą niedzielę można dolączyć do polskiej grupy. Koszt zwiedzania to 5 eur na osobę. Jest też bezpłatna degustacia wina. Więcej informacii można przeczytać na stronie www.nessebarprzewodnik.pl
    • mangiem Re: Nessebar - przewodnik 04.08.17, 17:31
      W Nesseberze warto udać się do starego miasta. Jest to przepiękne małe miasteczko, gdzieniegdzie można zobaczyć jeszcze ruiny murów obronnych oraz urokliwych cerkwi. Polecam zwiedzenie z polskim przewodnikiem (www.nessebarprzewodnik.pl) można się od niego dowiedzieć wiele ciekawostek za naprawdę niewielką cenę.
    • Gość: pazurcezara Re: Nessebar - przewodnik IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.17, 00:37
      Pachnie wpisem sponsorowanym.
      • Gość: xyz Re: Nessebar - przewodnik IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.17, 02:11
        Pachnie jak nic;) A wystarczy wpisać w google, wydrukować mapkę i kierować się według wskazań. Nessebar nie jest metropolią, trudno się zgubić;)
    • Gość: Olga Re: Nessebar - przewodnik IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.17, 17:16
      5 euro za oprowadzenie i podanie wszystkiego na talerzu super sprawa.
      • Gość: zero Re: Nessebar - przewodnik IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.17, 15:15
        0 = zero €
    • starybulgar Re: Nessebar - przewodnik 21.02.19, 14:36
      Ogólnie fajne widoczki
      youtu.be/CnyuR-uaL9U

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka