Dodaj do ulubionych

Przerwa techniczna 04 lipca 2012

03.07.12, 11:02
W dniu jutrzejszym (04 lipca 2012) około godziny 6-7 rano nastąpi krótka przerwa w działaniu Bloxa.
Obserwuj wątek
    • orosadm Re: Przerwa techniczna 04 lipca 2012 04.07.12, 07:32
      Czy mam wrażenie, że po przerwie coś się zmieniło w RSS-ach?

oros
      • rozieblox Re: Przerwa techniczna 04 lipca 2012 04.07.12, 08:08
        Zmieniło się - korzystają z zewnętrznego serwisu Mediafed, który będzie miał teraz nasze dane. I który pozwala na łatwe bookmarkowanie. Ale tylko w anglojęzycznych serwisach (nie ma choćby Wykopu). I który wkrótce dorzuci reklamy. Pewnie też anglojęzyczne, więc wielce skuteczne. ;->

Przy okazji, pierwszy błąd. Jak w feedzie wybiorę bookmarkowanie, a potem wezmę Delicious, to mam " JakÄ? ksiÄ?ĹźkÄ? warto przeczytaÄ??" w polu Title & Description zamiast normalnych pl-znaków.

Drugi błąd: po dzisiejszych zmianach przestał działać skrypt s.z.y.m.o.n. a do wyświetlania ostatnich komentarzy.
        • s.z.y.m.o.n Re: Przerwa techniczna 04 lipca 2012 05.07.12, 00:41
          > Drugi błąd: po dzisiejszych zmianach przestał działać skrypt s.z.y.m.o.n.a
          > do wyświetlania ostatnich komentarzy.

Niestety skrypt, w tej formie, już raczej działać nie będzie.
          Zmieniła się domena kanału z RSS (poza blox.pl), a przeglądarki blokują takie wywołania za pomocą JavaScript.

Krzaczki w miejscu polskich znaków to oczywiście efekt różnicy w kodowaniu - mediafed oczekuje zapewne standardowego UTF-8, a blox serwuje mu ISO-8859-2.

Pozostaje zatem jedynie pogratulować załodze Blox.pl pięknego strzału w stopę.
          Jeżeli tak będą wprowadzane kolejne zmiany, to ja już się boję...
    • Gość: 08antek Re: Przerwa techniczna 04 lipca 2012 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.12, 10:43
      niestety ale coś zepsuliście... mój blog jest odcięty od agregatora blogów kulinarnych... naprawcie to i to szybko....
      • bagienny Re: Przerwa techniczna 04 lipca 2012 04.07.12, 11:36
        Jaki podawaliście adres kanału RSS?
        • orosadm Re: Przerwa techniczna 04 lipca 2012 04.07.12, 11:44
          A coś się zmieniło w ramach kanałów? Widzę, że następuje jakieś przekierowanie w RSS komentarzy - też sobie nie mogę z tym poradzić z importem do skryptu

oros
    • ols Re: Przerwa techniczna 04 lipca 2012 04.07.12, 15:21
      Brakuje info o tym co dokładnie się zmieniło.
      Przydałoby się zwłaszcza użytkownikom, którzy korzystali z RSSów Bloxa i nagle ich usługi przestały dziś działać.
      • rozieblox Re: Przerwa techniczna 04 lipca 2012 04.07.12, 18:05
        Dokładnie. Powinno być wcześniejsze info co się zmieni i na co, jaki będzie potencjalny wpływ. No minimum tydzień wcześniej, żeby była szansa się przygotować, szczególnie, że teraz są wakacje i ludzie wyjeżdżają.
    • radzido Re: Przerwa techniczna 04 lipca 2012 04.07.12, 17:43
      U mnie rss-y co prawda działają (FF + Brief), ale z chęcią odczepiłabym toto od nich. Da się jakoś? uncertain
      • Gość: . Re: Przerwa techniczna 04 lipca 2012 IP: *.lodz.msk.pl 04.07.12, 18:52
        sam rss działa, ale skrypty ciągnące dane z niego już nie. czemu? najdziwniejsze, że nie wyrzucają żadnych błędów
        • s.z.y.m.o.n Re: Przerwa techniczna 04 lipca 2012 05.07.12, 00:51
          Skrypty przestały działać, gdyż zmieniła się domena, z której serwowany jest RSS.
          Brak komunikatów o błędach (przynajmniej w moim skrypcie), to świadomy wybór - nie mamy tu przecież sterowania w panelu blox'a.
          • Gość: Ervisha Re: Przerwa techniczna 04 lipca 2012 IP: 212.160.111.* 05.07.12, 06:51
            A u mnie nie mogę zalinkować wpsiów, umieszczać odnośników bo wyskakuje komunikat ze to spam. Co się stało ??? Wczoraj tego nie było. Teraz w ogóle nie moge dodawac odnośników a jak mi sie uda to tylko jeden w poście..... Nie da sie prowadzić bloga
          • Gość: Daniel K. Re: Przerwa techniczna 04 lipca 2012 IP: *.klodzko.hypnet.pl 06.07.12, 10:03
            Szymonie - jest szansa na to byś wydziergał na nowo skrypt "ostatnie komentarze" ? smile
    • orosadm Re: Przerwa techniczna 04 lipca 2012 06.07.12, 13:45
      Mam propozycję:
      Gazeta zleca wykonanie kawałka kodu, który wywali ostatnie komentarze w bocznej szpalcie ponad archiwum Szymonowi i wszyscy będą zadowoleni. Chyba Agorę stać na 2, nawet bogate dniówki programisty?

MArek
      • rozieblox Re: Przerwa techniczna 04 lipca 2012 07.07.12, 08:22
        Biorąc pod uwagę, jakie warunki zaproponowali przy naborze na administratora, to szczerze wątpię, czy stać ich na dwie bogate dniówki. Zresztą Blox wygląda na mocno niedofinansowany, stąd pewnie reklamy. Mniejsza.

Jak ktoś chce widget (inny) do ostatnich komentarzy, to sposób jest podany przez skr76 w komentarzu do wpisu o usunięciu awarii RSS.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka