Dodaj do ulubionych

problem - opera i zaawansowane edytory

08.11.06, 20:14
witam,
od wczoraj mam problem z 'uruchomieniem' zaawansowanych edytorow w operze - nie otwieraja sie, mimo, ze w ustawieniach jest wszystko ok. nie dziala ani zaawansowany edytor html ani tinyMCE. do wczoraj wszystko dzialalo bez problemow.

czy inni uzytkownicy opery maja tez taki problem?

pozdrowki
niewierna

p.s. w maxthonie i firefox'ie wszystko chodzi bez problemu.
Obserwuj wątek
    • eela Re: problem - opera i zaawansowane edytory 08.11.06, 22:30
      W Operze nigdy nie można było stosować zaawansowanych edytorów. smile
      • niewiernaa Re: problem - opera i zaawansowane edytory 08.11.06, 23:50
        eela napisała:

> W Operze nigdy nie można było stosować zaawansowanych edytorów. smile

jak nie jak tak! smile
        • eela Re: problem - opera i zaawansowane edytory 11.11.06, 09:55
          Nie wiedziałam, że jest nowy edytor. Poprzednio w Operze nie można było pisać zaawansowanym.
          U mnie wchodzi się do niego za drugim podejściem. Nie wystarcza samo ustawienie w Preferencjach, trzeba jeszcze dodatkowo kliknąć w edycji.
          • ols Re: problem - opera i zaawansowane edytory 11.11.06, 10:15
            Jednym z powodów, dla którego dodaliśmy edytor TinyMCE jest to, że obsługuje on Operę. Raczej nie trzeba do niego wchodzić na "dwa razy" - wystarczy przez moment poczekać, on ładuje się przez kilka sekund.
            • eela Re: problem - opera i zaawansowane edytory 11.11.06, 11:01
              Tak, masz rację, pośpieszyłam się z podwójnym klikaniem. Widać było stopniowe ładowanie od góry i myślałam, że to jest źle, dlatego kliknęłam drugi raz.
              Dobrze, że dodaliście, bo nie każdy potrafił zwykłym pisac w Operze.
    • mpieck Re: problem - opera i zaawansowane edytory 08.11.06, 22:56
      Zakładam że masz 9.02. Wyczyść pamięć podręczną, być może twoja Opera zgłupiała
      po zmianie sposobu serwowania tinymce na skompresowany, co miało miejsce
      właśnie wczoraj. Ale nie może to być przyczyna nie działania htmlArea, bo on
      nie był ruszany.
      • niewiernaa Re: problem - opera i zaawansowane edytory 08.11.06, 23:49
        hmm zrobilam co napisales, ale niestety nadal bez zmian sad
        pozostaje mi tymczasowe podpieranie sie jakas inna przegladarka do momentu, az czegos nie wymysle...

pozdrawiam!
        • ols Re: problem - opera i zaawansowane edytory 09.11.06, 09:15
          A może wyłączyłaś JavaScript? (F12>Włącz obsługę JavaScript). Edytor na pewno współpracuje z Operą.
          • niewiernaa Re: problem - opera i zaawansowane edytory 09.11.06, 17:10
            jest wlaczona. no nic pokombinuje cos sama.

ciekawi mnie czy pozostali uzytkownicy opery maja podobny problem. czy moze ten problem wystepuje jedynie u mnie.

pozdrawiam i dzieki za odzew!
          • niewiernaa Re: problem - opera i zaawansowane edytory 10.11.06, 19:07
            poniewaz strasznie wkurza mnie przelaczanie sie miedzy przegladarkami dlatego ponizej przesylam info z konsoli bledow - moze ktos bedzie na tyle madry i podpowie mi o co chodzi smile

to pokazuje sie przy ustawionym tiny:
            JavaScript - http://96191.www.blox.pl/script/tiny_mce/tiny_mce_gzip.jsp?js=true&plugins=table%2Cadvhr%2Cadvimage%2Cadvlink%2Cinsertdatetime%2Cpreview%2Csearchreplace%2Cprint%2Ccontextmenu%2Cflash%2Cpaste%2Cdirectionality%2Cnoneditable&themes=advanced&languages=pl&diskcache=true

Nie pobrano skryptu wywoływanego przez dokument
            JavaScript - 96191.www.blox.pl/html/262145,2,6.html?true
            Inline script thread
            Error:
            name: ReferenceError
            message: Statement on line 23: Reference to undefined variable: tinyMCE
            Backtrace:
            Line 23 of inline#5 script in 96191.www.blox.pl/html/262145,2,6.html?true
            tinyMCE.init({mode : "textareas", theme : "advanced", language : "pl", theme_advanced_disable : "styleselect,hr,help", plugins : "table,advhr,advimage,advlink,insertdatetime,preview,searchreplace,print,contextmenu,flash,paste,directionality,noneditable", theme_advanced_buttons1_add_before : "newdocument,separator", theme_advanced_buttons1_add : "fontselect,fontsizeselect,separator,help", theme_advanced_buttons2_add : "separator,forecolor,separator,inserttime,separator,preview", theme_advanced_buttons2_add_before : "cut,copy,paste,pastetext,pasteword,separator,search,replace,separator", theme_advanced_buttons3_add_before : "tablecontrols,separator", theme_advanced_buttons3_add : "advhr,flash,separator,print,separator,ltr,rtl,separator,backcolor", theme_advanced_toolbar_location : "top", theme_advanced_toolbar_align : "left", theme_advanced_path_location : "bottom", plugin_insertdate_timeFormat : "%H:%M:%S", extended_valid_elements : "hr[class|width|size|noshade],font[face|size|color|style],span[class|align|style]", file_browser_callback : "fileBrowserCallBack", theme_advanced_resize_horizontal : false, theme_advanced_resizing : true, entity_encoding : "raw"});

a to gdy mam ochote korzystac z zaawansowanego html:
            JavaScript - 96191.www.blox.pl/html/262145,2,6.html?true
            Inline script thread
            Error:
            name: TypeError
            message: Statement on line 553: Could not convert undefined or null to object
            Backtrace:
            Line 553 of linked script 96191.www.blox.pl/script/htmlarea/htmlarea.js
            this._ta_size = {w : textarea.offsetWidth, h : textarea.offsetHeight};
            Line 37 of inline#5 script in 96191.www.blox.pl/html/262145,2,6.html?true
            editor.generate();
            Line 40 of inline#5 script in 96191.www.blox.pl/html/262145,2,6.html?true
            initEditor();

z gory dzieki za pomoc!
    • autor_ka Re: problem - opera i zaawansowane edytory 09.11.06, 21:24
      ja też od zawsze miałam problem w Operze i muszę pisać w IE
      popróbuję co tu radzicie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka