Dodaj do ulubionych

Blokowanie IP

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 22:54
Witam, nie wiem co się stało, znaczy wiem tylko nie wiem dlaczego zaszła taka sutuacja. Dziś koleżanka powiedziała mi, że nie może skomentować ponieważ wyskoczyła taka informacja: "Ze nie można oddac komentarza poniewaz adres Ip lub login został zastrzezony przez administratora".....kiedy ja nie zastrzegałem, zobaczyłem i okałało sie ze adres IP kolezanki i jeszcze jednej jest umieszczony na liscie zablokowanych przez serwis, dokładnie wygląda to tak:
adresy dodane przez administrację serwisu:
acqp253.neoplus.adsl.tpnet.pl
ejr138.internetdsl.tpnet.pl
aod106.internetdsl.tpnet.pl
Nie wiem jak to odblokowac. O dlaczego taka sytuacja miała miejsce. Przeciez ja nie zastrzegałem, co mam z tym zrobic. A bardzo chce aby te dwie osoby moły komentowac bloga. Mam nadzieję, że mi pomozecie smile Do widzenia smileMój gg to 6603711 a adres blog to www.qaroll.blox.pl proszę o pomoc sad(
Obserwuj wątek
    • mpieck Re: Blokowanie IP 08.07.06, 00:00
      Adres ląduje na liście administracyjnej, jeżeli ktoś z danego adresu próbuje
      spamować serwis komentarzami o treściach, których nie lubimy czytać. Po prostu
      znudziło się nam wycinać pare tysięcy komentarzy następnego dnia i wyręcza nas
      serwer, który od razu blokuje adres, jeśli zorientuje się, że ktoś właśnie
      wpadł w szał spamowania. Zakładam, że ten spam to nie twoja sprawka, więc jeśli
      korzystasz z usług TPSA a twój adres raz na jakiś czas ulega zmianie, to masz
      po prostu pecha. Generalnie są 2 rozwiązania tego problemu, ale trudno będzie
      nas do nich przekonać: nie filtrować spamu z sieci TPSA lub wyciąć możliwość
      komentowania z całej sieci TPSA. Będziesz musiał poczekać, aż dojdziemy do
      wniosku, że najwyższy czas wykasować adres ze spamlisty. Jest też inne
      rozwiązanie, z którego zapewne nie skorzystasz, ale możesz zawsze nad nim
      pomyśleć: zdobądź stałe IP/domenę.
      • ols Re: Blokowanie IP 08.07.06, 00:04
        cześć mpieck!
    • ols Re: Blokowanie IP 08.07.06, 00:04
      Włączyła się blokada antyspamowa. W ciągu bardzo krótkiego czasu z tych IP wysłano odpowiednio:
      - 48
      - 33
      i 25 komentarzy.
      IP odblokowujemy po miesiącu od daty uaktywnienia się blokady.
      • hrabina_feu Re: Blokowanie IP 09.07.06, 20:39
        Nie wiem czy warto zdradzac takowe info (kiedy nastapi odblokowanie) przyczai
        sie cholernik tudziez cholernikowa, a gdy wyznaczony czas minie znow jej/mu sie
        zechce zabawiac. uncertain
        • ols Re: Blokowanie IP 09.07.06, 23:36
          Odblokowujemy po miesiącu neostradom i innym dynamicznym IP. Cholernicy mają bana z grubsza dożywotniego.
    • elwinga_waw Re: Blokowanie IP 16.08.06, 13:32
      A ja do tego samego z innej beczki bym wypiła. Istnieje możliwość zablokowania
      komentującego upierdliwca, coby nie komentował więcej. Po loginie albo po IP.
      Moim zdaniem przydałaby się też możliwość zablokowania dla konkretnego loginu
      i/lub IP możliwości samego wejścia i czytania bloga. Jak ma to miejsce w
      niektórych innych blogowych serwisach. Byłoby to technicznie możliwe? Bo
      zdarzaą się france wyjątkowo upierdliwe, niemile widziane a z uporem godnym
      lepszej sprawy w statystykach plasujące się na pierwszych miejscach...
      • mpieck Re: Blokowanie IP 16.08.06, 14:22
        elwinga_waw napisała:

> A ja do tego samego z innej beczki bym wypiła. Istnieje możliwość
        zablokowania
        > komentującego upierdliwca, coby nie komentował więcej. Po loginie albo po IP.
        > Moim zdaniem przydałaby się też możliwość zablokowania dla konkretnego loginu
        > i/lub IP możliwości samego wejścia i czytania bloga.

zablokujesz dla loginu - nie zaloguję się lub założę drugie konto i będę mógł
        bloga przeczytać, dla konkretnego IP - użyję serwera proxy lub pójdę do kafejki
        internetowej i efekt końcowy będzie taki sam.

> Jak ma to miejsce w
        > niektórych innych blogowych serwisach.

i w postaci przez ciebie opisanej nie są to rozwiązania do końca przemyślane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka