Gość: zoll IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 14:42 ile godzin stania w jedną i drugą strone, jakie problemy itp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bogdan Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 16:45 Medyka-wyjazd 14,07,2007r. 1godz.30min. wjazd 19,07,2007r. 8 godz.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 26.07.07, 18:26 Hrebenne-wjazd: 2godz,Medyka-wyjazd:2 godziny.Dodatkowo pan pytal mnie po co bylam na Ukrainie itp.Nieprzyjemny byl,ale to wszystko. Wyjazd odbył sie w czerwcowy weekend,nie pamietam doklanie kiedy. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją 24.08.07, 20:05 Oni zawsze się tak głupio pytają, najlepiej jak sie poda nazwę pasma górskiego, to wtedy robią dziwną minę i nie wiedzą gdzie to jest. Aha, wejście do Polski 27.07.2007 koło 19.30 naszego czasu, per pedes. Jakieś 40minut, tylko chyba dlatego że piątek wieczorem i ludzie raczej kończyli przechodzenie przez granicę. Raczej bez problemu, gdyż jako turyści korzystamy z pewnych przywilejów, niby szybciej można wejść, ale nie zawsze każdy się na to zgadza. Rada, gdyby do kogoś podszedł jakiś gostek i oferował szybki przejazd przez granicę samochodem za xxxzł to wyśmiejcie gostka. Raz, że chce na was dodatkowo zarobić, dwa że szybciej pieszo przejdziecie, trzy, to on powinien wam dopłacić do tej przyjemności, gdyż potrzebni mu są ludzie, którzy wezmą na siebie dozwoloną ilość alkoholu i papierosów. 3 lata temu musiałem ze znajomymi tak wracać do Polski, piesze przejście wówczas było zamknięte, za przejazd kierowca nic od nas nie wziął, bo mu się opłacało wzięcie nas. Ale są tacy, którzy dodatkowy biznes robią na przewózce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: 62.29.136.* 27.07.07, 08:33 No to kupa frajdy- 8 godzin.Wiwat ejro 2012.W taki sposób rządzący budują przyjaźń między narodami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Der Reisende 8 godzin? A co się tam wyprawia??? IP: *.centertel.pl 27.07.07, 10:46 8 godzin? Ludzie, co się tam wyprawia??? Na tym forum jest, z tego co widzę, wielu ukrainofilów - może zatem należy zbierać jakieś podpisy, wystosowywać petycje, żądania do MSZ czy innych odpowiednich struktur o skończenie z tą hańbą w środku (geograficznym) Europy? Polska jest w Unii od kilku już lat, Ukraina stara się o członkostwo, oba kraje mają organizować prestiżową imprezę sportową, a tu proszę - granica z ośmiogodzinnym czekaniem i celebracją władzy przez takich gości, jak pogranicznik i celnik. He, he. Wielu Polaków chętnie by jeździło na Ukrainę, bo to kraj z pewnością ciekawy, tani, poza tym bliski nam językowo, kulturowo, historycznie, ale żaden normalny człowiek nie będzie narażał się na stanie w 8- godzinnej kolejce, by dostąpić audiencji u "władz" pogranicznych. Naprawdę dziwię się, że osoby, które lubią Ukrainę, często tam jeżdżą, spedzają tam wakacje i urlopy, nic nie robią, by po prostu zaprowadzić normalność na tych przejściach. Odpowiedz Link Zgłoś
goldkenn Re: 8 godzin? A co się tam wyprawia??? 27.07.07, 11:11 no to napisz list do prezydenta :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: 8 godzin? A co się tam wyprawia??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 12:46 goldkenn masz racje z tym listem. Dla Ciebie widze to normalka. Lubisz stać 8 godz? Co myślisz, że jak tu przytakniesz to Ciebie puszczą 15 minut szybciej. Ja się zastanawiam dlaczego te słuzby to robią celowo. Dlaczego tam jest zatrudnionych 2 celników zamiast 200. To Ci nie przeszkadza!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piolar Re: 8 godzin? A co się tam wyprawia??? 20.05.08, 22:58 w dorochusku na wjazd czekałem 1 godzinke na wyjazd 12 to byla zeźnia ale powiem wam takie cos to nasi celnicy z reguly trzymaja tak dlugo ukraincowi dajesz w łape i jedziesz gdyby nasi tak nie trzepali to szło by to sprawniej Odpowiedz Link Zgłoś
kardanik Re: 8 godzin? A co się tam wyprawia??? 31.07.07, 14:22 Drogi Residene.. Gwoli ścisłości; Ukraina nie jest krajem "z pewnością ciekawym" - to błogosławione miejsce, a to, że jest tam tani... zauważ, że kiedyś Czechy też były atrakcyjne dla ludności porganicznej, liberalizacja kontroli wkrótce sprawi, że ceny wzrosną. Bierność miłośników Ukrainy...? Ja Pana proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Der Reisende Do kardanika IP: *.centertel.pl 31.07.07, 21:54 O co ci się gościu rozeszło? Powiedziałem coś "nie tak"??? Ukraina jest ciekawa. Ja temu nie przeczę, a wręcz odwrotnie - podkreślam to właśnie poprzez dodanie zwrotu "z pewnością", który znaczy mniej więcej tyle, co "na pewno", "faktycznie" itp. Chyba, że uważasz, iż "z pewnością" to synomim "chyba", "prawdopodobnie", "być może" - jeśli tak, to kiepsko u ciebie z własnym polskim językiem (może ukraińskim władasz lepiej?). "Ukraina jest miejscem blogosławionym". No cóż, gdybym był złośliwy, to bym spytał, czy tak samo blogosławionym była dla Polaków (sorry: dla Lachów) wiosną i latem 1943? Odpowiedz Link Zgłoś
kardanik Re: Do kardanika 02.08.07, 20:35 Nie powiedziałeś nic "nie tak", tylko odniosłam (byc może mylne) wrażenie, że troszkę się naśmiewasz - `zabrzmiało` ironicznie. Jak z moim polskim - dobrze dziękuję! Po tej wymianie "uprzemości" pragnę tylko zaznaczyć, że nazwanie Ukrainy krajem błogosławionym, niekoniecznie odnosi się do naszego (Polaków) do niej stosunku... . Walka na argumenty historyczne? - nie ma sensu, punkt wyjścia jest inny. P.S. Dziekuję za odpowiedź - wnioskuję, że Ukraina Cię obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reisender Wróć do tematu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 12:53 Wróćmy do tematu, czyli jak wygląda przekraczanie granicy> Czy lepiej iść pieszo z mrówkami, czy stać w kolejce samochodow, czy jechać autobusem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Wróć do tematu IP: *.crowley.pl 27.07.07, 21:36 Oczywiście najlepiej iść na piechotę.Ale niewielu osobom to odpowiada.Jadąc z central PL w 4 osoby jadę samochodem i nie widzę możliwości zostawić go na parkingu w Polsce,by walić z buta na UA.Stoję pokornie w kolejce i jasny szlak mnie trafia jak cwaniaki walą pod szlaban lub wciskają się w inny sposób. Klimaty rodem z azji mniejszej czy jakiegoś kabulu.Hańba dla rządów obu stron. A wszystko w celu oskubania mytnika-za takiego uważa się wszystkich przekraczających granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolas Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.toya.net.pl 30.07.07, 00:40 Medyka wejście 30 lipca: ok. 40 minut, Medyka wyjście 16 lipca: ok. 10-15 minut, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bylak Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 08:47 polecam w bieszczadach KROSCIENKo... kolejka spisywana..nie ma wpychanek....bo do niedawna byly.. przy powrocie nalezy wlozyc 10 hr w baaganik jesli bedziecie wwywozic plaiwo w akrnistrach,,bo obcokrajowca nie wolno tego robic,,ale obywatela UA wolana nawet 20 ;litro,,,,heh coz za przepis maja,,, aha i przy wjedzie zielona kartai jesli jedziecie gdzies dalej to deklaracja celna.. Odpowiedz Link Zgłoś
olka_krakow Re: Wróć do tematu 30.07.07, 15:23 >>Stoję pokornie w kolejce i jasny szlak > mnie trafia jak cwaniaki walą pod szlaban lub wciskają się w inny sposób. No wiesz, jak ktos jedzie z malym dzieckiem, to niestety nie moze stac w kolejce 8 godzi i musi walic pod szlaban. Wiec nie wszyscy kt tam wala sa cwaniaki ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lidkasm Re: Wróć do tematu 30.07.07, 16:10 olka_krakow napisała: > >>Stoję pokornie w kolejce i jasny szlak > > mnie trafia jak cwaniaki walą pod szlaban lub wciskają się w inny sposób. > > No wiesz, jak ktos jedzie z malym dzieckiem, to niestety nie moze stac w kolejc > e > 8 godzi i musi walic pod szlaban. > > Wiec nie wszyscy kt tam wala sa cwaniaki ;-)) Ale większosć niestety (ja tez jeżdże z dwójką dzieci i nie zawsze nas przepuszczją :( ) Odpowiedz Link Zgłoś
kardanik Re: Wróć do tematu 31.07.07, 14:28 Najlepiej jest jechać motocyklem, bo staje się przed samym szlabanem i to nie w wyniku "wciskania się". Jednoślady są po prostu traktowane inaczej, zresztą jak postępować, najlepiej zapytać stałych bywalców poszczególnych granic.. to ci ludzie na skuterach, MZ-tkach, w Ładach.. oni naprawdę chętnie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilia Re: Wróć do tematu IP: *.acn.waw.pl 31.07.07, 20:30 witam chcialam zapytac czy w hrebennem tez sa takie kolejki do wjazdu samochodem do UA jak w Medyce?w jakich godzinach i dniach najlepiej przekraczac granice zeby nie stac w kolejkach?czy takie wogole są? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: 212.160.172.* 01.08.07, 15:37 jak chcecie uniknac korkow to nie jedźcie w soboty. w ten dzien miejscowi jezdza na zakupy i jest po prostu masakra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vasylkova Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.sc.net.ua 01.08.07, 23:38 27.07, Rawa Ruska = 1,5 h 30.07, Hrebenne - 4,5 h (przez kilka godzin nie dzialaly komputery po stronie ukr.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukrainka Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 11:38 dzis w nocy- Hrebenne 20min bez żadnych broblemów Odpowiedz Link Zgłoś
lidkasm Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją 05.08.07, 23:16 Dorohusk - Jagodin 4 sierpnia ok. godz 22 - 3 godziny z Ukrainy do Polski samochodem osobowym Odpowiedz Link Zgłoś
kukan Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją 07.08.07, 19:30 cześć, wyjazd piątek 3.08. godz.11.00 - Medyka - 4.5godz., a wracałem przez Krościenko w niedziele 5.08.godz.13.30 - 1 godzina, brawo, super, ale żeby wszystko było pod kontrolą, nasz pogranicznik /.... taki syn/ odebrał mi 2 godz. życia trzymając nas i nie oddając paszportów do czasu przyjazdu Policji z Ustrzyk Dolnych - miałem niestety nieważny przegląd autka. I tu, na tym forum, WIELKIE dzięki dla Panów w mundurach za zrozumienie jakie wykazali dla "maluczkich" , w kilka chwil wypisali kwit zastępczy i do domu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slon Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.aster.pl 08.08.07, 00:31 Wjazd samochodem osob, 19 lipca ok. 1.00, Dorohusk - Jagodin, płynnie, ok. 20-25 min Powrót pieszo Szegini-Medyka, 4 sierpnia, z 2,5 godziny, i to tylko dlatego, że Ukraiński pogranicznik wpuścił nas (jako turystów, generalnie wszystkich z plecakami jak poprosili to tak wpuszczali) innym wejściem (konkretnie "wejściem" na ukraińską stronę), bo gdybyśmy czekali razem z konikami to pewnie z 3-razy tyle by trwało, bo tego dnia od 10 do 14 zdązyli odprawić poza turystami ze 40 osób, a czekało z 300 ... a deszcz padał :( pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zay Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.ghnet.pl 08.08.07, 18:42 14 godzin w drodze powrotnej, bo zarowno jedna, jak i druga strona nie nadazaja odprawiac autobusow pracujac w przerwach miedzy piciem kawy i ukladaniem pasjansa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akg Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.net.euron.pl 11.08.07, 20:10 Kolega w ubiegłym tygodniu stał 15 godzin w Hrebennem, podobno dlatego, że dużo Ukraińców jechało po coś tam do Holandii, wie ktoś coś więcej na ten temat?? W jaki dzień jest najlepiej wjeżdżać do Polski?? Odpowiedz Link Zgłoś
kj6 Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją 15.08.07, 21:59 A jak długo trwa "przyjemność" przy przekraczaniu granicy autobusami rejsowymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr... Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 12:41 Krakowiec/Korczowa - z dokładnościa co do minuty wyszlo 12 godzin i 5. Najzwyklejsza w swiecie masakra i przegiecie. W drodze na Krym jakies połotora godziny. W Medyce stalo sie mniej wiecej tyle samo. Oczywiscie za 200 zl mozna bylo przyspieszyc kolejke. Sporo z tej mozliwosci korzystalo. Gdyby nie to, pewnie stalo by sie krocej. No, ale gdyby nie kolejki na Ukrainie co drugi, trzeci stacilby zrodlo dochodow:) mimo wszystko Krym zaje.... Odpowiedz Link Zgłoś
jano0244 Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją 17.08.07, 20:47 08-08-2007 autobusem z Warszawy do Łucka na granicy w Dorohusku - 1,5 godz. 16-08-2007 autobusem z Łucka do Warszawy na granicy w Dorohusku - 5 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.rybnet.pl 20.08.07, 22:40 Jadąc do Bułgarii postanowiłem skrócić drogę i przejechać przez Ukrainę (oczywiście popełniłem wielki błąd myśląc że będzie szybciej, straciłem cały dzień),17.07.2007 Przejście graniczne Słowacja - Ukraina (Vyšné Nemecké - Użhorod ) 3,5 godziny stania w 43 stopniowym upale na słońcu. Wypełnianie jakichś druków i przewrucenie bagażnika do góry nogami dobiło mnie zupełnie i wyleczyło z kolejnych wypraw na Ukrainę, ale najlepszy numer był gdy musiałem zadeklarować którym przejściem będę wyjeżdzał( oczywiście pokazałem celnikowi na mapie a ten burak bo tak go mogę tylko nazwać wpisał sobie jakieś które chyba mu spasowało), a ja biedny potem jeżdziłem od przejścia do przejścia i szukałem właściwego a na każdym z trzech na które przyjechałem to mnie najpierw pytano ile mam Euro potem przeszukiwano bagażnik i w końcu jak nic nie znaleźli to mówili że to nie to przejście i odsyłali dalej. Przy wyjeżdzie z Ukrainy postój około 1 godziny (oczywiście przeszukanie samochodu) i wjazd do Rumunii i tu miłe zaskoczenie, bo Rumuński celnik wyciąga nas z koleiki i prosi o podjechanie do bramek i przepuszcza bez stania, na pytanie czemu odpowiada bo Polska jest w Unii. Ja napewno nie predko wybiore sie znowu na Ukraine i zastanawiam sie jak ten kraj chce pryzstapic do czlonkostwa w Unii Europejskiej oraz zorganizowac Euro 2012. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Globtroter Za sytuację na tej granicy papa Euro2012. IP: *.amwaw.edu.pl 23.08.07, 16:47 Jak ci, którzy przyznali nam i UKrainie organizację tych igrzysk, pojawią się incognito na granicy i zostaną oskubani za wjazd bez kolejki, naciągnięci na jakieś "haraczyki" to będzie międzynarodowy skandal. Odpowiedzialność jest po obu stronach. I co z tego, że buduje się nowoczesne nowe terminale, skoro mechanizm sztucznego tworzenia kolejek ten sam od lat niezmiennie funkcjonuje i po polskiej i po ukraińskiej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
buanitka do Globtrotera 23.08.07, 18:01 Rozumiem Twoje oburzenie, ale byłabym bardzo wdzięczna za niezaśmiecanie wątku! Wątek został "przyklejony" na górze forum aby był do niego łatwy dostęp, tzn. do informacji o przekraczaniu granicy itd.. Zatem o sprawach 'denerwujących' proszę się dopisywać np. tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=791&w=67787351 albo w wielu innych wątkach na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Globtroter Rozumiem, że patologiczna sytuacja na granicy IP: *.acn.waw.pl 23.08.07, 23:36 Po prostu Ci odpowiada, tak ma byc, jak nie chcecie to nie jezdzcie itp... Jestem zszokowany, że ktos oczywiste stwierdzenie traktuje za zasmiecanie watku. Ukrainy z powodu BANDYCKIEJ sytuacji na granicy NIE NALEŻY brac pod uwage planując wojaże po Europie. A dopoki sytuacja nie wynormalnieje planowanie EURO 2012 jest jakąś paranoją. Odpowiedz Link Zgłoś
buanitka Re: Rozumiem, że patologiczna sytuacja na granic 24.08.07, 09:16 > Po prostu Ci odpowiada, tak ma byc, jak nie chcecie to nie jezdzcie itp... Przegięcie! Czy ja o czymś takim napisałam? > Jestem zszokowany, że ktos oczywiste stwierdzenie traktuje za zasmiecanie watku Traktuję to jako zaśmiecanie wątku właśnie dlatego, że to, o czym piszesz jest ZBYT OCZYWISTE. A nie jest główną tematyką danego wątku. Jeszcze raz powtórzę (proszę czytać ze zrozumieniem): Wątek został "przyklejony" na górze forum aby był do niego łatwy dostęp, tzn. do informacji o przekraczaniu granicy, o czasie stania w kolejkach itd.. Zatem o sprawach 'denerwujących' proszę się dopisywać np. tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=791&w=67787351 albo w wielu innych wątkach na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyga Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 20:51 Wyjazd - 11.08.2007 - 5.00 - Krościenko - 10 minut, Powrót - 25.08.2007 - 12.00 - Krakowiets - 1 godzina. Odpowiedz Link Zgłoś
kresen Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją 28.08.07, 11:46 Witam ! 16 sierpnia autobus kursowy Przemyśl-Srtyj przejscie Medyka/Szeginii -1godzina a 24/25 sierpien samochód ukraiński 1 godz 23,00-24,00 po stronie ukrainskiej i 3 godz 24,00-3,00 po stronie polskiej pas UE Odpowiedz Link Zgłoś
pianek Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją 28.08.07, 12:39 W ostatnia sobote, tj. 25.08 stalismy w Medyce 4 godziny czekajac na wejscie do Polski. Kolejka byla do budynku ukrainskiego. Poprosilem o przepuszczenie nas, bylismy z ponad 20kg plecakami, na dodatek moja dziewczyna byla chora, ale nikt nas nie chcial puscic. Do Polskiej odprawy czekaly 3 osoby, czekalismy moze minute. Zastanawiam sie o co chodzi. Najprawdopodbniej w najblizszych dniach wysle list do ambasady Ukrainy z pytaniem o co im chodzi i czy sprawia im satysfakcje to, ze ludzie po wakacjach na Ukrainie czesto w pare chwil zapominaja o cieplym morzu i ciekawych miastach a pamietaja granice i wszystkim odradzaja odwiedzenie tego kraju. Jesli dostane jakas odpowiedz, napisze o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
olka_krakow Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją 29.08.07, 13:33 Wracalismy do polski wieczorem 27 sierpnia, bylismy na granicy o 9 czasu ukrainskiego. Po stronie ukrainskiej stalo 20 samochodow, odprawiali na biezaco, nie tworzyla sie kolejka. Przekroczenie granicy zajelo nam 45 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
sotie Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją 31.08.07, 10:24 16.08. przechodziliśmy pieszo w stronę Ukrainy, 2 bite godziny staliśmy z mrówkami, godzina była koło 20, podobno trafiliśmy na najgorszą zmiane celników, nie chcieli nas puścić bokiem, choć byliśmy jedyni z plecakami. a płacić gnojkom nie chcieliśmy. a wracając jechaliśmy pksem załadowanym totalnie fajkami i w sumie wyszliśmy na tym jeszcze gorzej, cały przejazd Lwów - Przemyśl trwał prawie 6 godzin, z czego dwie samo czekanie na rewizje. a i byliśmy jedyni w kolejce, zadnego autobusu przed nami nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
mock Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją 01.09.07, 10:53 Wjazd 20 sierpnia - przejście piesze w Medyce - ok. 1 godziny. Postalismy trochę w kolejce i mrówki same nas przepuściły, nie było żadnych problemów. Trochę się tylko nasłuchaliśmy od niektórych pomstujących, że "przecież oni też są turystami". Wyjazd 31 sierpnia - przejście kolejowe MostiskaII-Medyka. Trudno mówić o jakimś oczekiwaniu, bo wszystko zgodnie z rozkładem - pociąg wyjeżdża ze Lwowa o 7.18 (czasu ukr) a do Przemyśla przyjeżdża o 9.35 (czasu pl) i tak faktycznie było. Ukraińcy w Mostiskach zabrali paszporty, oddali po 30 minutach, pociąg ruszył, Polacy wsiedli w Medyce i dokonywali kontroli granicznej w czasie jazdy, a celnej - uwaga - dopiero na dworcu w Przemyślu (prześwietlanie każdego bagażu rtg czy tam innymi promieniami). Przestawianie wagonów jadących dalej na węższe tory odbywa się też dopiero na dworcu, po wysiadce pasażerów mających bilety do Przemyśla. Ta forma przekraczania granicy jest dużo wygodniejsza i przyjemniejsza niż pieszo czy autobusem, ale też droższa - bilet do Przemyśla ze Lwowa 88 hr., z Kijowa 284 hr., z Odessy 319 hr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka991 Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.187.240.8.ip.airbites.pl 01.09.07, 16:42 Wyjezdzalam z Krakowa autobusem kursowym do Lwowa przez Korczowa- Krakowiec. Okolo 2 godz. na granicy. We Lwowie o 7.50 . Cena biletu 70 zl. Powrot...27.08. ze Lwowa autobus kursowy o 22 giej, cena 107 hryw. Na granicy po stronie polskiej okolo 3 godz, jeden z podroznych mial problem z powodu dokumentow... Nikt nam niczego nie sprawdzal oprocz paszportow. W Krakowie o 8.40 naszego czasu. Nigdzie ZADNYCH dodatkowych oplat!!! Pozdrawiam i polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
vasylkova Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją 12.09.07, 15:42 3.09 ok. 10-11.00 krakowiec-Korczowa bez kolejki (wlasnym samochodem), tego samego dnia ok. 21 Korczowa-Krakowiec bez kolejki. To byl poniedzialek, podobno w poniedzialki na tym przejsciu jest luzniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.sti.net.pl 14.09.07, 13:58 1 wrzesien krakowec - korczowa wjazd do Polski 9 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gizmo Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.devs.futuro.pl 17.09.07, 08:47 13 września wyjazd na Ukrainę osobówką przez Rawę Ruską - jakieś 3 godziny, z czego odprawa zajęła jakieś 10 minut, najwięcej czasu to czekanie w kolejce. Powrót 15 sierpnia przez to samo przejście - jakieś 3,5 godziny, byłoby dużo szybciej, gdyby ktoś wziął się za kierowanie ruchem po polskiej stronie przy budowie obwodnicy. Tymczasem biegał tam jakiś jeden maksymalnie zakręcony młody pogranicznik z krótkofalówką, a duże pojazdy czekające na wyjazd z Polski skutecznie zablokowały zwężenie jezdni. Co ciekawe, ludzie w końcu sami się wkurzyli, wyjechali z przejścia po wysepce przeciwnym pasem, kazali paru osobówkom się cofnąć i korek błyskawicznie się rozładował przynajmniej dla samochodów osobowych, czego nie mogli dokonać nasi "profesjonaliści"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tlen1 Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.acn.waw.pl 17.09.07, 09:15 Hrebenne - przejście w poniedziałek 27 sierpnia ok. 11 w południe. Jakieś 27 samochodów osobowych czekało na odprawę. Granicę przekroczyłem w ciągu godziny. Czyli nie było źle :-) Obyło się też bez łapówek. Tylko po przekroczeniu granicy jakiś gość chciał mnie naciągnąć na jakieś ubezpieczenie - ponoć bezwarunkowo obowiązkowe. Ponieważ miałem wykupione w Polsce turystyczne, powiedziałem aby spadał na drzewo. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga-a Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją 17.09.07, 20:09 1 września, noc, granica Krakovec - Korczowa, autobus kursowy Wrocław - Lwów: 3 godziny, samochodów osobowych dużo nie było; 16 września, wieczór, ta sama granica, też autobus kursowy - Lwów - Wrocław: 5 godzin, samochodów osobowych masa, z relacji przekraczających granicę: około 14 godzin. Podobno o tej porze w niedzielę jest największy ruch w stronę Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamba Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.mos.gov.pl 27.09.07, 15:59 15 września Dorohusk ok. 30 godzin stania. Zdesperowani, po 3 godzinach bez najmniejszego postepu pojechaliśmy do Rawy Ruskiej, tam po 3 godzinach wjechaliśmy do Polski. Razem 8 godzin! Tego, co działo się w Dorohusku nie zapomnę do końca życia. To było upokarzające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arra Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: 212.75.108.* 28.09.07, 19:46 Medyka-pieszo. Wyjscie z Polski 12.09.ok godziny 15 trwało wszystko 20min. Wejscie do Polski 27.09.rano.Cała odprawa 15min. Odpowiedz Link Zgłoś
vasylkova Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją 04.10.07, 21:50 4.10 Szehyni-Medyka, przyjechalismy o 8.oo, z przejscia wyjechalismy o 12.30 (4,5h) pry czym ominelismy kolejke przed szlabanem (!!!), ktora byla spora. Medyka-Szehyni, przyjazd ok. 16, wyjazd ok. 17, kolejka na ok. 25-30 samochodow, ktorej 2/3 ominelismy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamba Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.mos.gov.pl 15.10.07, 14:14 Co to znaczy "omineliscie kolejke"????? Moze to taki eufemizm od wepchneliscie sie bez kolejki? Odpowiedz Link Zgłoś
vasylkova Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją 25.10.07, 16:06 jechalismy z malenkim dzieckiem, ominelismy kolejke i poprosilismy przy szalbanie pogranicznika o wpuszczenie bez kolejki. jesli to uwazasz za wepchniecie sie, to niech bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berbecia Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.10.07, 10:27 Na Ukrainę przez Medykę PKS-em z Przemysla za 20 zł. wyjazd 7,30 a we Lwowie po 11 a było to 1 X Do Polski ze Lwowa tydzień później czyli 7 X marszrutką za 10 hrywien a potem pieszo.Marszrutka 2 godziny a pieszo 45 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
vasylkova Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją 25.10.07, 16:11 pn, 22.10 od strony ukrainskiej miedzy 7.oo (zmiana celnikow) a 11.oo na przejscie nie wjechal zaden samochod - poniewaz Polacy nie odprawiali. Pierwszy wjazd byl po 4 h czekania (o kolejce nie wspominam). Zrezygnowalismy. Tydzien wczesniej znajomy w Krakowcu, z papierami zkonsulatu prosba o przepuszczenie poza kolejka stal 6 h. (do PL) Podono jest coraz gorzej. Wczoraj kolezanka wracala z Krakowa, to w przemyslu dowiedziala sie, ze wszystkie PKSy do Lwowa sa odwolane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liv Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 19:34 wracalam dzis w nocy ze Lwowa do Krakowa - stalismy dlugo jak zwykle przez odprawe polska - wjazd na granice 23.30 czasu ukr, a wyjechalismy okolo 4 rano (autobus przelotowy linii Lwow-Krakow) aha, przejscie - Krakowiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.magnus.kiev.ua 10.12.07, 10:05 Sobota 8.12.07 Szeginie-Medyka 9.00 czasu ukr. Po stronie UA kolejka na ok. półtorej godziny. Na polskiej - polowa "leja" jak to mawiają przemyskie mrówki ;) Mała dygresja... Od 3 miesięcy mieszkam na UA i ledwo co przeszedlem na Polska strone i już widze bójke między Polakami (bo ktoś komus sie "wepchnął" w kolejke). Rodacy wstydzilibyście sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc "liv" a jaka kurs byl wykonywany przez jaka.... IP: *.betanet.pl 12.12.07, 22:35 firme?? Z tego co wiem to kursowe autobusy puszczane sa bez kolejki...pozatym moze mieli donos ze cos przewozicie i dlatego was tak dlugo trzymali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liv Re: "liv" a jaka kurs byl wykonywany przez jaka.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 16:11 firma Eurolines... mozliwe, ale i tak nic nie znalezli:) najdziwniejsze jest to, ze faktycznie bylismy puszczeni bez kolejki, same procedury celnicze tyle zajely czasu, a bylismy jedynym autobusem na przejsciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liv Re: "liv" a jaka kurs byl wykonywany przez jaka.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 21:34 no tak, ale jak przyjada np 3 na raz, to jednak stoja w jakiejs kolejce, tzn na pasie wlasnie dla autobusow turyst. na Ukraine jezdze czesto stosunkowo wiec wiem o czym pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.gmk.net.pl 02.01.08, 23:34 30.12.07 Korczowa. ZERO kolejki przed przejściem.Czas przekroczenia granicy ponad 4,5 godziny.Kontrola paszportowa błyskawiczna,uprzejma i fachowa. Natomiast polscy celnicy udają,że pracują, sztucznie tworząc kolejkę.A to wszystko przy całkowitym braku autobusów,tirów oraz przy minimalnym ruchu z Polski na Ukrainę.3 samochody,przerwa,następne 3 i znów przerwa.Przydała by się gruntowna reforma organizacji funkcjonowania przejść na wschodzie z wymianą funkcjonariuszy urzędu celnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.gmk.net.pl 02.01.08, 23:37 Dodam tylko,że wracałem ze Lwowa do Polski.Odprawa po stronie ukraińskiej 10 min. Odpowiedz Link Zgłoś
allbundy Bo polaczki strajkuja i mysla ze cos wskuraja a... 08.01.08, 22:41 ja mowie im ze nic !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ad do administratora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.08, 08:11 Jest rok 2008, trzeba by wyciścić ten wątek (przenieść w inne miejsce i w tym miejscu założyć nowy wątek "Sytuacja na granicy w 2008" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr66 Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 11:58 17.02. przejście słowacko-ukraińskie w pobliżu Użhorodu - 15 min. 23.02. Szeginie-Medyka - 1 godz. 40 min. Nieuprzejmi celnicy ukraińscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldemar nocoń Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.w6t12.spacegate.com.ua 06.03.08, 10:20 uprzejmośc jest rżadko spotykanym zachowaniem na Ukrainie , dotyczy to wszekich sfer oprócz życia prywatnego. nawet w sklepie zachowanie ekspedientek zniechęca do dokonywania zakupów i nie mogę sie do tego przyzwyczaić. nawet małej ilości samochodów towarzyszy powolna odprawa i po jednej i po drugiej stronie.ale na razie spoko. pewnie sytuacja sie zmienie po wprowadzenie małego ruchu granicznego bo kto nie przyjedzie sprzedac kartonu papierosów z ukrainy z 10 krotnym przebiciem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apersa Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 16:33 Wróciłam wczoraj w nocy.Mieliśmy o jeden karton więcej niż można (jechaliśmy 1-wszy raz)A celnik Ukraiński chciał za puszczenie nas 100 zł. łapówki a to że nas póści. Mąż kazał mu wezwac naczelnika i ten się pobał i puścił za 100 grw. Staliśmy 8 godz.Poza tym palantem na granicy, to było na Ukrainie super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldemar nocoń Re: Granica -wracałeś, to podziel się informacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 17:16 wracałem przez Korczową 15 marca. sami Polacy i kolejeczka 3 godz ale porządek był i wszystko było .ok. szkoda tylko że nie ma informacji po stronie ukraińskiej że jednak istnieje zielony pas dla podróżnych nie wiozących nic poza normą. ciekawe czy to długo potrwa. kolejny eksperyment? nowa zmora to sporo polskich mrówek na mopedach , wjeżdżają bez kolejki. Polak potrafi Odpowiedz Link Zgłoś