Dodaj do ulubionych

opóźnienie wpisu

31.03.15, 20:21
Jakiś czas temu pytałem o przyczyny, dla których nie widać nowej notki opublikowanej na nowym Bloksie acz napisanej w starym edytorze (TinyMCE). Nie chce mi się szukać tamtego wątku ale rada była taka żeby używać nowego edytora wink

Dziś napisałem nową blognotkę na starym Bloksie, oczywiście w starym edytorze. Opublikowałem i wielce się zdziwiłem że jej nie widać; to znaczy mam komunikat że opublikowano, link do notki działa, nawet ją widać w kategorii - ale nie ma jej ani w "ostatnich wpisach", ani w głównym widoku bloga.
To znaczy nie było parę minut (screena nie robiłem, musicie wierzyć na słowo).
Czy to znaczy że właściwie wszystko już jest na "Nowym" tylko jeszcze o tym nie wie?
Obserwuj wątek
    • negev56 Re: opóźnienie wpisu 31.03.15, 20:29
      Mam blog w starej (klasycznej) wersji. Opóźnianie publikowanego wpisu jest faktem już od kilku dni. Tak było dwa dni temu i dzisiaj. To kontrolowane opóźnianie, czy coś wymknęło się spod kontroli?
    • rozieblox Re: opóźnienie wpisu 01.04.15, 08:15
      Potwierdzam, właśnie miałem dokładnie o tym samym wpisać. Z tym, że IMO rzecz wiąże się z nowymi szablonami - w starym miałem od razu, w nowym było opóźnienie (odkąd pamiętam).

Objawy (moimi słowami): nie widać notki na głównej stronie bloga, w nowych wpisach na głównej Blox jest, link bezpośredni działa.

I z tym byłbym w stanie żyć. Ale co gorsza, przy edycji notki (np. poprawienie HTML) i odświeżeniu (ctrl-r) nie widać wprowadzonych zmian w notatce.

Winne reverse proxy na froncie, zapewne...
      • bartoszcze Re: opóźnienie wpisu 12.04.15, 09:57

> przy edycji notki (np. poprawienie HTML) i odświeżeniu (ctrl-r) nie widać
        > wprowadzonych zmian w notatce.

Zedytowałem notkę, która wczoraj wieczorem przy publikowaniu wyświetlała się bez piśnięcia.
        Zmiany widać w notce, widać w kategorii, nie widać w pełnym widoku.
        • rozieblox Re: opóźnienie wpisu 13.04.15, 07:20
          Jak pisałem:
          I z tym byłbym w stanie żyć. Ale co gorsza, przy edycji notki (np. poprawienie HTML) i odświeżeniu (ctrl-r) nie widać wprowadzonych zmian w notatce.

I właśnie to zachowanie utwierdza mnie w przekonaniu, że chodzi o cache. Jeśli coś/ktoś pobiera plik, to jest on odczytywany bezpośrednio i zapamiętywany przy pierwszym odczycie w cache na N minut. I dopóki jest w cache (czyli nie minie N minut), to nie jest odświeżany.

Poniekąd tłumaczyłoby to sytuację z ilością wpisów w kategorii - te z większą ilością wpisów pewnie są bardziej popularne, więc i większa szansa, że będą w cache.

Tak naprawdę to tylko jedna sprawa mnie interesuje: ile wynosi N (i czemu tak dużo)?
    • bartoszcze dorzucam do pieca czyli opóźnienie komentarzy 01.04.15, 09:55
      Dziś pod tą notką, której dotyczyło wczorajsze opóźnienie, odpowiedziałem na dwa komentarze.
      W profilu są, widok na głównej pokazuje że są, a po wejściu do notki - ni ma (jeden po ponad 10 minutach od opublikowania)...
      bartoszcze.blox.pl/2015/03/Pierwsza-dwudziestka-czyli-pierwszy-raport.html#ListaKomentarzy
      To jeszcze bug, czy już ficzer?
      • bagienny Re: dorzucam do pieca czyli opóźnienie komentarzy 01.04.15, 11:43
        Nie jest to ficzer. Spisaliśmy wszystkie Twoje uwagi, sprawdzimy i naprawimy (nie, to nie prima aprilis).
      • bartoszcze u R.Steca opóźnienie komentarzy bije rekordy :) 15.04.15, 16:26
        Otwarłem notkę, były cztery komentarze.
        Dodałem własny.
        Wg modułu dodawania komentarzy jest to jedynysmile po kliknięciu "odśwież komentarze" nie ma nawet jego.
        Pod notką nadal nie widać, pomimo upływu dwudziestu minut.
        Tyle Chrome.

W Operze widać wciąż cztery komentarze, bez mojego.
        • bartoszcze Re: u R.Steca opóźnienie komentarzy bije rekordy 15.04.15, 16:52
          Widzę że to jakaś ogólna czkawka, bo po tym komentarzu jedynym śladem jest screen jaki sobie zrobiłem.
    • bartoszcze Re: opóźnienie wpisu 04.04.15, 18:49
      Zupełnie beznamiętnie i bez jakichkolwiek prób przyspieszania czegokolwiek uprzejmie informuję, że zjawisko nadal występuje. Notka jest, widać ją w kategorii, ale nie na stronie głównej jeszcze nie, o, teraz po odświeżeniu się pojawiła, ale wciąż nie w "ostatnich wpisach".

Wesołych Świąt i obyście po Świętach doszli o co kaman.
      • negev56 Re: opóźnienie wpisu 04.04.15, 18:58
        Komentarze też pojawiają się z opóźnieniem.
        • bartoszcze Re: opóźnienie wpisu 05.04.15, 14:47
          Zastanawiam się, czy to nie jest problem związany z ilością notek w danej kategorii, bo dziś mi notkę pokazało od razu - właśnie w kategorii, w której mam znacznie mniej wpisów.
      • eldka Re: opóźnienie wpisu 07.04.15, 14:24
        Uprzejmie donoszę, że opóźnienie wciąż jest aktualne.
        • rozieblox Re: opóźnienie wpisu 09.04.15, 17:41
          Obserwacja z publikacji dzisiejszego wpisu:
          Link bezpośredni do wpisu - działa.
          Na stronie głównej bloga (i w ostatnich wpisach) - nie widać.
          Po wybraniu wyświetlania kategorii w której był wpis - jest widoczny.
          • bartoszcze Re: opóźnienie wpisu 09.04.15, 21:37
            A ile masz notek w tej kategorii?
            Bo mnie takie opóźnienia występują tylko w głównej kategorii, a w "szczuplejszych" nie mam problemów ani z publikacją (dziś dwie notki, zero problemów), ani z komentarzami.
            • negev56 Re: opóźnienie wpisu 09.04.15, 22:26
              a mnie interesuje, czy w tej sprawie (opóźnień), coś się robi.
              • rozieblox Re: opóźnienie wpisu 10.04.15, 07:08
                Się robi. Się czeka. wink A tak poważnie, to skoro napisali, że się zajmą, to cierpliwości. Po pierwsze, usterka wygląda na raczej trudną do namierzenia (ja tam będę mantrował o wpływie proxy na froncie, ale nie znam architektury Blox), po drugie, IMO nie jest krytyczna. Mało elegancka, ale w sumie specjalnie nie wpływa na cokolwiek.
                • negev56 Re: opóźnienie wpisu 10.04.15, 09:05
                  Tak pytam z ciekawości smile
                  Chyba to jednak coś poważnego, bo problem wciąż jest.
            • rozieblox Re: opóźnienie wpisu 10.04.15, 07:05
              Hm, nie wiem jak to prosto i dokładnie sprawdzić. Po wybraniu kategorii jest 12 notek na stronie, 4 strony, czyli między 36 a 48 będzie.
              • bartoszcze Re: opóźnienie wpisu 10.04.15, 08:35
                Też liczę z grubsza smile
                Ale w takim razie masz niewiele. U mnie opóźnienie występuje w kategorii, gdzie mam ponad 300 wpisów, a w kategoriach nawet na sto kilkadziesiąt już opóźnień nie zauważyłem. Może to nie jest właściwy trop, może Ty jesteś bliżej.
                • bartoszcze Re: opóźnienie wpisu 10.04.15, 08:39
                  (choć teraz sprawdziłem, że po raz pierwszy zauważyłem w kategorii na 150+ wpisów, ale wczoraj w niej opóźnienia nie było)
                  • bagienny Re: opóźnienie wpisu 10.04.15, 09:57
                    Damy znać kiedy rozwiążemy problem.
                    • rozieblox Re: opóźnienie wpisu 10.04.15, 20:36
                      s/kiedy/jeśli/
                      MSPANC
                      • bagienny Re: opóźnienie wpisu 13.04.15, 16:42
                        Mamy to na liście zadań do zrobienia, w wysokim priorytetem.
                  • bartoszcze Re: opóźnienie wpisu 10.04.15, 11:09
                    Teraz świeżo opublikowana notka z kategorii na 70+ wpisów, widoczna natychmiast i na głównej szpalcie, i w ostatnich notkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka