IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.11, 11:21
Z ciekawością przeczytałem artykuł w dzisiejszej POLITYCE o liceach ogólnokształcących i spadającym poziomie nauczania. Aby zweryfikować tezy omówione w artykule wszedłem na stronę mojego byłego liceum ogólnokształcącego. Jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się, że nie ma już klas ogólnokształcących:
klasa humanistyczna
1 B - klasa biologiczno-chemiczna
1 C - klasa matematyczno-fizyczna
1 D - klasa prawno-społeczna
1 E - klasa menadżerska
1 F - klasa informatyczna

Czyżby licea przestały być ogólnokształcące a stały się zwykłymi technikami? Liceami profilowanymi? Bardzo to przykre, tym bardziej, że jakość młodzieży na rynku pracy. Wiedza ogólna młodzieży jest żenująca . Swoją drogą polecam artykuł, a szkolnictwu życzę większej selektywności. Nie każdy powinien iść na studia.
Obserwuj wątek
    • Gość: aya rl Re: Norwid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 21:43
      Za moich czasów w tej szkole klasa ogólnokształcąca była najsłabszym ogniwem z rocznika, najmocniejszym była matematyczna. Sądzę, że kanon wiedzy jest wszędzie ten sam, tylko każdy profil ma dodatkowe godziny. Rygorowe przedmioty muszą być te same. A że poziom nauczania spada? Cóż, nauczyciele uczą lepiej, gdy im się dodatkowo płaci na korepetycjach... Takich mamy nauczycieli...
      • Gość: gość Re: Norwid IP: *.jeleniagora.hypnet.pl 02.10.11, 23:25
        Szkoła ogranicza się do pilnowania frekwencji i sprawdzania wiedzy uczniów, którą nabyli na korepetycjach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka