sudiz80 15.05.09, 21:51 Witam, mógłby ktoś polecić jakiś nocleg w tym mieście? Bez specjalnych wymagań, byleby czysto, schludnie i spokojnie, może być też na przedmieściach lub pod miastem. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ajno Re: Uzhorod??? IP: *.szczecin.vectranet.pl 17.05.09, 13:25 O Uzhorodzie nigdy jeszcze nie słyszałem - zapewne ktoś cię w błąd wprowadził. natomiast w Ungvarze/Użhorodzie najbardziej polecam hotelik dla kierowców na dworcu autobusowym - warunki proste - nie dla angielskich piesków. Ale tani (30grzywien w 2007) i sympatyczna pani prowadzi. Na dodatek tuż obok obu dworców. Na kolejowym warunki o niebo lepsze - ale i o niebo drożej - nie mniej jak 100 grzywien w 2007! Nocowałem tez w takim dużym hotelu z drugiej strony miasta (bliżej granicy) za jakieś 60 grzywien z telewizorkiem i własna łazienka. Trafił bym tam - ale nazwy ani adresu nie pomnę! Są jeszcze z 2 podobne obiekty. W kilkaset metrów od dworca jest wielki hotel dawnego inturystu - ale w ówczesnych cenach to tez na pewno grubo ponad 100 UHR (to już lepiej na kolejowym - jeśli ci forsy nie zal). "Ajno" - to po zakarpacku "tak". Odpowiedz Link Zgłoś
sudiz80 Re: Uzhorod??? 17.05.09, 22:33 Dzięki za odpowiedź. Mieszkam na Słowacji to użyłem miejscowej nazwy z przyzwyczajenia (Uzhorod), z nazwą Użgorod zaś spotkałem się na setkach stron na necie (sprawdź na Google). Jeśli to miasto ma (też) inne PRAWIDŁOWE nazwy to punkt dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajno Ungvar IP: *.szczecin.vectranet.pl 18.05.09, 16:23 O ile znam słowacki - to na pewno nie piszą "Uzhorod" - tylko Užhorod - od słowiańskiej nazwy rzeki Už/Uż (w polskiej topomastyce przede wszystkiem zawsze istniała przełęcz użocka - musi gdzieś tam są źródła Użu). A po węgiersku (bo to historycznie węgierskie miasto) Ungvar. Niestety - sprawdziłem moje papiery - i nie znalazłem rachunku, ani zewnętrznego zdjęcia tego hotelu na zachodzie z telewizorem i łazienką... Więc jeśli mnie nie weźmiesz ze sobą - to możesz go nie znaleźć (((-; Odpowiedz Link Zgłoś