Dodaj do ulubionych

Sevastopol - Foros

IP: 194.149.234.* 28.07.06, 07:56
Czemu u polakow jest tak popularna wlasnie wschodnia czesc wybrzeza Krymu -
tz Koktebel, Feodosja, Nowy Swet - moze dla tego ze tam taniej, moze dla tego
ze wiecej reklamy, nie wiem. U rosjan i ukraincow wszyscy sie dziela na dwie
polowy - wielbicieli wschodu i zachodu (ich wiecej). Czemu prawie nikt z
polakow nie pisze o Sevastopolu, jego cichych zatokach - np zatoka miedze
przyladkiem Aja i Sarycz, zatoka Laspi, piekne skaly, lasy z sosnami,
najczystsza woda na calem wybrzezu nawet w czasie burz i sztormow. Chyba nie
ma kawalku ziemi ktory mozno byloby porownac (klimat i przyroda) do tej
czesci co lezy pomiedze Sevastopolem i Forosem.
Obserwuj wątek
    • Gość: sfcb Re: Sevastopol - Foros IP: *.chello.pl 28.07.06, 11:50
      ja akurat tam bylam. ale nie opisuje jak tam jest, bo nikt o to nie pyta.;o). a
      sugerowanie czegos ze wzgl na zene jest troszke dziwne. przynajmniej ja odnosze
      wrazernie jakby Polacy jezdzili tylko tam gdzie tanio. taki maly zarzut. no
      napewno to tez jest brane pod uwage i to przez kazdego bez wzgl. na nacje, ale
      po prostu moze sa to miejsca najbardziej rozreklamowane. Mozna wiecej
      porobic/zwiedzic w nowym swiecie, czy sudaku niz w forosie. plaza jest szalenie
      kamienista. bez butow nie wchodz, ponadto mozna sie wspiac na cerkiew i
      bajdarskie wrota. no i wlasciwie tyle. no plusem jest to, ze do sewastopola
      jest blisko. a akurat sewastopol jest ladnym miastem. przynajmiej mnie sie
      podobal. sadze, ze wielu z ans tam bylo, to ze akurat teraz nie widac watku o
      tym miescie nie znaczy, ze nikt tam nie jezdzi.pzdr
      • Gość: Natasza Re: Sevastopol - Foros IP: 194.149.234.* 28.07.06, 12:08
        Dzieki za odpowiedz - moze troche to wyjasni sprawe. I przepraszam jesli cos
        nie bylo korektnie powiedziano z mojej strony. Reklame tez upominalam - nie
        tylko koszty :)

Natasza
    • bragni Re: Sevastopol - Foros 28.07.06, 22:21
      A nieprawda. Ja zawsze piszę że najcudowniejszy jest Sewastopol :)
      Balaklawa i jej cudowne okolice, Inkerman, cudowne wieczory na Słonecznej Plaży
      koło Chersonezu :)
      • zdzisbis Re: Sevastopol - Foros 03.08.06, 01:07
        Natasza reklamuje swój przyszłoroczny biznes i czyni to dobrze.Sewastopol i
        okolice wspomniane w postach są ok.Foros najbardziej wysunięty na południe Krym
        ma swoje zalety i wady.Zaleta to najwspanialszy "wozduch" wady to stosunkowo
        wysokie ceny,kamienista "skromna" plaża i miejsce odpoczynku przywiązane do
        dobrej pogody.Strona wschodnia Krymu tzn Fieodosja,Sudak,Nowy
        Świat,Ordżonikidze,Biregawoje, są miejscami nieco tańszymi od kurortów
        tzw,reklamowanych.Plaże piasczyste to Żłota plaża /Fieodosja-Primorskoje/ dalej
        Kacza,Jewtaporia,maleńka Ordżonikidze i b.mała w Koktejbelu
        • Gość: Natasza_z_Moskwy Re: Sevastopol - Foros IP: 194.149.234.* 03.08.06, 12:32
          Swetlana, nie mam talentu do reklamowania :) Ale jestem tak zachwycona tym
          pieknym kawalkiem ziemi ze nie moge milczac. Myszle ze kiedy naszy
          komunistyczne przewodcy wybraly dla swoich dacz wlsanie Foros - to chyba nie
          kierowali sie tym ze jest on gorsze od wschodniego:) A ja wlasnie nie
          probowalam to porownac w swoich postach, po prostu beda szczesliwa jesli ktos
          skorzysta z moich zaproszen i zrozumie zachodni Krym tak jak ja. Trudno
          uwierzyc zeby mozno bylo na tym cos realniego zarobic. Zwlaszcza jesli brac pod
          uwage taki ceny o ktorych idzie mowa na tym forumie.
          • Gość: Artur Re: Sevastopol - Foros IP: *.ghnet.pl 04.08.06, 01:17
            Witaj Nataszo,
            (w innym wątku pytałaś się mnie o możliwość spotkania się pisząc "Od 26-go sierpnia będziemy z mężem w Krymie w buchcie Laspi niedaleko Forosa") tak się składa że zamierzamy rozpocząć w tym roku wakacje właśnie od wschodniej strony Krymu a dokładnie od SUDAKU. Sudak urzekł nas nastrojem, nadmorskiego kurortu, którego rozmiary, nie przytłaczają. Sewastopol choć jest piękny i to przyznać trzeba, jest również wielki i to moim zdaniem jego wielki minus. Ja wybierając wczasy na Krymie, chciałem mieszkać blisko przyrody a duże miasto mi to bardzo utrudnia.
            Inną przyczyną dlaczego inne uroki Sewastopola nie są doceniane mogą być takie że o tych wspaniałych zacisznych zatoczkach dowiaduję się pierwszy raz od Ciebie. Moim podstawowym źródłem informacji jest przewodnik a tam nie było ani słowa. Za to moja Ukraińska znajoma poleciła mi SUDAK, jako najwspanialsze miejsce na Krymie i trafiła w moje oczekiwania, w dodatku znaleźliśmy przecudowną spokojną zatoczkę na której było dużo fajnego pisku i płytka woda, co stanowiło idealne połączenie dla naszego dziecka.

Jeżeli po 26 będziesz nadal w Laspi to może faktycznie wstąpimy do was, napisz jak was znaleźć, ale najpierw musimy się wyleżeć na naszej piaszczystej plaży :)
            • Gość: Natasza Warto zobaczyc! IP: 194.149.234.* 08.08.06, 09:23
              Zeby do konca bylo zrozumiano ze odpoczynek w okolicach Sevastopolu nie ma nic
              wspolnego z tlumem ludzi, duzem miastem-portem, chce wyslas dla obejzania ten
              widok. To jest wlasnie buchata Laspi kolo Forosa.
              otdyh.crimea.ua/foto/details.php?image_id=297&sessionid=ed3fae3849b34
          • Gość: wiola Re: Sevastopol - Foros IP: *.sti.net.pl 04.08.06, 22:39
            uwazam ze p.natasza wietrzy dobry interes w tym o czym pisze.bylam na krymie
            wiele razy i widze na przestrzeni 15 lat zmiany ktore tam zachodza.na + napewno
            lepsza infrastuktura natomiast na - tlumy ludzi/ja osobiscie uwielbiam aluszte
            do ktorej zawsze chetnie wracam i okolice sudaka/jak widac co czlowiek to inny
            gust/serdecznie pozdrawiam/
          • Gość: Natasza Re: Sevastopol - Foros IP: 194.149.234.* 07.08.06, 07:26
            Witam serdecznie wszyscych ktorzy odpowiedzilay na moi posty!
            Artur chce sie zwroczyc najpierw do ciebie: to jest wielkie nieporozumienie ze
            uwazasz ze sevastopol i zatoczcy o ktorzych pisze to jest to samo, w zasadzie
            tam gdzie zwykle odpoczywam to jest 30 km od sevastopolu. Ten odpoczynek ktory
            mam na uwadze to jest bardzo ciche przytulne miejsca gdzie prawie nie ma ludzi,
            malutkie kamieniste plazy. Owszem jesli macie male dziecko to nie ma co robic w
            tych okolicach. To raciej odpoczynek dla rodziny bez dzieci. Ale urode tej
            przyrody nie mozno porownac ni z czym.
            Wiola rozumiem twoja milosc do aluszty. Tez kiedys zaczynalam poznawac krym
            wlasnie od aluszty. Potem zakochalam sie w Jalcie (teraz to juz ni jest to co
            byla nawet 5 lat temu), potem Livadija i td ... i myszlama ze nie ma nic
            badziej przyciagajacego. Zastanawialam sie gdzie wybrac ziemie pod budowe
            domku. Kiedy zobaczyalam kowalek ziemi od Balaklawy do Forosa - to juz wiem ze
            to jest to co szukalam. Ale masz racje kazdy ma swoj gust. Nikogo nie namawiam
            na nic. Wyrazam swoja opinja.
            Pozdrawiam Natasza
            • Gość: Artur Re: Sevastopol - Foros IP: *.ghnet.pl 09.08.06, 00:37
              Witaj Nataszo,
              Proszę czytaj ze zrozumieniem, nie napisałem nic z tch rzeczy które mi zarzucasz, a jeżeli uważasz że "Sevastopol i jego ciche zatoki" a Łaspi, to to samo to uważam że to jest wielkie nieporuzmienie. Zwracam uwagę na to że w swoim pierwszym poście (w tym wątku) używasz wcześniej zacytowanego przezemnie sformuowania prawdopodobnie myśląc o swoich ukochanych miejscach.
              Myślę że koniecznie zajrzymy do miejsc o których piszesz, bo z Twoich wypowiedzi wynika że muszą to być miejsca niezwykłe. Pozdrawiam Artur
              • Gość: Natasza Re: Sevastopol - Foros IP: 194.149.234.* 09.08.06, 07:34
                Jesli chcesz napisz na natasza_ru@gazeta.pl.
    • raggety Re: Sevastopol - Foros 23.08.06, 14:52
      Raz spedzilismy urlop w Forosie, dwa razy w Sevastopolu (wlasnie wrocilismy) a
      za rok znowu jedziemy do Sevastopolu. Polecam!
      • Gość: Natasza_ru Re: Sevastopol - Foros IP: 194.149.234.* 24.08.06, 07:34
        Dzisiaj w noc mam pociag do mojego kochanego Sevastopolu. Zatrzymam sie w
        buchcie Laspi (10 km od Forosa) - urocze miejsce. Wsyzstkim kto jeszcze nie
        wiem co to jest, koniecznie muszycie tam sie wybrac!
        Powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka