bruncio13 11.07.09, 13:56 ...jaka opłata? może ktoś pamięta w euro, usd, ron; czy można płacic kartą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaziuk66 Re: most w Ruse IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.09, 14:49 Połowa czerwca 2009r kasowali po 6 euro od pojazdy osobowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: master Re: most w Ruse IP: *.lukman.pl 11.07.09, 21:00 6 Euro lub 12 lewa. Odpowiedz Link Zgłoś
jagda1 Re: most w Ruse 14.07.09, 13:56 Dzisiaj wróciliśmy - płaciliśmy w Rumunii 6 Euro (nie dostaliśmy pokwitowania) w drodze powrotnej oczywiście również 6 Euro lub 12 Lewa (zapisano nr rejestracyjny auta i dano potwierdzenie) Odpowiedz Link Zgłoś
apartamentbulgaria Re: most w Ruse 02.06.10, 18:18 Wystarczy podjechać pod budkę, powiedzieć NO FAKTURA, dać 5 EURO i można jechać dalej. Nieważne jakim samochodem jedziemy i ile kosztuje przejazd przez most według cennika. Jedyny warunek...trzeba mieć przygotowane 5 EURO. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: most w Ruse 02.06.10, 21:12 super. A ile dajesz w łapę za zdany egzamin? albo za wydanie pozytywnej decyzji? Odpowiedz Link Zgłoś
apartamentbulgaria Re: most w Ruse 02.06.10, 21:55 Nic nie daję za zdany egzamin lub pozytywną decyzję bo nigdy nie miałem takiej potrzeby, a co do mostu w Ruse to oczywiście ty możesz płacić więcej za przejazd, i koniecznie nie zapomnij pokazać pokwitowania w konsulacie po powrocie, z pewnością władze bułgarskie to docenią. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: most w Ruse 03.06.10, 09:23 wisi mi co myslą na ten temat władze bułgarskie. Uczciwość to cos co sie ma lub nie. I cos co sie stosuje bez podziału na nas i na nich. W kazdym razie bo takim tekscie skorzystanie z Twoich usług wiązałoby sie z ryzykiem że tutaj też spróbujesz kogoś oszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
apartamentbulgaria Re: most w Ruse 03.06.10, 19:31 Napisałem dokładnie tak jak wygląda w rzeczywistości płacenie za przejazd przez most w Ruse. I też mnie to nie interesuje kto tam siedzi w budce i dlaczego kasuje mniej za przejazd niż jest w cenniku, trzeba być pomylonym żeby się prosić samemu że chce się zapłacić więcej. Rozumiem że jak policjant zaproponuje ci mandat niższy od przewidzianego w taryfikatorze to go upomnisz że to za mało i że chyba się pomylił bo powinno być dwa razy więcej? W ogóle jestem mocno zdziwiony tego typu reakcją na to co napisałem. I sobie wypraszam tego typu sugestie co do mojej osoby. Odnoszę wrażenie że niektórzy są tu po to aby obrażać innych użytkowników tego forum pod byle pretekstem czepiając się tego co napisali. Jak chcesz to płać więcej skoro to dla ciebie miara uczciwości ale zanim napiszesz że ja być może z tego powodu że zapłaciłem mniej to mogę kogoś oszukać wynajmując apartamenty, pomyśl chwilę czy nie posuwasz się trochę za daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: most w Ruse IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 03.06.10, 20:39 skoro proponują tanie bez pokwitowania, to po co płacić więcej, do Bułgarii ogromna większośc jeździ turystycznie, nie służbowo ściubiąc każdy kwit aby w firmie zwrócili... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: most w Ruse 03.06.10, 21:53 skoro przechodząc to przejscie srednio raz na miesiac mam za kazdym razem wypisywany kwitek i płacę dokładnie tyle ile na tablicy (nota bene opłaty możliwe w 3 walutach) to znaczy że Ty proponujesz łapówkę zeby zaoszczędzić 1 €. I to jest dla mnie miara uczciwosci i przyzwoitości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AR Re: most w Ruse IP: *.silesiamultimedia.com.pl 04.06.10, 16:29 A ja popieram apartamentbulgaria. Władza okrada mnie na każdym kroku. Kasują mnie wszędzie. Np składki zdrowotne, płacę a jak idę do lekarza to i tak płacę drugi raz. I to jest jeden przykład z miliona. Jeśli mam więc okazaję okraść władzę to robię to z uśmiechem szerokim. I nawet jeśli chodzi o władzę bułgarską to robię to chętnie bo każda władza to złodzieje. Jadę w tym roku do BG i prawdopodobnie krzyknę w okienku na moście NO FAKTURA i dam 5 EU. I machnę tych złodzieji na 6 EU i się uśmiechnę szeroko Odpowiedz Link Zgłoś
apartamentbulgaria Re: most w Ruse 05.06.10, 00:18 Po pierwsze to przejazd mojego samochodu kosztował według cennika więcej niż 6 EUR więc oszczędność była większa niż 1 EUR a po drugie nikomu nie proponuję żadnej łapówki tylko odpowiadam na inicjatywę gospodarczą pracowników pobierających opłaty za przejazd. Pensja w Bułgarii rzadko przekracza równowartość 1000zł więc nie dziwię się że bardzo wiele osób dorabia tam do pensji, tym bardziej że ceny w sklepach nie są ani trochę niższe jak u nas. A tak w ogóle to nie chce mi się już więcej pisać na temat opłat na tym moście i nie mam ochoty tłumaczyć się z tego że ktoś tam skasował ode mnie dwukrotnie po 5 EUR za przejazd a kogoś innego kasują za każdym razem więcej. Jeśli chodzi o mnie to pobieranie jakichkolwiek opłat za przejazd przez most to totalna głupota wynikająca z chciwości władzy która nie dość że bierze pieniądze za jazdę po dziurawych drogach to jeszcze usiłuje w ten sposób sobie dorabiać. Życzę wszystkim aby przejeżdżali przez ten most nie za 5 ale za 3 EUR a nawet za darmo jeśli się uda, może Bułgarzy w końcu pójdą po rozum do głowy i zniosą te idiotyczne opłaty bo zauważą że więcej wydają na utrzymanie systemu pobierania opłat niż przynosi on zysku. Odpowiedz Link Zgłoś
michu-ltd Re: most w Ruse 05.06.10, 14:05 A jeśli już mówimy o opłatach to pytanie odnośnie winiet, będziemy jechać w lipcu autem przez Słowację, Węgry, Rumunię czy winiety są obowiązkowe na całe kraje czy tylko na odcinki płatne (autostrady) jeśli takowe są. Czy jak będziemy omijać płatne odcinki to musimy mieć winiety. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: most w Ruse 06.06.10, 19:02 Słowacje i Węgry możesz pokonać bez winiety. Moim zdaniem nawet ciekawsza droga od Barwinka do Oradei. Przez Rumunie musisz mieć (opłata ogólna). Pamiętaj że na Węgrzech nie masz żadnej naklejki ale system działa dosć sprawnie (kamery na autostradzie i identyfikacja nr rejestracyjnego). Odpowiedz Link Zgłoś
apartamentbulgaria Re: most w Ruse 06.06.10, 20:48 Na Słowacji płatne są tylko autostrady więc to już indywidualna decyzja czy się wykupi winietkę i pojedzie autostradą czy się ją ominie i pojedzie zwykłymi drogami. Słowacja jest mała więc teoretycznie można ominąć autostrady jeżeli specjalnie się nie spieszymy.Ja dwa razy tak właśnie zrobiłem ale ostatnio dałem sobie spokój z tą metodą i wykupiłem winietę bo trochę mnie to spowalniało. Węgry i Rumunia to kraje których się nie przejedzie bez winiet. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: most w Ruse 06.06.10, 21:06 Węgry bez problemu przejezdza sie bez winiety. Akurat na Wegrzech winiety obowiązują wyłacznie na autostradach które można ominąc bez żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
michu-ltd Re: most w Ruse+winieta 07.06.10, 09:18 Serdeczne dzięki za informacje teraz mogę już coś wybrać i nad czym pomyśleć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch Re: most w Ruse IP: *.icpnet.pl 06.06.10, 22:13 A czy zwróciliście uwagę, jaka jest opłata za autokar? Biuro chce od nas wyciagnąć...75 EUR za taki przejazd (2x), co wydaje mi się baaaardzo podejrzane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar Re: most w Ruse IP: *.40.108.46.adnettelecom.ro 07.09.16, 01:11 a orientujecie sie czy jak w GPSie zaznacze opcje UNIKAJ OPŁAT to poprowadzi mnie drogami bezplatnymi ,ze nie bede musial wykupowac winiety? szczerze to juz pytanie po fakcie bo tak zrobilem i przejechalem ze slowacji do bukaresztu czyli prawie przez cala Rumunie i sie zastanawiam czy jakies zdjecie wezwanie do zaplaty przyjdzie do Polski? po drodze Policja mnie na szczescie nie zlapala(za pozno sie dowiedzialem ze winiety sa smiesznie tanie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stj Re: most w Ruse IP: *.toya.net.pl 07.09.16, 10:45 Zmartwię Cię, rumuńska rovinieta obowiązuje na wszystkie drogi publiczne, a bułgarska na wszystkie drogi poza obszarem zabudowanym. Aha, pogranicznicy rumuńscy często gęsto proszą o okazanie wykupionej winiety. Baw się dobrze ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
ma.ci.ej Re: most w Ruse 07.09.16, 12:42 >> bułgarska na wszystkie drogi poza obszarem zabudowanym Nie jest dokładnie tak - drogi bułgarskie, na których obowiązuje winieta są oznakowane, co nie zmienia faktu, że przejazd bez zakupu winiety przez Bułgarię jest praktycznie niemożliwy. Odpowiedz Link Zgłoś