Dodaj do ulubionych

Kiten 2015

09.07.15, 20:35
Witam wszystkich serdecznie,
Wybieram się w tym roku do Kiten i w związku z tym mam gorącą prośbę o wszelkie praktyczne rady co do tej miejscowości jak np:
1. Polecane restauracje, bary w których można smacznie i ekonomicznie zjeść i co zjeść..
2. Co warto zwiedzić ?
3. Którą część plaży uważacie za najlepszą ?
4. Polecane kwatery, apartamenty, hotele z aneksem kuchennym
Więcej pytań na teraz nie mam, ale na wszystkie te inne porady bardzo czekam i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 09.07.15, 21:53
      Witam
      W tym roku jedziemy czwarty raz do Kiten co świadczy o tym że to miejsce jest urokliwe- moim zdaniem jedno z ładniejszych miejsc w Bułgarii nad Morzem Czarnym Wyjeżdżamy z W-wy samochodem 24.07 z noclegiem w Rumunii. Od 27.07 będziemy w hotelu SIGMA przez dwa tygodnie. Co do jedzenia to jest mnóstwo barów ,knajpek w całej miejscowości gdzie mozna niedrogo się najeść niemalże przez całą dobę Są pory dnie gdzie serwuje się tzw. zestawy dnia po promocyjnych cenach- naprawdę nie drogo. Warto zwiedzić niedaleko przepiękny Sozopol, Rejs stateczkiem po Roipotamo rzeką która wpada do Morza Czarnego, Można wybrać się calkiem na południe wybrzeża bułgarskiego do granicy z Turclą, Do Primorska niemalże łączącym się z Kiten. Najładniejsza plaża Altiman-szczególnie polecana dla dzieci. Jeśli chodzi o kwatery to można szukać przez BOOKING w opcji z aneksem kuchennym. Poza tym jest dużo wolnych kwater prywatnych
      • goral1035 Re: Kiten 2015 10.07.15, 20:49
        Widzę, ze na kwiatka można zawsze liczyć. Jesteś wyjątkowo aktywny na forum a to co teraz napisałeś to naprawdę dużo ważnych dla mnie informacji. Dzięki dzięki dzięki. My wyjeżdżamy w sierpniu więc rzetelnie będę obserwował czy po pobycie pozostawisz jakiś wpis, opis pobytu i aktualne tegoroczne porady. pozdrawiam.
        • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 10.07.15, 21:09
          Dziękuję za pochlebstwa ale jakby co to chętnie pomogę ,poradzę. O tegorocznym pobycie na bieżąco poinformuję . Pozdrawiam
      • goral1035 Re: Kiten 2015 10.07.15, 21:10
        Mam do ciebie jeszcze pytanko dotyczące Rumuni. My też będziemy nocować w w tym kraju, przypuszczam w rejonie Sybiu czy Sibin, jakoś tak to się pisze. Natomiast nie wiem czy rezerwować przez booking czy coś na miejscu szukać. I najważniejsze pytanie: czy w Rumuni za pensjonat trzeba płacić rumuńską walutą, euro czy kartą. I czy do Rumuni zabieracie ze sobą na wszelki wypadek jakieś leje....
        • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 10.07.15, 21:52
          Nie wiem z jakiej części Polski jedziesz. Ja jak wcześniej pisałem jadę z W-wy. Wyjeżdżam w piatek po południu do Kacwina- tam zostaję na noc u rodziny. Wczesnym rankiem wyjazd przez Słowację , Węgry do braszów www.booking.com/index.pl.html?aid=376384;label=Booking-PL-FXSWNaK0MQ8O*iuubyuaRAS46237249100:pl:ta:p1:p2592.000:ac:ap1t1:neg;ws=&gclid=Cj0KEQiA3bymBRC19IrD7O_NrYsBEiQAb2dpA-bHZyi9vYlFh0X89j0Kx2QlyBUxqUknkSQpF6SYEFEaAoRm8P8HAQ;auth_success=1;lang=pl;selected_currency=EUR nocleg i pod wieczór w niedzielę do Kiten. Ja jak mi się uda to kupuję ok150-200 lei albo można euro .
          • goral1035 Re: Kiten 2015 10.07.15, 22:03
            Kacwin na Spiszu?????:) Blisko Niedzicy??. Ja jestem z Kościeliska obok Zakopanego więc i stąd będziemy jechać. Jak ty nocujesz w Braszow to znaczy ze wybrałeś trochę inną trasę nie przez góry ale mniej więcej na tej samej wysokości. Do kluż Napoka jedziemy tak samo. Ja pojadę na Sybin bo strasznie wszyscy wychwalają widoki.
    • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 10.07.15, 22:01
      Przepraszam to jest właściwy link:www.booking.com/hotel/ro/pensiunea-leo.pl.html?aid=376384;label=Booking-PL-FXSWNaK0MQ8O%2AiuubyuaRAS46237249100%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2592.000%3Aac%3Aap1t1%3Aneg;sid=84a365a67996b37cea3a9dbda391aeec;dcid=1;dist=0;group_adults=2;srfid=c938b2607d75ff955a271e31e2145ad31fb0c328X1;type=total;ucfs=1&
      • goral1035 Re: Kiten 2015 11.07.15, 18:20
        No i kolejne pytanie. Powiedz mi czy bierzecie ze sobą jakiś parasol czy może wynajmujecie na miejscu. pewnie pytanie wyda ci się głupie ale jestem człowiekiem gór, wiem o nich wiele a wakacje nad morzem to już zupełnie inna bajka
        • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 11.07.15, 20:30
          Witaj góralu. Tak się domyśliłem żeś góral po loginie. Ale do rzeczy.
          Jeśli jedziesz samochodem i masz parasol to warto zabrać. Wynajmować nie - Jeśli nie masz żaden kłopot bo na miejscu za parę lewa kupisz takowy. Parawan nie jest potrzebny. Pozdrawiam
    • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 28.07.15, 17:28
      Witam wczoraj dotarlismy do Kiten. .pogoda wspaniała i nic nie wróży aby wb najbliższym czasie się w zmieniła.. Jeśli chodzi o zakwaterowanie to niema problemu. Dużo wywieszek na domach o wolnych kwaterach. Jeśli wybierają się samochodem to sprawdź dobrze trasę to znaczy informacje o robotach drogowych czy korkach. Ja jechalem przez Słowację i Węgry drogami bezplatnymi - nie ma problemu. Natomiast Rumunia to sprawdź . Na pewno nie polecając trasy przez Braszów. Straszne korki. Przejście graniczne Ruso. Bułgaria bez problemu. Paliwo na Węgrzech drogie. Słowacja , Bułgaria podobnie jak u nas w Polsce. To tyle. Jeśli masz pytania to pisz. Pozdrawiam
      • goral1035 Re: Kiten 2015 29.07.15, 20:49
        Dzięki Ci bardzo za informacje. Trasę przez Słowację mam tak że winiety i tak nie potrzebuje bo jadę przez aggtelek. droga dobra, czas podobny a krótsza trasa i winiety nie trzeba. Na Węgrzech chyba też ominę autostrady bo nie jest ich dużo na tym odcinku. W Rumuni planowałem jechać na Sibiu a po twojej informacji to już na pewno:)
        Jeżeli będziesz miał czas to proszę cię o info o jakiejś fajnej restauracji i niekoniecznie drogiej. I co warto jeść. no i która plaża lepsza bo chyba są dwie. Tłumy????
        Kolego drogi jak dobrze pamiętam pisałeś że jedziecie z noclegiem w Rumuni. za nocleg płaciliście w lejach, euro czy kartą...
        Pozdrawiam i przyjemnego pobytu.
        • goral1035 Re: Kiten 2015 29.07.15, 22:13
          Nie wiem czy nie przesadzam z prośbą tym bardziej że Sigma to jest blisko plaży. Ale jakbyś spacerował gdzie blisko centrum to zwróć uwagę na mały hotelik Albatros Family, jest bardzo tani, najtańszy na booking w Kiten, ma super mega opinie więc coś mi tu nie gra. Nie proszę byś wchodził do środka, chodzi mi tylko o powierzchowną opinię i oczywiście przy okazji. Nie zebytś specjalni mial go szukać, odpoczywaj:) Gorąco pozdrawiam
          • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 29.07.15, 23:09
            Witam .oczywiście sprawdze ten hoteli dam odpowiedz. Mogę z całą odpowiedzialnością polecić hotel HIT. Byliśmy tam trzykrotnie. W tym roku wybralismy sigma że względu na całodziennej wyżywienie. Mogę jeszcze pod powiedzieć że można jechać w ciemno i wybierać kwatery od wyboru do koloru . Co do Rumunii to można płacić euro lub lejach. Polecam euro ponieważ czy to winiety czy inne opłaty zazwycza na swoją korzysc. Uwaga na policje bo polują na turystów w miastach za przekroczenie prędkości.co do plaży to to pisalem wcześniej - raj na ziemi. Temperatura wody ok 28stopni. Dla dzieci bardzo bezpiecznie. Jakby co to pytaj. Nie od razu podpisze bo z internetem bywa różnie. Dopiero późno jako tako chodzi. Pozdrawiam
    • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 30.07.15, 18:11
      Witam ponownie. . zrobiłem rozeznanie i tak jak pisalem kwater sporo wolnych. Ale zasugerował bym hotel
      PARK 1. Znajduje się blisko naszego hotelu SIGMA. Nie będę opisywał bo znajdziesz go na BOOKINGU. Pozdrawiam
      • goral1035 Re: Kiten 2015 30.07.15, 18:23
        Witam. dzięki za szybką odpowiedź. hotel o którym piszesz rzeczywiście wygląda fajnie i jest mega tani... Natomiast terminy dostępne są do 21 sierpnia i po 8 września..... Nas jest piątka, ja z żoną i trójka młodych brzdąców. Więc aż tak dużo ofert nie ma. Hit rzeczywiście cieszy się dobrą sławą ale nie mają albo nie mają w tym terminie czteroosobowego pokoju z dostawką dla niemowlaka. Albatros ma jeden ale od 24 a nie 23.... Ten Albatros jest bliziutko Hitu:) Hit ma doskonałą ofertę dla rodziców z jednym maluchem, nawet do 12 lat ma gratis.
        • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 30.07.15, 19:49
          Witam. Akurat składa został że byliśmy w hicie trzy razy. Znamy właścicieli możemy zapytać o ten termin i wstępnie zajmować. Pozdrawiam
          • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 31.07.15, 00:50
            Mam p4oblem z wysłaniem wiadomości zadzwonił do mnie +48 502243954 mam ofertę hotelu park1 apartament za 62 lewą. Jak jesteś zainteresowany zadzwonił. Pozdrawiam
    • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 31.07.15, 10:02
      Witam. Oto bezpośredni kontrakt z hotelem : park1kiten.com . maja wolny apartament w terminie który ciebie interesuje. Koszt 62lewa za dobę. Pozdrawiam
    • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 31.07.15, 10:11
      To jest bezpośredni tel. do pani z która rozmawiali : 0885988884.
      • goral1035 Re: Kiten 2015 31.07.15, 20:49
        Dzięki za informację. Oglądałem ponownie hotel na booking. Jest super tanio, dobre położenie natomiast martwi mnie to ze w żadnym pokoju nie ma lodówki, nie ma czajnika a o to mnie zona męczy..... Przypuszczam ze wrzątek można z kuchni wziąć. Najmłodszy ma 10 miesięcy. opinie są na poziomie 7, ponoć jakieś huki z dyskoteki. Gdy patrze na taki hit i widze 9,1 albatros 9.4 to naprawdę chciałbym tam być, pokoje też wyglądają super. Gdyby tylko mieli pokój czteroosobowy to nie zastanawiałbym sie ani sekundy.
        • goral1035 Re: Kiten 2015 31.07.15, 20:59
          Nie chciałbym żebyś pomyślał że jestem wybredny, że za małą cenę chciałbym salony. Nie o to chodzi absolutnie. Mamy dzieci w wieku 3,5 roczku, 2 lata i 1 rok. Ja ogólnie chodze do pracy jednej drugiej a zona non stop z nimi. Tej pracy bym nie chciał...:) Lekko nie jest więc dlatego chce by odpoczęła na wakacjach, by poczuła jakiś komfort dlatego na szczegółach typu lodówka mi zależy. Więc wole dopłacić by była szczęśliwa. Pozdrawiam. Jak tylko zauważe że w albatrosie albo w hicie coś się zwolni albo pojawi oferta od 23 do 30 na pewno natychmiast je zarezerwuję
          • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 31.07.15, 22:02
            Witam. Rzeczywiście z taką gromadka to trzeba mieć spokojne miejsce. W hicie też jest głośno. Albatros jest spokojniejszy. Lodówki z reguły są wszędzie, wrzatek to raczej nie problem. My wozimy zawsze z sobą czajnik elektryczny. Sigma sąsiaduje z park1 . jest i w jednym i drugim hotelu dużo rodzin z małymi dziećmi i nie skarżą się nahalas. M9zesz jeszcze przyjechać w ciemno na pewno znajdziesz prywatną kwaterę z dala od hałasu. Wybór jest spory. Co do ocen to też podchodzić z rezerwą. To co mogłem poradzilem. Pozdrawiam
            • goral1035 Re: Kiten 2015 02.08.15, 09:45
              Będziemy jakoś radzić, mamy jeszcze trochę czasu. Dziękuje ci za wszystkie informację, dużo pomogły, to tak jakby mieć swojego człowieka na miejscu:) Pozdrawiam
            • goral1035 Re: Kiten 2015 02.08.15, 22:00
              Jeszcze jedno pytanie mam do Ciebie kolego drogi. Słowacja i Węgry wiem jak z winietami, natomiast jakie winiety kupujecie w Rumuni i Bułgarii? 2 razy tygodniowe? bo to chyba taniej wychodzi niż miesięczne... To już pewnie było ostatnie pytanie bo aż mi głupio ze ci tak głowę zawracam. Ale może kiedy ci się odwdzięcze służąc radą w sprawie noclegów w górach albo tras do przejścia (jestem przewodnikiem tatrzańskim). pozdrawiam
            • goral1035 Re: Kiten 2015 09.08.15, 17:45
              Witam. Już powoli kończy wam się wypoczynek, myślę że jak najbardziej udany:) Ostatecznie wybrałem hotel Sunny Paradise, w Dobrej cenie apartament z dwoma pokojami i mini aneksem kuchennym. Trochę pewnie będzie spaceru na plaże ale myślę że to nie problem.
              • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 14.08.15, 16:53
                Witaj. Przepraszam ze dopiero odpisuję ale dzisw nocy dopiero wrocilem a przez ostatnie dni nie miałem internetu. Pobyt uplynal wspaniale. Co do winiet na bulgarie to siedmiodniowa kosztuje 10 lewa a 30 dniowa 25 lewa. lepiej dwie po 10 lewa.
                Co do hotelu to standart dobry . Do plazy troche daleko i jednej i drugiej. Reszte sobie zweryfikujesz na miejscu. Pozdrawiam i życzę miłych wakacji . Jakby co to pisz i pytaj.
                • goral1035 Re: Kiten 2015 21.08.15, 15:56
                  Witaj kolego drogi. Jutro wyjeżdżamy:) mam jescze jedno do Ciebie pytanie. W Bułgarii jeździcie na Warne i później brzegiem w kierunku Burgas, czy z Szumen kierujecie się na Karnobat? Może uda Ci się odpowiedzieć przed naszym wyjazdem
                  • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 24.08.15, 21:46

Witaj .Przykro że po czasie ale my jchaliśmy i przez Warnę i przez Szumen. Przez Szumen jest bliżej a droga dobra. Proszę napisz jak tam Wam w Kiten? pozdrawiam
                    • goral1035 Re: Kiten 2015 29.08.15, 11:13
                      Nic się nie dzieje że po czasie bo w drogę powrotną też mam dylemat czy jechać drogą przez Warnę czy na karnobat i szumen. nawigacja prowadzi mnie jeszcze inną drogą, coś jakby pomiędzy tymi dwoma trasami. A powiem szczerze że na Warne trasa mnie nie zachwyciła.
                      Trypel pisze ze na trasie Karnobat i Szumen zawieszenie do wymiany, ale nie wiem co o tym sądzić skoro wy jechaliście i było oki. Chyba pojade na Szumen.
                      Kiten:) Pogoda wyśmienita, okazało się że miasto pamiętam z przed 8 czy 9 laty, ceny są fantastyczne, bo nie muszę się zastanawiać czy to drogo czy nie, czy sobie na coś pozwolić czy nie.... Zwiedzania z dzieciakami nie ma i się nie spodziewaliśmy zwiedzać bo z nimi zbytnio się nie da. Hotel Paradise okazał się wyśmienity. Może i jest z 500 metrów do plaży ale warunki są naprawdę dobre, czyściutko, bardzo smacznie. Ale najważniejsze to właściciele. Drugiego dnia mocno zachorowałem żołądkowo, nigdy więcej "caca" (sardynki) na plaży. Cała noc i dzień, gdyby nie interwencja właścicielki która podleczyła mnie odpowiednimi lekami pewnie skończyłoby się w szpitalu. Okazało się że jej mąż tymi samymi rybkami zatruł się 15 lat wcześnie i oni wylądowali wtedy w szpitalu. Po dziś dzień nie je ryb. Chcieliśmy zakupić kilka przypraw bułgarskich dla nas i znajomych, właściciel zawiózł mnie do hurtowni.... Poprosiłem o doradztwo jakie trunki zabrać do Polski by mieć trochę wakacji w domciu. Pomogli, razem sporządziliśmy liste, wytłumaczyli co i jak się spożywa i nie posłali nas do sklepu.... Zamówili nam z hurtowni z cenami hurtowymi razem z własnymi zamówieniami do ich restauracji. bym czasem nie miał wątpliwości do załączyli nam fakturę, a trochę się tego nazbierało. Południowa plaża też przyjemna ale woda gorsza w sensie czystości. pływając w masce i okularkach totalnie nic nie widać pod wodą.... na Altiman dalej od brzegu nie jest tragicznie, im bliżej klifu po lewej tym lepiej, nawet jakąś rybkę udało się zobaczyć. Jutro powrót, juz raczej z noclegiem w Rumuni bo chcemy zrobic trasę Transfogarską a pogoda ma być tam wyśmienita
                      • kwiatek1954 Re: Kiten 2015 29.08.15, 22:47
                        Witaj. Cieszę się że pobyt Wam się udał. Co do powrotu to jak najbardziej jedź na Szumen. Parę kilometrów za Burgas skręć w lewo na Sofię autostradą dalej Karnobat drogą 73 , potem przez Razgrad do Ruse. Jechaliśmy tą trasą w obie strony. Jest to droga dobra i najszybsza. Musiałeś trafić na nieświeże szprotki.My się nimi zajadaliśmy i nic się niedziało. Trasa Transfogarska jak najbardziej po noclegu w Rumunii . To tyle ,życzę miłego i bezpiecznego powrotu do domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka