Dodaj do ulubionych

Tarnopol, Trembowla

IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 23:37
Dobry wieczór,
muszę wybrać się w te rejony, moja mama tam się urodziła i wybiera się po grudkę ziemi żeby włożyć jej na ostatnia drogę. Obiecałam, że zawiozę, pokażę, pożegna się, oczy nacieszy itd itp. Muszę zająć się organizacją, czy ktoś był w tamtych rejonach? jak szukać noclegu? znajomi radzą żeby do księdza się udać. Ja myślałam, że zatrzymamy się we Lwowie i stamtąd będziemy tam jeździć. Myślałam też o wygodzie i bezpieczeństwie. Jej to nie bardzo odpowiada, najchętniej zamieszkała by w swojej wiosce, rozbiła namiot w sadzie za domem. Ktoś coś mi poradzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: wb Re: Tarnopol, Trembowla IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 21:59
      Cisza((((((((((((((
      • trotamundos Re: Tarnopol, Trembowla 20.02.11, 23:12
        Daj sobie czas. To male forum, wiec nie spodziewaj sie, ze szybko distaniesz odpowiedz. Sam jestem ciekawy co Ci doradza. Trzymaj sie.
        • buanitka Do: Trotamundos 21.02.11, 11:00
          proszę o skasowanie sygnaturki
    • zstrucki Re: Tarnopol, Trembowla 22.02.11, 21:17
      Jeżeli chcecie tam spędzić trochę czasu, to moim zdaniem dojeżdżanie ze Lwowa nie ma sensu. To jednak dość daleko, koło 150 kilometrów. Tarnopol to duże, porządne miasto z całą potrzebną infrastrukturą. Byłem tam przez chwilę parę lat temu, miasto zapadło mi w pamięć jako bardzo sympatyczne. Jest sporo hoteli o różnym standardzie, część to typowe obiekty z radzieckich czasów - tanie, może niezbyt czyste, ale dość wygodne. Z księdzem warto pomówić, jeżeli masz mało pieniędzy na taki wyjazd. Mnie osobiście taki nocleg załatwiany przez księdza by krępował. To kwestia własnego podejścia i koncepcji wycieczki.

Byłem na Ukrainie dwa razy, nigdy nie czułem się zagrożony. Naturalnie, dwie kobiety powinny zawsze zachować większą ostrożność, ale nie przesadzałbym. Ukraina to dziś szybko zmieniający się kraj, odwiedzany przez mnóstwo indywidualnych turystów. Najbardziej stresujące jest przekraczanie granicy w drodze powrotnej (długie czekanie, milicja oczekująca różnego rodzaju "opłat").
    • Gość: jur Re: Tarnopol, Trembowla IP: *.proxy.aol.com 23.02.11, 20:02
      www.hotelmaps.com.ua/index-setlang-pol-catid-29.html tu masz stronke z hotelami w tarnopolu,ceny podane w dolarach,mieszkalem w hotelu Tarnopol nad zalewem i blisko centrum,dobra baza wyjsciowa do zwiedzenia interesujacych cie stron,a do terembowli masz okolo 40 km,lwow zaliczcie w drodze powrotnej.
    • Gość: jw Re: Tarnopol, Trembowla IP: *.multi-play.net.pl 23.02.11, 21:58
      Znalazłem niedrogi motel Grand Drużba 12 km do Terebowli
    • Gość: wb Re: Tarnopol, Trembowla IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 22:42
      Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc. Nie jadę sama z mama, zabieram męża i syna )) A kasę mam i chętnie ja wydam, ale rozumiecie - moja mama , starsza osoba z niska emerytura zawsze się pyta ile to kosztuje ( stąd jej pomysł na księdza)
      • zstrucki Re: Tarnopol, Trembowla 24.02.11, 23:19
        Ukraina nie jest droga. W sumie to jedno z ostatnich w okolicy państw, gdzie Polak w sklepie może się poczuć bogaty. Zajrzałem właśnie na stronę hotelu, w którym nocowałem w Tarnopolu 3 lata temu. Pokój 4-osobowy kosztuje ok. 110 zł (za całość, za dobę), dwójki ok. 70-80. Jeżeli tego rzędu kwoty są dla Ciebie do przyjęcia, myślę, że ze względu na komfort i swobodę warto po prostu poszukać przyjemnego hotelu w samym Tarnopolu. Niskie ceny powinny też uspokoić Twoją mamę.
        • vasylkova Re: Tarnopol, Trembowla 25.02.11, 20:02
          To, ze Ukraina nie jest droga, to mit. W jakim sklepie Polak moze sie poczuc bogaty?? Chyba w monopolowym. Kolejki na granicy biora sie glownie stad, ze na UA prawie wszystko jest drozsze - ubrania, obuwie, jedzenie. Tanszy jest alkohol, tyton i uslugi.

W ciagu 3 lat ceny ulegly ogromnym zmianom, z grobsza trzeba pomnozyc x2.
          We Lwowie porzadny hotel, bez luksusow (ale z woda i bez karaluchow) kosztuje ok. 70 zl/os, i to na obrzezach miasta. W centrum za 3* trzeba zaplacic 110 zi i wiecej. Nie wiem jakie sa ceny w Tarnopolu, moze nizsze, bo nie jest to miasto turystyczne. Ale jesli cena jest niska, nie spodziewalabym sie wiecej niz standard hotelu robotniczego (poczytajcie tu komentarze, np. hotele Lwow, Wlasta.

Nie pisze tego, zeby zniechecic autorke watku, a raczej, zeby wiedziala, na czym stoi i przygotowala sie odpowiednio do wyjazdu. Wydaje sie, ze tarnopol bylby dobra baza wypadowa. Jaka to wies, do ktorej jedzie mama?

Dobra, moze jakies pozytywy.
          Na Ukrainie sa dobre hotele. Nie kosztuja groszy, generalnie cena jest zawsze zawyzona w stosunku do jakosci, ale da sie przezyc. Alternatywa do hoteli sa "apartamenty" - prywatne mieszkania. Zazwyczaj o b. dobrym standardzie, a sporo tansze niz hotele (we Lwowie tak jest, mozna zaoszczedzic nawet polowe).

Dla odwaznych jest wersja szukania noclegu na miejscu - w malych wioskach ludzie sa zazwyczaj goscinni i taka opcja jest jak najbardziej mozliwa. na pewno mama moze liczyc na pomoc w swojej rodzinnej wsi, w sensie np. lokalizacji miejsca, poszukiwania osob, chetnie wpuszcza do domu itp.

Wybieracie sie wlasnym samochodem? Drogi w tarnopolskiem sa kiepskie nawet jak na Ukraine, niestety :(

• zstrucki Re: Tarnopol, Trembowla 27.02.11, 14:01
            Czyżby naprawdę aż tak zmieniły się ceny przez te kilka lat? Kiedy tam byłem, była tańsza, i to sporo. Zresztą, turystów akurat bardziej interesują usługi, niż ubrania i obuwie. Więc przynajmniej w części nie ma się czego obawiać.
            • Gość: ---- Re: Tarnopol, Trembowla IP: *.177.83.114.energint.net 03.03.11, 15:50
              za to turysci najbardziej interesuja drogowke, taksiarzy i milych pomocnych ludzi - szczegolnie wieczorami poza centrum.

DAI szuka chetnych na mandaty wszedzie i krzycza o odbieraniu prawka i 200 euro .... itp. hamstwo bez granic. Jak dostana kase momentalnie odjezdzaja, bo nastepni jada i moze znajdzie sie ktos kto nie ma czasu - oni nic nie traca i nic nie ryzykuja. tam nie ma prawa i nie ma nawet gdzie go szukac.
              debile z budowy w dresach i czapeczkach sa jeszcze ciekawsi..

ps. bylem wiele razy przez kilka ostatnich lat. jest tylko drozej. pozytywnych zmian nie ma. i nie bedzie. turystycznie bezsens. prywatnie... może jakis ukryty sens.
              • Gość: bogdanrzeszow Re: Tarnopol, Trembowla IP: *.rzeszow.mm.pl 09.03.11, 20:37
                Poprosiłem o radę mieszkańca Termbowli z couchsurfingu. Odpisał, że teh hotel Grand polecany przez kogoś jest OK i że w samem Trembowli od 20 lat hotelu nie ma. Zaoferował też swoją pomoc jako przewodnik po ciekawych miejscach miasta. Jeżeli byłabyś zainteresowana to daj znać - prześlę Ci namiary na niego.

Ps
                Ja mam w planie podobną sentymentalną wyprawę z moją Mamą - do Włodzimierza Wołyńskiego, też na Ukrainie :)
          • aerokoli Re: Tarnopol, Trembowla 10.11.11, 13:08
            Kasiu,
            bardzo proszę Cię o kontakt, bo z powodu braku zdjęcia nie mogę wysłać do Ciebie wiadomości prywatnej. Szukam kogoś kto mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem w nadaniu dziecku 2obywatelstw: polskie i ukraińskie.
            Mój przyszły małżonek na obywatelstwo ukraińskie i w maju spodziewamy się naszego maleństwa :) Bardzo proszę o kontakt aerokoli@wp.pl
    • Gość: maria Re: Tarnopol, Trembowla IP: *.191.162.208.bredband.tre.se 14.03.11, 18:03
      witam.czy byla pani juz w terebowli?naj lepiej jechac autobusem do lwowa a pozniej z dworca jada przez terebowla.pozdrawiam maria
      • Gość: Akiko Re: Tarnopol, Trembowla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 20:55
        Ja wybieram się za tydzień(wrzesień) na Ukrainę. Będę dwa dni w Tarnopolu i właśnie skożystałam z noclegów u polskiego księdza. Nocleg ze sniadaniem i obiadokolacją 70 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka