Dodaj do ulubionych

Drogi, których należy unikać

IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.11, 22:38
Proponuję, jeśli najdę zainteresowanie, wprowadzać oznaczenia dróg, których w trakcie podróży po Ukrainie, należy z wiadomych względów unikać ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Gab Re: Drogi, których należy unikać IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.11, 23:24
      Natychmiast, wszem ku przestrodze, wprowadzam dwie trasy: T-1411 Stryj -Drohobycz. Droga koszmar... Nocą, jazda po niej, przy zwykłej prędkości , grozi poważnym uszkodzeniem samochodu bądź czym gorszym... Chętnym, by odwiedzić Drohobycz i Truskawiec proponuję wybrać alternatywną trasę: T-1413 - z wygodnej i bezpiecznej drogi E-50 Lwów - Użgorod zjazd na 38 kilometrze od obwodnicy Lwowa w pobliżu miejscowości Piesocznaja, w kierunku Miedieniczi.

Druga trasa, po której nawet za dnia należy unikać jazdy (szkoda samochodu i nerwów) to trasa T-1408 Nikołajew- Nowyj Rozdił- Żydaczow - Kałusz. Piękna podgórska okolica i droga przez mękę... ;)

Kolejna, nieco lepsza, choć również odbiegająca od "polskich standardów" T-0905, Kołomyja Delatyń, i dalej, do Jaremczy. Tą trasą można się poruszać mając oczy "dookoła głowy", lecz nie po zmroku.

Proszę o informacje o stanie dróg w rejonach miejscowości (bardzo chciałbym zobaczyć): Bóbrka, Brzeżany, Buczacz, Czortków, Bursztyn, Horodenka, Rohatyń, Skole, Trembowlę, Worochta, Zaleszczyki, Złoczów...
      Ponieważ nie zamierzam poprzestawać na terenach (w perspektywie Krym) , które dotychczas poznałem, a poruszam się samochodem o dosyć delikatnym zawieszeniu, proszę o kolejne propozycje ;)
    • Gość: waldemar nocoń Re: Drogi, których należy unikać IP: *.pool.ukrtel.net 10.09.11, 05:54
      znam tylko drogi prowadzące od Korczowej i od Hrebenne do Odessy i Mikołaiwa.
      jeżdżę kilkanaście razy w roku i mam możliwość sprawdzenia w praktyce co się robi.
      nareszcie zaraz za granicą na drodze do Lwowa położyli nowy gładziutki asfalt , jeszcze nie końca ale jakaż różnica. wpływ Euro 2012 widoczny :)
      bardzo kusi na mapie droga przez Tarnopol, Chmielnicki i Winnice bo dużo bliżej.
      stanowczo odradzam bo przeżyłem na własnej skórze 4 dni temu koszmar tej podróży.
      dziury i muldy nie do zniesienia- na szczęście panuje mały ruch i jest gdzie uciekać .
      jedynie trasa na Równe i Żytomierz, Kijów i dalej Odessa nadaje się do płynnej, bezstresowej jazdy.
      o lokalnych drogach ze względu na sympatie do tego kraju milczę :)
      • Gość: Wojtek S Re: Drogi, których należy unikać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 09:59
        Potwierdzam słowa Waldemara.

Przez Winnice jest do Odessy około 200 km bliżej niż przez Kijów, ale.....

Do Kijowa mamy na większej chyba już częsci dwupasmówki, można cały czas sobie jechać te 100 - 110 km/h bez narażania się DAIom. A jak trafi się dobry zając to za nim i więcej.

Przez Winnicę natomiast mamy do dyspozycji tylko jeden, dość zdemolowany pas, wystarczy jeden dobry rupieć (np ciężarówka jadąca 40 km/h), dwadzieścia aut za nią, kręta droga i jedziemy sobie 20 km z taką prędkością, bo wyprzedzić się nie da. A nawet jak się da, to po jednym aucie, czyli but w podłogę, zaraz hamowanie i tak w kółko, co z kolei ma w efekcie spalanie 100l / 100km przy takim stylu jazdy.

Wiem co piszę, bo kilka razy jechałem już i jedną i drugą trasą, obecnie nic ani nikt mnie nie zmusi do jazdy przez Winnicę.
      • Gość: Gab Re: Drogi, których należy unikać IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.11, 18:29
        Zatem następnym razem, zamiast tradycyjnie E40 (Szeginie - Lwów), wybiorę trasę prowadzącą z Krakowca. Na tej pierwszej położono ostatnio nową nawierzchnię na odcinku ok. 10 km w pobliżu obwodnicy miasta. Prace trwają. Żal, że na odcinku Szeginie - Gródek, nie robi się nic...
        Podzielam sympatię do tego kraju - a zwłaszcza pewnej jego mieszkanki ;) - i w związku z tym świadomie nie zamierzam przemilczać "negatywów"... :)
      • Gość: jw Re: Drogi, których należy unikać IP: *.adsl.net.t-com.hr 11.09.11, 08:31
        Dałem radę przejechać trasę Korczowa-Lwów-Tarnopol-Chmielnicki i jak ktoś musi, to nawet jadąc samochodem z delikatnym zawieszeniem (najlepiej wysokim), spokojnie można trasę pokonać. W maju-czerwcu zostały załatane dziury na najgorszych odcinkach w okolicy Tarnopola i Lwowa i odczułem różnicę między podróżą tam a z powrotem, od razu wzrosła średnia prędkość i nie musiałem wywijać ósemek na drodze.
        To samo dotyczy odcinka Korczowa-Lwów, w ciągu tygodnia w czerwcu zostały załatane prawie wszystkie dziury i pojawił się nowy asfalt od obwodnicy Lwowa do Ivano-Frankove, nie wiem dokąd go obecnie dociągnęli. Myślę, że do 2012 roku od granicy do Lwowa będzie nowy asfalt, przynajmniej jest taka szansa.
        • Gość: waldemar nocoń Re: Drogi, których należy unikać IP: *.pool.ukrtel.net 12.09.11, 10:12
          jechałem 7 września 2011r.
          muszą więc łatać nowe dziury.
          o spokojnej jeździe nawet nie ma co marzyć-dopóki nie położy się nowej nawierzchni .
          było bardzo źle co nie oznacza że jest teraz dobrze.
          • Gość: I Re: Drogi, których należy unikać IP: *.dormar.net.pl 12.09.11, 14:17
            Kilka dni temu wracaliśmy do Polski z Kamieńca Podolskiego przez Ivano-Frankowsk. I zamiast grzecznie jechać trasą przez Stryj pchaliśmy się przez oznaczoną na mapie jako międzynarodowa, krótszą trasą przez Rohatyn. Mały ruch na drodze, ale stan nawierzchni fatalny.
            Wcześniej jechałem ze Lwowa przez Tarnopol do Chmielnickiego i na Kamieniec. Również ta droga fatalna.
            NA szczęście robią od Hrebennego do Lwowa ładną drogę, ale poza nią żadnych "normalnych" nie widziałem.
            • Gość: Gab Re: Drogi, których należy unikać IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.11, 09:53
              Niemiła wiadomość... Wynika z tego, że dojazd w okolice Brzeżan, Buczacza i innych miejscowości oddalonych od głównych szlaków może być drogą przez mękę ;) Jeśli Kamieniec Podolski, to faktycznie tylko przez Stryj, Iwano-Frankowsk, Kołomyję, Czerniowce.
              Czy komuś z Was wiadomo coś na temat dojazdu do narciarskiego ośrodka Bukowel zimą? Jak wygląda droga H-09 (Iwano-Frankowsk - Nadwórna - Delatyń)? Jak w ogóle wyglądają ukraińskie drogi w tym regionie zimą?
              Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka