Gość: Z.K IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 08:05 Kto wie cos na temat Morza Azowskiego, dojazd, ceny noclegi i przede wszystkim plaże Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agnienienia Re: Azowskie morze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 10:51 Byłam,widziałam i polecam, szczególnie osobom ceniacym cisze, głusze i spokój. Przebywałam w małej wiosce Kamienskoje na Arabackiej Striełce od strony Krymu. Można wynająć sobie taki "domek"-no nie wiem jak to coś nazwać, zaraz przy morzu-pod warunkiem, ze są miejsca wolne. Prysznice i toalety są wspólne. W ubiegłym roku za dobę płaciliśmy 80 hrywien. Morze jest bardzo ciepłe 26 stopni, plaża dzika, szerokia, ładna, muszelkowa (nie ma piasku tylko rozdrobnione muszelki). W trakcie sztormu, wywala na brzeg różne skarby. UROCZO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktor Re: Azowskie morze IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 16:42 Jeżeli chcesz jechać nad Morze Azowskie, któe polecam, z racji tego, że jest mniej zawalone turystami i mniej oklepane niż Czarne, Jałta etc. a co za tym idzie jest tańsze, to musisz we Lwowie kupić bilet do miasta DŻANKOJ, które jest węzłem koljeowym na Krymie, bilet kosztuje ??? hrywien (płackartny) i ??? kupiejny, różnicy jeśli o komfort idzie w zasadzie nie ma, więc nie ma co przepłacać. W pociągu jest bezpiecznie, o wiele bezpieczniej niż w PKP, podróż do Dżankoj trwa 24 godziny. Następnie z Dżankoj trzeba dojechać do miasteczka, które zwie się SEM KOLODESEJ, pociąg z Dżankoj odjeżdza tam godzinę po przyjeździe ze Lwowa, także długo się nie czeka, w tym przypadku problemu z biletem nie ma,bilet kosztuje w zależności 3-10 hrywien. Tym pociągiem jedzie się w granicach 4-5 godzin, gdzieś o 15-18 jest się na miejscu i stamtąd już marszrutem trzeba podjechać do miasteczko SIOłKINO, które jest nad samym Morzem Azowskim, marszrut kosztuje 3 hrywny. W Siołkino nie ma problemu ze znalezieniem kwater, dużo osób je oferuje, nocleg kosztuje 7 $ (w lipcu mniej), kwatery są w różnym stanie, Marriotta się nie spodziewaj. Oczywiście przed wybajęciem możesz sobie obejrzeć i zgodzić się albo nie. Mogę podać Ci numer do kolesia przez którego to załatwiałem, chociaż myślę, że nie ma to sensu bo tym razem już nie będę załatwiał tego przez niego tylko przez matkę swojej narzeczonej, także jeżeli będziesz potrzebował pomocy zgłoś się do mnie. Rozkład jazdy do miejscowości, które Ci podałem znajdziesz na stronach PKP. Co do warunków kwater, różnie bywa, jak mówię Marriotta się nie spodziewaj ani też standardu oferowanego w katalogach choćby z ofert z Chorwacji, niemniej warunki są lepsze od lwowskich, a te do których teraz będę miał dostęp to jak na tamtejsze realia to już wypas, czyli Tv LG, telefon, ciepła woda, czysto i schludnie, do plaży 5 minut. Plaża i morze są czyste, można to porównać do polskiego morza. Na miejscu są knajpy, dyskoteki i inne atrakcje, typu jakieś motorówki i inne pierdoły, można też jak się chce pozwiedzać Krym bo są w ofercie jednodniowe wycieczki czy to do Kiercza, Feodosiji, Sudaku etc. Także robić można wiele różnych rzeczy, zależy co kto lubi. My generalnie balowaliśmy na dancingach w Siołkino, Magda z Grzegorzem byli w Kierczu, ja zajmowałem się narzeczoną:) Wyżywienie całkiem smaczne, jako, że to Krym, nie brakuje ryb i owoców morza, jest rzecz jasna ukraiński barszcz, można zjeść też coś w rodzaju schabowego, frytki, sałatki itp. Ciekawe są potrawy takie rodem tatarskie, uzbeckie czy tureckie, czyli tzw. szaurma, lagman czy ploh, są też krewetki, kraby, suszone ryby i raki:))) Zatruć się w każdym razie nie można, żarcie dobre i niedrogie, przeciętny posiłek w knajpie to gdzieś w granicach 15-25 zeta, zależy jak poszalejesz. Knajpy są na każdym kroku. Wystrzegać się należy przede wszystkim kibli, choć czasem nie da się uniknąć wizyty w nich, są straszne, sporadycznie są toalety w knajpach, wszystko to wychodki gdzie fetor jest nieziemski. Trzeba także niezmmiernie uważać na to z kim się rozmawia i oczym, nigdy nie wiadomo na kogo trafisz, nie polecam poruszania kwestii politycznych nie należy tam kozaczyć czy przekonywać do racji polskich, chełpić się Unią, NATO czy kontaktami z Ameryką, lepeij powiedzieć, że polityka Cię nie interesuje. Jak mówię nie wolno zgrywać kozaka czy bogacza z Polski! Kwestie historyczne też lepiej sobie darować, oni znają tam inną historię, nie przetłumaczysz a możesz oberwać. Nie należy też dawać naciągać się taksówkarzom, którzy zdzierają i próbują dezinformować, mówiąc np. że do miejscowości której jedziesz już nic nie jedzie i możesz tylko dojechać taxą. W to że nic nie jedzie można im wierzyć po 22:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unmay Re: Azowskie morze IP: 80.84.184.* 18.08.06, 01:54 Najbardziej cywilizowanym miejscem nad morzem Azowskim jest miasto Beerdiansk. Od czerwca czynny jest najwiekszy na Ukrainie AquaPark. Ceny jak na Krymie. Dojazd przez Zaporoze. Pozostale miejsca nad morzem Azowskim - wioski. Wiec polecam wlasnie Berdiansk. Aha, wszedzie piasek... Ceny jak na Krymie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurij Re: Azowskie morze IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 10:20 Kto był na półwyspie Kazantyp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 Re: Azowskie morze IP: *.icpnet.pl 20.08.06, 11:19 Polecam miejscowość Kurortnoje. Około 20 km mniej więcej na północ od Kerczu jadąc pozbawioną asfaltu drogą. Na samym końcu miejscowości znajduje sie błotne jezioro Czokrak w którym możesz wysmarować się leczniczym błotem a 100 metrów obok spłukać w Morzu Azowskim. Z tego co widzielismy kwater prywatnych tam nie brakuje (byliśmy przejazdem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J53 Re: Azowskie morze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 09:11 Morze Azowskie jest dość płytkie: 100 metrów od brzegu jest do pasa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unmay Re: Azowskie morze IP: *.ag1.dp.ukrtel.net 21.08.06, 12:32 Nie dotyczy to wybrzeza polnocnego, gdzie sa uzdrowiska - Berdiansk, Kyryliwka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jpg Re: Azowskie morze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 16:21 Jak dojechac do Berdianska, czy to ciekawe fajne miasto, Co bliżej byś nawinoł o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unmay Re: Azowskie morze IP: 80.84.184.* 22.08.06, 00:57 Dojazd: ze Lwowa do Zaporoza. Z Zaporoza mnostwo transportu: autobusy, marszrutki, pociagi. Albo pociagiem. Z Kijowa chyba jezdzi... Nie powiedzialbym ze miasto jest zbyt ciekawym. Kilka knajpek, kilka pomnikow, krotki deptak... Najlepsze plaze zdala od miasta - na "kosie" - dojazd marszrutkami. AquaPark rowniez na kosie. Noclegi w liczych pensjonatach na kosie lub na kwaterach prywatnych w Berdiansku. Najblizsze zabytki - na Krymie. Zdjecia AquaParku www.aquapark.in.ua/park/building.php Ceny: www.aquapark.in.ua/park/price.php Zdjecia Berdianska: berdyansk.org.ua/content.php?automodule=gallery&cmd=sc&cat=1 berdyansk.org.ua/content.php?automodule=gallery&cmd=sc&cat=2 berdyansk.org.ua/content.php?automodule=gallery&cmd=sc&cat=3 www.rada.berdyansk.net/galery/gorod2002/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jpg Re: Azowskie morze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 09:37 A ceny dojazdu do Berdienska, i jak z biletami. Jak z kwaterami ceny, trudnosc znalezienia, jakosc. Bezpeiczenstwo i bakszysz???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unmay Re: Azowskie morze IP: *.ag1.dp.ukrtel.net 22.08.06, 16:48 >A ceny dojazdu do Berdienska, jak na Krym - prawie taka sama odleglosc przeciez. >i jak z biletami. no problem. Zawsze sa > Jak z kwaterami ceny, trudnosc znalezienia, jakosc. tak samo jak na Krymie. Znalezc latwo. Z jakoscia roznie bywa. Lepsze warunki oferuja pensjonaty. > Bezpeiczenstwo i bakszysz???? Z Bezpieczenstwem jak wszedzie na Ukrainie, tzn. Ok O jakim bakszyszu mowisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jpg Re: Azowskie morze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 08:27 bakszysz czyli łapówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unmay Re: Azowskie morze IP: *.ag1.dp.ukrtel.net 23.08.06, 11:23 I komu chcesz to dawac i po co???? Odpowiedz Link Zgłoś