Dodaj do ulubionych

morze Azowskie co powinienem wiedzieć ?

IP: *.pg.com 25.06.07, 04:04
morze Azowskie co powinienem wiedzieć ?
jeżeli macie jakieś doświadczenia to proszę podzielić sie nimi.
Obserwuj wątek
    • rona_ukr Re: morze Azowskie co powinienem wiedzieć ? 25.06.07, 17:05
      Szczerze nie radzę się kąpać w Akzowskim morzu. Ciągle czytam wiadomości: w
      Azowskim morzu nie można się kąpać przez jakąś tam cholerę... A w ogóle jest
      najpłytszym morzem w świecie. Pozdrowienia z Ukrainy, Anastazja
      • Gość: unmay Re: morze Azowskie co powinienem wiedzieć ? IP: *.bhsu.edu 25.06.07, 18:46
        Dosc dziwna porada! Gdzie i kiedy slyszalas o tej cholerze!? Jezeli chodzi o
        kapiel polecam Bierdianska kose oraz kose Fedotowa. Infrastruktura jest
        najlepsza na kosie Bierdianskiej.
        • rona_ukr Re: morze Azowskie co powinienem wiedzieć ? 26.06.07, 12:17
          Czytam o tym na ukraińskiej stronie www.korespondent.net. Do 1 czerwca nie można
          tam było się kąpać przez silną koncentrację amoniaku i bakterii (nie znam
          polskiego odpowiednika, ale po ukraińsku to brzmi tak "підвищену концентрацію
          аміаку та кишкової палички"). 21 czerwca czytałam u wiadomościach, że w Azowskim
          morzu masowo ginęły ryby.
          • Gość: unmay Re: morze Azowskie co powinienem wiedzieć ? IP: *.bhsu.edu 26.06.07, 17:31
            >21 czerwca czytałam u wiadomościach, że w Azowskim
            morzu masowo ginęły ryby

to sie zdarza kazdego roku. Raz czy dwa na rok. Jak sa duze upaly. Po prostu
            brakuje tlenku dla ryb. Trwa to kilka dni. Nie ma co sie tym przejmowac.
        • Gość: krym Re: morze Azowskie co powinienem wiedzieć ? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.06.07, 13:14
          Unmay proszę podaj bliższe szczegóły dotyczące kosy Bierdianskiej i
          kosyFedotowa.
          Jak tam trafić i dlaczego polecasz kąpiel akurat tam?
          • Gość: unmay Re: morze Azowskie co powinienem wiedzieć ? IP: *.bhsu.edu 26.06.07, 17:39
            Trafic jest bardzo latwo. Przez obwodowe Zaporoze. Byc moze do Berdianska sa
            rowniez pociagi z Kijowa ale pewien nie jestem. Z Zaporoza i do Berdianska i do
            Kosy Fedotowa 3 godziny jazdy busikiem z dworca "PKS". Albo pociag nocny do
            Berdianska - jedzie sie przez cala noc!

Kosa Fedotowa znajduje sie przy wsi Kyriliwka.

Polecam te miejsca poniewaz
            1) woda tam jest czysta
            2) infrastruktura jest bardzo rozwinieta. Pod tym wzgledem nie porownania jest
            Berdiansk. Jest tam nawet Aquapark.

Najlepsze plaze sa na polwyspie "Ostriw Biriuczyj" (dalej na zachod od kosy
            Fedotowa) lecz nie mam pojecia jak tam trafic (sa ograniczenia z powodu Parku
            Narodowego).
      • Gość: ewunia Re: morze Azowskie co powinienem wiedzieć ? IP: *.aster.pl 30.07.07, 07:22
        O cholerze to słyszalam, że w tamtym roku nie mozna bylo sie przez nia kapac,
        ale w Odessie
    • Gość: andrewwww Re: morze Azowskie co powinienem wiedzieć ? IP: *.pg.com 01.07.07, 18:03
      przeczytałem trochę o tej Ukrajnie i mam bardzo mieszane uczucia.
      Jedziemy z dwójką dzieci oraz dwie zaprzyjażnione rodziny.
      Najbardziej przeraża mnie wizyta na granicy.
      • Gość: unmay Re: morze Azowskie co powinienem wiedzieć ? IP: *.bhsu.edu 01.07.07, 21:13
        >Najbardziej przeraża mnie wizyta na granicy.

w zasadzie to jest najgorsze co jest na Ukrainie
        • kapitankloss2 Re: przeraża mnie wizyta na granicy 06.07.07, 16:30
          To lec samolotem.
          • sotie Re: podbijam 26.07.07, 21:31
            może ktoś coś dopowie o wybrzeżu morza azowskiego.
            chcemy tam się wybrac w tym roku (2 połowa sierpnia), sposobem kombinowanym,
            niestety w opasłym przewodniku po Ukrainie teren ten jest pominięty niecnym
            milczeniem.
            jak najlepiej dojechać? myślimy: przemyśl - lwów - kjów - zaporoże - i któras z
            kos ;) czy jest prostszy sposób?
            dotąd byliśmy tylko we Lwowie i Czerniowcach, tym razem chcemy zapuścić się
            głębiej, ale ominąć oblegany Krym, ew. zahaczyć tylko na chwilę.
            co polecacie, co doradzacie?

• Gość: unmay Re: podbijam IP: *.bhsu.edu 26.07.07, 21:54
              jak najlepiej dojechać? myślimy: przemyśl - lwów - kjów - zaporoże - i któras z
              kos ;) czy jest prostszy sposób?

Nie koniecznie jechac przez Kijow. Mozna Lwow - Zaporoze. 2 pociagi dziennie.

W zasadzie 2 kosy - Berdianska i Fedotowa/Peresyp (na kosie Obitocznej NIC nie
              ma). Polecam Berdianska poniewaz infrastruktura jest tam najlepsza nad calym
              morzem Azowskim. Mieszkac mozna i w samym Berdiansku u babuszek, jednak plazowac
              TYLKO na kosie. Na kosie sa liczne pensjonate (poziom jest zroznicowany) oraz
              nowy AquaPark.

Jezeli chodzi o kose Fedotowa... Lezy przy zacofanej wsi Kirilowka. Mnostwo
              pensjonatow, generalnie o dosc niskim poziomie. Przedluzeniem kosy Fedotowa jest
              Biriuczyj ostriw. Jest to Park Narodowy, ktory polecam odziwedzic - od tego roku
              udostepniony do zwiedzania.

www.berdiansk.com/map/berdyansk/map_big.html
              www.berdiansk.com/
              berdyansk.org.ua/
              • sotie Re: podbijam 27.07.07, 08:19
                dzięki :)
                • Gość: ZOCHA Re: podbijam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 09:33
                  Byliśmy w zeszłym roku nad Azowskim we wrześniu. Uważam, że standart kwater nie
                  odbiega od tych na południowym Krymie a ceny są dużo niższe. Fajniejsze
                  szerokie plaże i kamieniste urwiska i zatoczki, tylko w miniaturowym wydaniu w
                  porównaniu do południa. Można z takiego urwiska łowić rybki:). Woda cieplutka-
                  26-28st. Jest gdzie spacerować, może mniej jest miejsc do zwiedzania.
                  Generalnie teren dla ludzi, którzy zwiedzili już Krym "turystyczny" i lubią
                  spokój. Chociaż wieczorani teżjest gdzie się pobawić.
                  • kruz7 Re: podbijam 27.07.07, 22:22
                    Mam problem ze znalezieniem pociągu na stronie PKP. Jak wpisać nazwę
                    miejscowości? Mogę liczyć na podanie orientacyjnych cen?
                  • Gość: krym Re: podbijam IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 30.07.07, 08:44
                    ZOCHA a gdzie byliście, tzn. w jakiej miejscowości? jak z komunikacją na
                    wybrzeżu M.Azowskiego? Czy też można liczyć na marszrutki ?
                    • Gość: ZOCHA Re: podbijam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 13:21
                      Byliśmy w Szolkino (piszę fonetycznie). Z marszrutkami nie ma problemów. Fajne
                      miejsce na wypad do Teodozji (chyba 1-1,5 busikiem).
                      • Gość: ZOCHA Re: podbijam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 13:25
                        Sorry, ale samego wybrzeża Azowskiego (chodzi mi o kosy) nie zwiedzaliśmy. W
                        tym roku chcielibyśmy wziąźć rowery i też się tam wybrac.
                        • kruz7 Berdiańsk-zdjęcia 20.08.07, 21:06
                          www.rada.berdyansk.net/galery/index.html
                          mozna wybrać lata 2001, 2002 oraz 2003.
                          • sotie dla mnie Azowskie jest rewelacyjne 31.08.07, 10:12
                            właśnie wróćiliśmy z wakacji, niestety do Berdiańska nie udało nam
                            się dotrzeć, ale wybraliśmy się z Kerczu do małej mieściny
                            Kurortnoje, żeby zanurzyć swe ciała w Azowskim. woda jest obłędna,
                            czyściutka i bardzo ciepła, plaże piaszczyste choć bardzo brudne,
                            dużo muszelek, ludzi niewiele, super klimacik :)
                            • Gość: e Re: dla mnie Azowskie jest rewelacyjne IP: *.icpnet.pl 20.01.08, 16:29
                              a taplaliście sie w błocie jeziora Czokrak? :)
                              • sotie Re: dla mnie Azowskie jest rewelacyjne 22.01.08, 21:56
                                niestety nie. rozumiem, że dużo straciliśmy? ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka